• El cap del Govern, en una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio, advoca perquè es compleixin tots els punts de l’acord d’estabilitat per no afeblir el procés
  • Artur Mas alerta que la divisió del vot sobiranista pot afectar el procés fent que passin al davant terceres forces que no ho són com en el cas de l’alcaldia de Barcelona
  • El president afirma que les prioritats dels propers mesos continuen sent feina i justícia social per al país
 

 

Entrevista Cat Ràdio
El president en un moment de l'entrevista al Matí de Catalunya Ràdio

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest matí, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, que “el 27S hi haurà eleccions”. Mas ha deixat clar que “aquesta data forma part d’uns pactes, i, com que pressuposo i estic convençut que es compliran, la data es mantindrà, perquè no tinc motius perquè no se celebrin els comicis”.

El cap del Govern ha recordat, en aquesta línia, que dins d’aquest acord hi ha el pacte d’estabilitat signat amb el partit republicà, mitjançant el qual “se suposa que el Govern no ha de perdre votacions al Parlament, i no em refereixo a les comissions d’investigació que quedaven fora de l’acord”. Mas ha mostrat la seva confiança que “no hi hagi matisos en aquest sentit en les properes setmanes”, perquè “en el normal funcionament del Govern no hi ha d’haver alteracions del pacte, i, si n’hi ha, les denunciarem”. I ha reblat “com que pressuposo que d’aquí a juliol es complirà tot, per això no tinc dubtes de la data del 27S”.

 
A preguntes de la directora del programa, Mònica Terribas, sobre la inclusió d’altres partits a aquest full de ruta sobiranista, el cap de l’Executiu ha subratllat que, tal i com ja es va dir en el seu dia, “es tracta d’un preacord”, i, un cop celebrades les eleccions municipals, “estem a l’espera que altres formacions polítiques puguin afegir-s’hi, per tal de tenir més força tots plegats”.
 
Mas s’ha mostrat esperançat que la CUP s’afegeixi al pacte i ha expressat el seu desig que també ho facin finalment ICV i UDC. En aquest sentit, el president ha assegurat que “no es pot aspirar a adhesions cegues” i per això ha defensat “que aquestes formacions puguin aportar algun matís al pacte, que evidentment haurem de parlar entre tots”. La necessitat d’aquesta suma d’esforços, ha subratllat el cap de l’Executiu, rau en què “s'ha de tenir una visió al més àmplia possible del que és aquest procés, un procés on no ens sobren forces,  ja que tenim davant un poder molt fort de l’Estat, que l’exerceix d’una manera molt dura i molt convençuda”.
 
Divisió del vot sobiranista
 
En resposta a una altra pregunta, el president de la Generalitat ha recordat també que un dels punts de l’esmentat pacte és “que es prioritzaran els acords municipals entre forces sobiranistes”, ja que, ha destacat, “no tindria sentit que estiguéssim en aquest pacte i al mateix temps no asseguréssim el màxim d’institucions locals a Catalunya que ajudin perquè aquest full de ruta tingui tot el cos i força que ha de tenir”.
 
En aquest sentit, el president ha criticat que la divisió del vot sobiranista en alguns llocs pugui portar que terceres forces que no ho són passin per davant, i ha posat com a exemple el cas de la ciutat de Barcelona. “La divisió del vot sobiranista a Barcelona ha portat que finalment, per molt poc, una persona que no representa a hores d’ara una formació política sobiranista, ni té data per decidir si s’afegeix al procés o full de ruta, tingui l’alcaldia”, ha conclòs.
 
Així, i en referència a possibles pactes postelectorals a la capital catalana, Artur Mas ha mostrat la seva preocupació per com quedarà la governabilitat a Barcelona, perquè “és una ciutat que té molta empenta, molt dinamisme, és molt atractiva per a projectes de tot tipus, on s’està creant feina de manera significativa, moltes vegades per a gent treballadora i això s’ha de continuar, i, segons com quedi l’Ajuntament, pot ser un fre o una manera d’estimular-ho”.
 
En referència al suport de Barcelona al procés sobiranista, el president ha insistit que “no és el mateix aquest procés amb Barcelona al costat i identificada, que al davant i frenant-ho o no empenyent a favor”. I ha afegit “Barcelona és la capital de Catalunya i s’ha convertit en la marca territorial més potent d’Europa, no era així fa 20 anys, i depèn de com es facin les coses a partir d’ara, poden canviar coses”.  I ha continuat “tot això no ha caigut del cel sinó que és fruit de feina de molts anys i de diferents governs, ens ho hem guanyat a pols”, i ha puntualitzat “no vull dir que en 15 dies es perdrà aquets atractiu, el que vull dir és que en la mesura que Barcelona és la carta de presentació, el que faci aquesta, poc o molt s’associa a Catalunya”.
 
 
Prioritats: feina i justícia social
 
A preguntes de la directora del programa, Artur Mas ha assegurat que “després del resultat d’aquest diumenge, em veig amb força més que suficient per guanyar les eleccions del 27S” i ha recordat que el seu partit ha guanyat clarament les eleccions municipals.
 
Tot i això, el president ha deixat clar, que d’aquí a la data dels comicis, “tinc dues prioritats: feina i justícia social”. El cap de l’Executiu ha explicat que la seva “primera prioritat, la que passa per davant de qualsevol altra, és que hi hagi feina en aquest país, i la segona, que els serveis públics fonamentals aguantin i facin un bon servei en un moment en què el país té molts menys diners públics que fa uns 5 o 6 anys”.
 
En aquest sentit, ha afirmat que l’acció del Govern es concentra “a posar les bases perquè aquestes dues prioritats siguin en el futur més sòlides”, i n’ha posat com a exemple que es pugui aprovar en les properes setmanes “la llei de formació professional perquè hi hagi més feina Catalunya i amb millors salaris” o la llei de simplificació administrativa “per ajudar a l’activitat econòmica i no crear més traves de les necessàries als que tinguin projectes per tirar endavant”.
 

1  

Imatges

Entrevista Catalunya Ràdio

Entrevista Catalunya Ràdio 846