• Atorga aquest segell de garantia d’alimentació saludable a 15 cases de colònies i albergs juvenils amb capacitat per oferir àpats a 1.500 comensals diàriament
  • Els espais acreditats per AMED ofereixen menús basats en la dieta mediterrània a més de 62.000 persones a Catalunya cada dia
Acreditació AMED als serveis restauració Fundesplai
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha lliurat avui l’acreditació Amed a Fundesplai pels serveis de restauració dels 15 albergs i cases de colònies que gestiona, on s’allotgen infants i les seves famílies. Aquesta distinció acredita que en aquests serveis s’ofereixen àpats que segueixen el patró de l’alimentació mediterrània i es fa promoció d’aquesta alimentació.
 
Els 15 albergs i cases de colònies que han estat acreditats avui són: Alberg i Escola de Natura Cal Ganxo de Castelldefels; Alberg Cal Pons de Puig-reig; Alberg Molí de Sant Oleguer de Sabadell; Alberg Viladoms de Baix de Castellbell i el Vilar; Alberg Rectoria de la Selva de Navès; Casa de Colònies Can Massaguer de Sant Feliu de Buixalleu; Casa de Colònies Can Santoi de Molins de Rei; Casa de Colònies La Traüna de Fogars de Monclús; Casa de Colònies Les Codines de Montesquiu; Casa de Colònies Mas Cabàlies d’Ogassa; Casa de Colònies Vagons d’Àger d’Àger, i les cases de colònies Can Mateu, El Company, Els Porxos i La Cinglera de Vilanova de Sau.
 
A l’acte de lliurament de l’acreditació, celebrat a la Casa de Colònies Can Mateu de Vilanova de Sau, hi han assistit la directora del Servei Regional a la Catalunya Central de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Imma Cervós; la dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador, i la vicepresidenta de Patrimoni, Medi Ambient i Qualitat de Fundesplai, Anna Romeu.
 
 
L’acreditació AMED
L’objectiu de l’acreditació Amed, impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és identificar i visibilitzar establiments de restauració que promouen l’alimentació mediterrània, en especial els de menú diari, ja que gairebé un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.
 
Els restaurants acreditats estan identificats amb un adhesiu a l’exterior que els visibilitza com a establiments Amed. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir un seguit de requisits que són, principalment, els següents:
 
  • Garantir que un 25% de l’oferta de primers plats sigui a base de verdures, hortalisses o llegums.
  • Oferir a la seva carta algun producte que sigui integral.
  • Incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra.
  • Disposar entre les postres làcties de l’opció de baix contingut en greix.
  • Utilitzar oli d’oliva per preparar els plats i per amanir (preferiblement oli d’oliva verge o verge extra).
  • Garantir un 50% de fruita fresca a l’oferta de les postres.
 
A més, també es demana als establiments acreditats que ofereixin als seus clients informació sobre opcions d’oci actiu a les zones pròximes (circuits, passejades, etc.), ja que el programa Amed també està associat a un concepte de vida activa i saludable.
 
Des de l’any 2007, quan es van acreditar els primers restaurants promotors de l'alimentació mediterrània i difusors d'estils de vida saludable a la ciutat de Granollers, Amed s’ha anat ampliant a menjadors laborals, universitats i altres centres de formació, hospitals, residències, albergs, cadenes de restauració, botigues de menjar per emportar, centres culturals i esportius, a més de bars i restaurants.
 
Actualment, ja són 110 els municipis de tot Catalunya on hi ha almenys un establiment acreditat, dels 398 acreditats que tenen capacitat per oferir menús basats en la dieta mediterrània a més de 62.000 comensals diàriament.
 
 
La Fundació Catalana de l’Esplai
L’Associació Catalana Cases de Colònies (ACCC) és l’entitat de la Fundació Catalana de l’Esplai que gestiona les cases de colònies i terrenys d’acampada de la Fundació, alhora que desenvolupa una tasca d’educació ambiental i de conservació de la natura. És una associació sense afany de lucre creada l’any 1983, formada per educadors, biòlegs i altres professionals i adreçada a associacions, escoles, centres d’esplai, grups familiars, empreses i institucions públiques. Promociona cases de colònies, campaments i convivències per tal d’educar el jovent en el seu temps de lleure, el contacte i coneixement de la natura, la promoció d'activitats esportives i la promoció del turisme social a Catalunya fomentant el coneixement de les comarques catalanes.
 
 
Per a més informació: