• Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat han organitzat un exercici en col·laboració amb la Confraria de pescadors, on s’ha simulat un incendi en un vaixell de pesca amb dos ferits i vessament de gasoil
  • En el simulacre s’han activat el plans d’autoprotecció i interior marítim del port de Cambrils i el Pla CAMCAT de la Generalitat, i s’ha treballat per garantir la comunicació i la coordinació dels cossos operatius i d’emergència
Ports de la Generalitat
 
Aquest matí s’ha simulat al port de Cambrils l’incendi d’una embarcació de pesca amb dos mariners ferits (un greu i un lleu)  i posterior  vessament de gasoil en aigües del port. L’exercici ha estat organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, en col·laboració amb la Confraria de pescadors.
 
Amb aquest simulacre s’han posat a prova el Pla d’autoprotecció i el Pla interior marítim del port de Cambrils; i també s’ha pogut comprovar com s’integren aquests dos plans amb el Pla Especial d’Emergències per Contaminació d’Aigües Marines (CAMCAT) de la Generalitat. El municipi de Cambrils ha participat activament en el simulacre i ha activat el seu Pla d’actuació municipal. Així mateix,  l’exercici ha servit per comprovar la comunicació i la coordinació entre els mitjans actuants.
 
Un cop detectat l’incident, el patró de l’embarcació pesquera ha donat l’avís a la Confraria de pescadors. Des de la Confraria han trucat al telèfon d’emergències 112 i al guardamolls del port. Aquest ha donat l’avís al responsable territorial de Ports  i s’ha avisat al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat, a Salvament Marítim, i la Guàrdia Civil. Al seu torn, la Confraria de pescadors ha realitzat avís als patrons  de les embarcacions de pesca properes al vaixell sinistrat i col·laboressin amb l’emergència. El guardamolls també ha sol·licitat col·laboració del Club Nàutic Cambrils per al desplegament de les barreres de contenció.
 
Els Bombers de la Generalitat han desplaçat al lloc tres dotacions (dos camions d’aigua dels parcs de Reus i Cambrils i un vehicle lleuger de suport i coordinació) i un comandament que ha participat com a observador fent seguiment de l’exercici.
 
A la seva arribada, els bombers han assumit el comandament com a cap de l’emergència i han marcat l’estratègia per apagar el foc i controlar  el vessament. Han treballat en l’extinció de l’incendi de l’embarcació a la dàrsena pesquera del port i també en el rescat de dues persones ferides. En aquest sentit, han garantit la seguretat de la zona per evitar que l’emergència evolucionés cap a un escenari pitjor, han salvat i rescatat les persones que han resultat afectades com a conseqüència de l’accident i han establert les zones d’actuació (zona calenta i zona segura) per evitar danys a tercers.
 
Per atendre l’emergència, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha organitzat una Àrea Sanitària per coordinar els efectius sanitaris particiants, i ha desplaçat al lloc de l’incident una ambulància de Suport Vital Bàsic SVB amb 2 tècnics en transport sanitari, i un VIR (vehicle d’intervenció ràpida) amb un metge i un TTS.
 
El SEM ha simulat el trasllat del ferit greu en helicòpter fent prèviament el “transfer” en ambulància des de la zona de l’accident fins a la plaça de l’Ajuntament de Cambrils. Per la seva banda, el ferit més lleu ha estat estabilitzat per procedir al seu trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.
 
La Policia Local, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Civil s’han ocupat del control d’accessos i d’establir els perímetres de seguretat. La Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, amb la seva embarcació, ha realitzat el control del trànsit marítim a l’entrada del port, mentre que la unitat de suport aeri dels Mossos ha vigilat l’evolució de l’emergència amb un helicòpter. Els Mossos d’Esquadra han participat al simulacre també amb 1 vehicle de Cambrils i la Unitat Regional de Medi Ambient.
 
Al seu torn, una embarcació del Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil ha realitzat el control del trànsit marítim a la sortida del port. Així mateix, aquest cos ha participat amb una unitat de contaminació del SEPRONA (Servei de Protecció de la Natura).
 
El port pesquer de Cambrils ha posat a prova el desplegament de les barreres de protecció per contaminació marítima, que s’han col·locat amb col·laboració amb el Club Nàutic Cambrils.
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, ha fet seguiment del simulacre i un tècnic de Protecció Civil de la Generalitat a Tarragona ha estat present com a observador.
 
Aquest simulacre ha comptat amb la participació de diferents grups d’intervenció i institucions com Ports de la Generalitat, tècnics de Protecció Civil de la Generalitat, Ajuntament de Cambrils, els Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Policia Local de Cambrils, Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Salvament Marítim, Guàrdia Civil, Servei Marítim Provincial de la Guàrdia Civil, Capitania Marítima de Tarragona, Confraria de pescadors de Cambrils i Club Nàutic Cambrils.
 
 
 
28 de maig de 2015
 

1  

Imatges

Imatge simulacre port Cambrils

Imatge simulacre port Cambrils 1458

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 93