FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
 
El conseller i Carme Ruscalleda han presentat aquest matí, a Barcelona, aquesta edició
 
Aquesta Setmana Bio compta amb unes 170 activitats programades amb l’objectiu de donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques. Destaquen les jornades de portes obertes organitzades pels productors ecològics catalans, que constitueixen una oportunitat única per conèixer-los en el seu entorn propi
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la cuinera Carme Ruscalleda, ha presentat, aquest migdia, la III edició de la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica. En l’acte s’ha presentat un vídeo promocial de la Setmana Bio en el que Carme Ruscalleda parla de la seva visió de la pagesia i la producció d’aliments.
 
La Setmana Bio, que enguany se celebra del 29 de maig al 7 de juny, compta amb unes 170 activitats variades programades arreu del territori català, com ara xerrades divulgatives i tècniques, tastos de productes, activitats infantils, visites guiades a explotacions, menús especials en restaurants, i altres propostes encaminades a fer conèixer de primera mà a totes les persones interessades què és la producció i el producte ecològic i quines són les seves particularitats i beneficis.
 
La Setmana Bio arriba enguany a la seva tercera edició, i, –com ha fet palès Josep Maria Pelegrí-, tot i que segueix sent una iniciativa jove i encara poc coneguda, “constitueix una proposta de futur, més si es té en compte el creixement continu de la producció i el consum dels productes ecològics, tant a Catalunya com a nivell internacional. I és que cal intensificar les actuacions de promoció i divulgació de la producció i l’alimentació ecològiques per tal que la ciutadania estigui informada sobre aquest tipus de producció i tots puguem beneficiar-nos dels seus avantatges. I la Setmana Bio és una iniciativa d’èxit que complementa i acompanya perfectament totes les altres actuacions de foment que venim realitzant”.
 
La Setmana Bio es va crear l’any 2012 per a dotar al sector ecològic d’una eina de promoció i amb l’objectiu de poder informar i promocionar sobre les bondats i les virtuts de la producció i el consum de productes ecològics; i en la seva creació hi va participar el propi sector, reunit en una taula d’entitats promotores, amb qui es va acordar quin seria el millor format i moment de celebració. El Departament s’encarrega de la gestió i l’organització de l’esdeveniment, tot i que les actuacions que conformen el programa són proposades per tots aquells promotors relacionats amb el sector ecològic que hi volen participar.
 
Així, com ha remarcat el conseller, la Setmana Bio és, doncs, “una marca creada per la Generalitat de Catalunya que a per a fer-ne un símil vindria a ser com un tren: la màquina que porta el tren la condueix el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM); els vagons els posen els diferents promotors de les activitats que conformen el programa; i el tren circula en la direcció que marca el creixement del propi sector ecològic, en contínua expansió. Tot plegat, per a permetre que cada cop més i més consumidors puguin pujar al tren de la producció i l’alimentació ecològiques”.
 
Seguint amb el símil ferroviari, val a dir que enguany el tren de la Setmana Bio té uns 170 vagons, que permeten diferents experiències durant el viatge que s’inicia demà i que finalitzarà el 7 de juny el seu trajecte d’enguany. Així, Josep Maria Pelegrí s’ha referit a “un primer tipus d’experiència són jornades de portes obertes organitzades per alguns dels propis productors ecològics catalans, i que constitueixen una oportunitat única per a conèixer-los en el seu propi entorn. Aquestes ‘visites guiades’ són l’autèntic plat principal de la Setmana Bio, i no només perquè permeten comprovar de primera mà la professionalitat i forma de treballar d’aquests professionals agraris ecològics, sinó també perquè permeten tastar els productes que fan”.
 
En el programa de la Setmana Bio també hi figuren una sèrie de mercats, alguns organitzats per a l’ocasió i d’altres ja preexistents i actius en el territori; i un altre tipus d’actuacions com són les que permeten una ‘aproximació gastronòmica’ al producte ecològic. En aquest punt, Pelegrí ha assenyalat que “pensem que dins de la Setmana Bio es pot acabar configurant una Setmana Bio-Gastronòmica amb caràcter propi, en funció del desenvolupament d’una restauració especialitzada en aquest tipus d’oferta”. I tastos, xerrades, promocions comercials i altres actuacions completen un programa en el que s’hi pot trobar i gaudir de variades formes de coneixement del producte ecològic.
 
En aquesta tercera edició –com ha remarcat el conseller- “la Setmana Bio compta amb una madrina d’excepció per acompanyar-nos en aquest viatge. Es tracta d’una de les nostres millors cuineres, reconeguda arreu per la seva qualitat, si bé  m’atreviria a dir que Carme Ruscalleda, més lluny del seu merescut reconeixement com a cuinera, té una visió personal que va més enllà de l’elaboració dels productes alimentaris i mostra una comprensió i un coneixement del procés productiu, que hem volgut conèixer més i presentar-lo a través d’una entrevista en la que parla d’aquesta visió seva, dels valors de la pagesia i dels valors de la producció d’aliments que fan per a tota la població”.
 
Josep Maria Pelegrí ha tancat la seva intervenció desitjant que la Setmana Bio segueixi evolucionant i creixent amb el sector, “pensem que la proposta permet encara un molt millor aprofitament per part del sector, i per tant una repercussió molt més gran entre la ciutadania”, i citant un exemple de per on podria créixer la Setmana Bio, així com de la seva repercussió, ha apuntat a la creació d’un apartat de la Setmana Bio lligada a l’escola i als centres educatius, que al llarg d’aquesta setmana també es faci un programa d’actuacions a escoles i instituts, per tal que la producció i l’alimentació ecològica pugui ser més i millor divulgada entre la comunitat educativa. “I com aquesta proposta, se’n podrien explorar moltes d’altres, el que permetrà que la Setmana Bio segueixi creixent i aconseguint cada cop més arribant als seus destinataris”, ha afegit Pelegrí, per a tot seguit acabar convido a participar en les moltes propostes d’activitats que, un any més, integren el programa de la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica.
 
Per la seva banda, Carme Ruscalleda ha posat l’èmfasi en la importància de recuperar el valor de la pagesia i de tractar bé la naturalesa, que és font de vida. En aquesta línia, considera que la tendència a l’alimentació ecològica és molt interessant, ja que és un sistema que es mou amb els cicles de la natura, i crida els productors a seguir treballant sempre cap a la qualitat.
 
Actuacions per a tothom
 
Divendres 29 de maig comença oficialment aquesta tercera edició de la Setmana Bio, amb tota mena de propostes pensades per a tothom. Així, resseguint la geografia catalana, i a tall d’exemple, a continuació s’apunta algunes de les activitats programades enguany:
 
  • A les Terres de l’Ebre, i més en concret a Tortosa, se celebrarà un Mercat Ecològic amb productes de les Terres de l’Ebre, on s’hi trobarà vi, oli, cireres, suc de taronges acabades d’exprimir, melmelades, verdures, arròs, pa recent fet, i més sorpreses. A Les Cases d’Alcanar es durà  a terme un Show-cooking amb la presentació de diferents plats elaborats amb productes ecològics, mentre que a Amposta es realitzarà un taller de menjar ecològic per a nens, i a Rasquera, al Mas d’en Curto, un curs gastronòmic de cuina ecològica. A més, també es podrà participar en degustacions de tomàquets a Amposta, visita i degustacions als cellers Frisach, de Corbera, i Grial, al Perelló, així com un tast d’oli amb visita a la Reserva Natural de Sebes, a Flix.
  • A la resta de Tarragona es realitzarà vàries degustacions gratuïtes de productes ecològics, com per exemple a ‘La botiga de l’oli’, de Reus, a les botigues ‘Ecològica Orgànic Foods’ i ‘l’Espiga d’Or’, de Tarragona, i a la botiga Hortus, de Montblanc. També es podrà degustar vins ecològics a la Masia les Torres de Selma, d’Aiguamúrcia, i al Celler 9+, de la Nou de Gaià. En l’apartat visites, es podrà conèixer llocs com l’Hort de la Sínia, a Altafulla, la finca “I un Rave”, de Valls, i la Torre Mas Fàbregues, de Constantí. Qui vagi en família, pot apuntar-se a una excursió familiar interactiva al Pla de Manlleu, i, qui tinguin gana, podrà provar un menú degustació al Restaurant Quintaforca, de Nulles.
  • A les comarques de Barcelona, el celler Alta Alella proposa una activitat familiar que uneix el visitant amb la cultura de la vinya i del vi i es transforma la visita al celler en una experiència teatral, familiar, divertida i educativa, mitjançant la teatralització del conte infantil ‘El Raïm Inquiet’, d’Elisenda Guiu, que es representarà en el seu escenari natural, el celler. L’actriu Cristina Peralta interpretarà, d’una manera amena i entenedora, els diferents personatges que ajuden a explicar el procés d’elaboració del vi, des que comença a sortir el raïm al cep fins que finalment arriba a l’ampolla ja transformat en vi. També relacionat amb el món del vi, el Museu Marítim de Barcelona acollirà el III Saló Internacional dels vins ecològics, naturals i biodinàmics, Vinum Nature. I en l’apartat de visites, Salgot organitza una visita guiada a la seva granja ecològica de porcs, amb degustació inclosa.
  • A les comarques de Girona es podrà participar en una biobicicletada per les hortes ecològiques de Vessana i els Aiguamolls de l'Empordà. A Sant Feliu de Guíxols, la cooperativa de consum ecològic ‘La Manduca’, celebra el seu desè aniversari, organitzant un mercat ecològic, un taller d’hort urbà, i un dinar ecològic popular. I a Sorède, un poblet proper a Argeles sur Mer, en les Alberes franceses, s’organitza un mercat en què hi participaran una quinzena de parades de productes bio locals. A Caldes de Malavella també s’organitza un mercat ecològic, així com una xerrada divulgativa. Pel que fa a les visites, la granja Gallarets d’ous ecològics organitza una jornada de portes obertes amb tria d’ous directament dels nius, que es cuinaran amb forns solars i es maridaran amb un bon vi de l’Empordà, mentre que la granja de llet ecològica ‘La Selvatana’ organitza una visita a  les seves instal·lacions, que s’acabarà amb un tast de productes.
  • A les comarques dels Pirineus se celebra la Fira Gust al Pont de Suert, una fira de productors agroalimentaris ecològics i/o de proximitat, i atota la zona es podrà tastar tota una sèrie de degustacions i menús amb productes ecològics a càrrec dels restaurants d’aquelles contrades. Una altra proposta d’interès és un sopar- col·loqui sobre la producció agrària ecològica a la Cerdanya i l’Alt Urgell, que es farà a Prullans. D’entre les visites programades, ‘Cal Margarit’, de Montant de Tost, organitza una visita guiada als camps d’espígol ecològics i al seu obrador de productes de cosmètica natural, mentre que l’explotació ramadera ecològica ‘Cal Calsot’, de Montellà, organitza una visita de portes obertes a la seva granja.
  • A les comarques de Lleida, l’Ajuntament de Lleida organitza el Mercat de l’Horta a Taula, mentre que el restaurant gastrobar l’‘Estel de la Mercè’ proposa un tast de vins ecològics de la Denominació d’Origen (DO) Costers del Segre; el Consell Comarcal de la Segarra organitza una xerrada-col·loqui sobre alimentació infantil ecològica, amb animació infantil, berenar i concurs, i sorteig d'una cistella de productes ecològics, que se celebrarà a Cervera; l’Associació Trenca ha organitzat una visita guiada a les reserves de fauna i oli salvatge del projecte agroambiental de Bovera, mentre que la Cooperativa l’Olivera, de Vallbona de les Monges també obre les portes del seu celler, entre altres visites i propostes.
  • A les comarques de la Catalunya central, l’Associació Agrària Ecològica de Muntanya organitza una visita a les parcel·les de pomera ecològica que tenen a Sant Llorenç de Morunys i a una parcel·la experimental amb diferents varietats de pomera i perera, a més de visitar també l'Obrador Deu Pometes i acabar amb un tast de melmelades de poma ecològica. Per la seva banda, el Consorci del Moianès organitza una visita guiada per la ruta que fa l'espelta des del camp a la fàbrica de pasta ecològica ‘La Moianesa’.
 
 
Per a més informació, dirigiu-vos a l’apartat web de la Setmana Bio: http://pae.gencat.cat/setmanabio
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

3  

Fitxers adjunts

Foto 1.

Foto 1.
JPG | 3927

Foto 2.

Foto 2.
JPG | 1732

Dossier.

Dossier.
PDF | 3572