• El conseller de Cultura ha obert la jornada “Eugeni d’Ors. Potència i resistència”
Acte Eugeni d'Ors
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat avui que “vivim en una nova fase de la nostra història perquè per primer cop el catalanisme parla d’Estat”. Per a Mascarell “un poble que observa intensament els clars i obscurs del passat sap mirar endavant. Saber mirar enrere, indica que la societat té una mirada propositiva sobre el futur”.
 
El conseller Mascarell ha presidit l’acte d’obertura de la jornada “Eugeni d’Ors. Potència i resistència”, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La jornada té lloc avui amb motiu de la publicació del llibre Eugeni d’Ors. Potència i resistència, un volum editat per Xavier Pla amb més de trenta textos d’estudi dedicats a la figura de l’escriptor i la seva obra i que ara publica de nou la ILC.
 
Mascarell ha afirmat que “amb Eugeni d'Ors, i amb tot, sóc partidari de mirar el passat sense ulleres correctives, una temptació molt comú quan mirem des del present. Hem d’acceptar les complexitats del passat, ni amb les lents del present, no podem mirar les coses de l’ahir amb les ulleres de l’avui. I a més cal intentar situar les peces en un relat global”.
 
“Hem presentat Eugeni d’Ors. Potència i resistència, un bon document sobre els clars i obscurs del personatge, un molt bona aportació, intel·lectualment molt estimulant. Eugeni d’Ors és un personatge certament incòmode, que no sempre ha estat recordat quan s’estudia la seva època. Però també un referent. De totes les facetes del personatge, en destaco l’intel·lectual. Eugeni d'Ors creia en un art d'Estat; jo crec en un Estat que treballa per a l'art”, ha ressaltat Mascarell.
 
Han participat en l’acte el president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros; la directora de la ILC, Laura Borràs, i el professor de la Universitat de Girona, Xavier Pla.
 
La directora de la ILC, Laura Borràs, ha subratllat que el Eugeni d’Ors. Potència i resistència és “un llibre polifònic, amb mirades diverses, per il·luminar les arestes d’una figura incòmode com és Eugeni d’Ors, que no deixa indiferent a ningú, un personatge complex i difícil d’etiquetar”.
 
Eugeni d’Ors. Potència i resistència
L’edició del llibre és a cura del Xavier Pla (Girona, 1966), professor, crític literari i especialista Eugeni d'Ors. El llibre, de 256 pàgines, inclou més d’una trentena de textos de tesi de d’autors de diferents àmbits com Joan-Ramon Resina, Mary Ann Newman, Jordi Gràcia o José-Carlos Mainer amb la voluntat de donar una visió polièdrica de la figura d’Eugeni d’Ors, des de diferents vessants i vinculacions polítiques, estètiques i intel·lectuals.
 
El llibre es completa amb dos blocs il·lustrats amb més d’un centenar d’imatges, moltes d’elles inèdites, procedents en part del fons Eugeni d’Ors de l’Arxiu Nacional de Catalunya.  La selecció imatges són fruit d’una llarga feina de documentació i recerca, s’ha fet una selecció a partir d’un gran gruix de material, molts d’ells sorprenents, a través del qual es pot seguir l’evolució vital d’Eugeni d’Ors, el desenvolupament de la defenestració d’Eugeni d’Ors seguint els documents oficials de la Mancomunitat o veure la gran quantitat de correspondència que Ors va intercanviar amb personalitats tan diferents i importants del S. XX com Andreu Nin, Mircea Eliade o  Salvador Dalí.