• Entren en servei 615 noves hectàrees en regadiu al sistema Segarra-Garrigues a Sarroca de Lleida, al Segrià
  • Un pas més per posar en marxa  6.732 noves hectàrees de reg a l’Urgell dins del Sistema regadiu Segarra-Garrigues
  • L’Oficina del Regant es consolida com un instrument en la millora de l'eficiència dels regadius de Catalunya. La programació de reg i la promoció del bon ús de l’aigua és l’objectiu primordial de l’Oficina del Regant
Noves actuacions al Sistema Segarra-Garrigues
 
El sistema de regadiu Segarra-Garrigues continua avançant, i ara han entrat en regadiu 615 noves hectàrees a la zona de Sarroca de Lleida. Paral·lelament, la reestructuració de les finques també va avançant amb la concentració parcel·lària de 1.500 hectàrees que afecta també a Sarroca de Lleida i Torres de Segre.
 
Atès que només es duu a terme obres allà on hi ha un fort compromís de posar les hectàrees en regadiu, aquestes  parcel·les entraran immediatament en reg, fet que permetrà incrementar fins a una mica més de 8.000 hectàrees la superfície realment transformada del Segarra-Garrigues que representa un 12% del total del seu potencial.
 
També es continua avançant en la gestió de parcel·les amb requeriments d’hàbitat de les aus estepàries, i en conjunt, ja s´ha assolit un 25% des compromisos mediambientals del sistema Segarra-Garrigues.
 
Recentment, el Govern ha aprovat l’expropiació del projecte de la xarxa de distribució de regadiu del Segarra-Garrigues, que permetrà alimentar elèctricament les estacions de bombament dels termes municipals de Tàrrega, Vilagrassa i Verdú, a l’Urgell, i posar en marxa un nou tram de regadiu de 6.732 hectàrees. El projecte suposarà una millora substancial per a l’activitat agrícola de la zona, que actualment està limitada al cultiu de secà de cereals, oliveres i ametllers. L’actuació forma part del projecte global específic de les línies elèctriques del regadiu del sistema Segarra-Garrigues, les obres del qual s’executaran íntegrament fora dels espais protegits de la Xarxa Natura 2000.  
 
La previsió global del Sistema Segarra-Garrigues és que enguany estiguin disponibles 15.075 hectàrees del Segarra-Garrigues i que el 2018 s’arribi a les 23.000, del total de 68.645 que tindrà el sistema.
 
L’Oficina del Regant, peça clau en la millora de l’eficiència dels regadius de Catalunya

Una altra actuació per potenciar el regadiu ha estat l’Oficina del Regant que, durant el 2014, ha desenvolupat una intensa activitat en formació i transferència tecnològica en la qual hi ha participat 1.243 professionals. A més, l’Oficina ha culminat el projecte LIFE, que també ha comptat amb la participació de Bdigital i l’IRTA, i ha permès la creació d’un simulador de reg que permetrà a regants, futurs regants i estudiants millorar els seus coneixements sobre el reg i simular situacions per a veure com afecta al cultiu diferents estratègies de reg.
 
Així mateix, la programació de reg i la promoció del bon ús de l’aigua és un dels principals objectiu de l’Oficina. En aquest punt val a dir que actualment l’eina de recomanacions personalitzades de reg de RuralCat disposa de 1.166 usuaris, el que suposa un creixement sostingut del 10 % respecte l’any anterior. Aquests regants disposen de recomanacions setmanals i personalitzades de les necessitats de reg de les seus cultius.
 
Accions  de treball futures der l’Oficina del Regant
 
Per a aquest any 2015 i següents, es seguirà treballant especialment en la transferència i formació del reg, i es promocionaran els cultius associats als anomenats ‘Motors del Segarra-Garrigues’, que són el festuc, el pomer, la vinya, i doble collita anual per a l’alimentació ramadera. També es continuarà amb la implementació de les taules del reg a totes les demarcacions com a espai tècnic de contacte entre l’administració i els representants de les Comunitats de regants i altres organismes i institucions relacionades.