• El conseller destaca el seu “compromís” amb l’atenció a la ciutadania i amb la millora de la qualitat del servei que es presta des d’aquest àmbit sanitari
Reconeixement infermera Mariona Creus
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit aquesta tarda l’acte de reconeixement a la trajectòria com a infermera de Mariona Creus i Virgili, experimentada professional i referent d’aquest àmbit sanitari a Catalunya i a l’estranger. Ruiz ha posat Creus com a exemple de “compromís de la infermeria amb l’atenció a la nostra ciutadania i a la millora de la qualitat dels serveis que es presten”.
 
El conseller ha destacat la vocació, la vehemència i la proactivitat de Creus i ha ressaltat que és impossible parlar de gestió del cos d’infermeria sense fer referència al model que va desenvolupar a hospitals com el de Sabadell o la Vall d’Hebrón, esdevenint una escola “que ha donat grans resultats a la història de la infermeria de Catalunya”. “La Mariona és una apassionada de la seva professió i a Catalunya és un referent pel seu model de gestionar la infermeria”, ha subratllat. Per últim, Ruiz ha apuntat que el futur d’aquest àmbit sanitari passa per combinar transversalitat amb multidisciplinarietat sense perdre autonomia i ha recordat que, gràcies a la tasca realitzada per professionals com Creus, “som encara lluny del punt on volem arribar però molt lluny també del punt d’on vam començar”.
 
Durant l’acte s’ha projectat un vídeo d’homenatge sobre la trajectòria de Mariona Creus, que hi ha assistit acompanyada de familiars i companys de professió. En el seu parlament, Creus s’ha confessat orgullosa i afortunada d’haver format part d’una “època brillant per a la infermeria de Catalunya”, fruit d’una lluita i d’un esforç que també espera trobar en les noves generacions. “Aquest país continua necessitant infermeres i s’ha de treballar per la professió i per tal que els ciutadans estiguin ben cuidats”, ha conclòs Creus.
 
A l’acte també han assistit, entre d’altres, la Secretaria General del Departament de Salut, Roser Fernández; la Delegada de Salut a l’Ajuntament de Barcelona, Cristina Iniesta, i la Directora General de la Unió Catalana d’Hospitals, Helena Ris. 
 

Un referent al món de la infermeria
Mariona Creus i Virgili és infermera per l’Escola Universitària Santa Madrona i Màster en Gestió d’Infermeria per la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva activitat professional ha exercit com a infermera quirúrgica i d’atenció primària i com a Directora d’Infermeria dels hospitals de la Salut de Sabadell, de Sant Joan de Deu de Martorell i de la Vall d’Hebrón (1988-2000), entre d’altres.
 
Fundadora de l’Associació Catalana d’Infermeria, també va ser vicepresidenta i presidenta de la Asociación Nacional de Directivos de Enfermería. Actualment és patrona i vicepresidenta de la Fundació Ictus/Malaltia Vascular, consellera externa de la Comissió d’Ètica del Banc de Sang i de Teixits i fundadora i presidenta de l’Associació Catalana de Direccions Infermeres, entre d’altres. Entre les seves darreres responsabilitats destaquen la presidència del Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona (2002-2011), etapa en què també va ser Degana del Consell de Col·legis d’Infermeria de Catalunya i presidenta de la Comissió de l’Ordenació del Consell de la Professió Infermera de Catalunya, entre 2006 i 2011.
 
D’altra banda, ha impartit docència a nombroses universitats catalanes i espanyoles, ha participat en conferències en congressos nacionals i internacionals i ha publicat a revistes de caire professional. A banda del reconeixement d’avui, Creus també va rebre el Premi Associació Catalana d’Infermeria i és sòcia de mèrit de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears.