SUR
 
Les universitats de Catalunya mantenen 268 acords de col·laboració amb 42 institucions d’educació superior dels Estats Units, segons ha destacat avui el director general d’Universitats, Lluís Jofre, durant la presentació del sistema universitari català en el marc de la fira internacional NAFSA, la més important del món en l’àmbit de l’educació superior i que, fins divendres, se celebra a Boston.
 
Jofre ha subratllat que aquest indicador evidencia que “la internacionalització dels estudis és un element estratègic” per al sistema universitari català. Altres indicadors que mostren l’aposta de les universitats de Catalunya per avançar en la seva ja important internacionalització és l’oferta de màsters en anglès. “El 40% dels màsters s’imparteixen total o parcialment en aquesta llengua”, ha explicat el director general d’universitats davant els experts mundials en educació superior reunits en el Seaport World Trade Center de Boston.
 
Els màsters universitaris que s’ofereixen a Catalunya tenen una dimensió internacional consolidada. Així, un 26% dels estudiants matriculats són estrangers. Un percentatge que es preveu incrementar en els pròxims 5 anys amb l’atracció de 10.000 nous estudiants internacionals procedents, principalment, de fora de la Unió Europea (UE). Per al director general d’Universitats, “la presència d’alumnes internacionals en les universitats catalanes és bona per l’increment de la riquesa intel·lectual, cultural i científica que suposa”.
 
Al llarg de la seva presentació, Jofre ha recordat que els 268 acords de col·laboració de les 12 universitats catalanes amb les 42 estatunidenques es mantenen amb institucions de reconegut prestigi com ara la Universitat de Califòrnia (UC), la Cornell University o la Universitat de Chicago, entre d’altres.
 
Universitats de Catalunya / Total acords universitats EUA
UB
50
UdL
7
UOC
3
UAB
49
UdG
8
UVic-UCC
5
UPC
4
URV
17
UIC
4
UPF
36
URL
60
UAO
17

Així mateix, el sistema universitari català ofereix 23 titulacions conjuntes de grau i de màster amb institucions d’educació superior dels EUA:
  • Universitat de Barcelona: 2 titulacions de grau amb la Nova Southeastern University i la Universidad de Puerto Rico, i 1 màster amb la Columbia University.
  • Universitat Politècnica de Catalunya: 3 titulacions de màster amb l’Illinois Institute of Technology, i 1 màster amb la UC Irvine.
  • Universitat Ramon Llull: 1 màster amb la Universitat de Georgetown, 1 màster amb la Universitat de San Francisco i 1 un doble grau amb Lasalle University.
  • Universitat Oberta de Catalunya: Un certificat d’estudis amb Universitat de Nou Mèxic.
  • Universitat Internacional de Catalunya: 1 doble grau amb l’Iona College.
  • Universitat Abat Oliba: 2 titulacions de màster amb l’Iona Collega, altres 2 màsters amb la UC Berkeley, 1 màster amb la Universitat de Boston, 1 màster amb la Universitat de Chicago, i 1 màster amb la Universitat d’Illinois.

 

D’altra banda, Jofre també ha destacat els 53 programes de mobilitat internacional en àmbits com ara la nanotecnologia, l’economia, la biomedicina, el turisme o les ciències experimentals, entre d’altres. El sistema universitari català també participa en 19 xarxes universitàries amb presència de socis dels EUA. És el cas de la Global University Network for Innovation (GUNI), l’International Student Exchange Programs (ISEP) o la mateixa NAFSA.
 
Tres dècades de relació amb els EUA
El director general d’Universitats ha recordat davant l’auditori del Seaport World Trade Center de Boston les tres dècades de relació amb els EUA en l’àmbit de l’educació superior i la recerca, iniciada a Califòrnia. L’any 1986, una resolució del Senat californià va propiciar el programa d’Estudis Catalans Gaspar Portolà i la col·laboració de la Universitat de Califòrnia (UC) amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
 
Posteriorment, i encara vigent en l’actualitat, es va posar en marxa el Programa Balsells –impulsat per l’empresari català resident a Califòrnia, Pere Balsells– que, durant el període 1995-2014, ha propiciat que s’hagin atorgat 138 beques a estudiants d’enginyeria catalans per fer el postgrau a la UC Irvine.
 
Uns lligams amb l’Estat de Califòrnia (amb una llarga tradició acadèmica d’alta qualitat que es tradueix en 3 universitats entre les 10 millors del món) que es van renovar l’any passat amb la signatura d’un acord marc amb la UC i de convenis concrets amb els campus de Berkeley i Irvine, així com altres programes amb la Stanford University i el California Council on Science and Technology (CCST).
 
En la Costa Est, el Govern va subscriure l’any 2012 un acord global amb la Commonwealth de Masschusetts que té com a àmbits prioritaris de cooperació, l'acadèmic i el de recerca i innovació tecnològica i industrial.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 54

Foto

Foto
JPG | 158