• La mobilitat d’aquesta festa d’àmbit local a Barcelona i la seva àrea d’influència es preveu que es concentrarà cap a la costa
  • Uns 540.000 vehicles sortiran entre divendres i dissabte i el retorn serà sobretot dilluns a la tarda
  • Durant el cap de setmana de tres dies, un total de 1.029 efectius dels Mossos d’Esquadra vetllaran per garantir la seguretat viària
  • També s’han establert mesures especials pel triatló Challenge Salou 2015
 
El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Policia de la Generalitat − Mossos d’Esquadra, posa en marxa un dispositiu especial de trànsit amb motiu de la festivitat local de l'1 de juny, que començarà demà divendres, 29 de maig, a les 15.00 h, i finalitzarà dilluns, 1 de juny, a les 24.00 h. En total, prop de 540.000 vehicles (un 4,5% més que l’any 2014) es mobilitzaran des de l’àrea metropolitana de Barcelona durant l’operació sortida de divendres a la tarda i al llarg de dissabte al matí, mentre que el retorn serà sobretot el dilluns a la tarda, amb un previsió de tornada de 340.000 vehicles.
 
Coincident amb l’inici del mes de juny, es preveu que els desplaçaments d’aquests dies festius es concentraran cap a les zones de platja, i suposaran així el tret de sortida de la mobilitat d’estiu. Tanmateix, segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest cap de setmana es pot registrar inestabilitat meteorològica, fet que podrà afectar el comportament de la mobilitat.
 
Aquesta festivitat de l'1 de juny és local de la capital catalana i d'altres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona: Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat, Masnou, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Palau-solità i Plegamans, Prat de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Viladecans, entre d’altres municipis catalans.
 
 
Franges horàries i vies amb més trànsit
 
L’SCT preveu que es poden registrar problemes de mobilitat sobretot els dies i a les franges i horàries següents:
 
Sortida
Divendres, 29 maig, de les 17.30 a les 22.00 h
Dissabte, 30 maig, de les 11.00 a les 14.00 h
Retorn
Dilluns, 1 juny de les 17.30 a les 21.00 h
 
 
Convé destacar que tot i que la tornada es concentrarà dilluns a la tarda, diumenge es registrarà un retorn parcial de vehicles diumenge cap als indrets en què l’endemà dia 1 de juny és un dia laborable
 
L’AP-7 serà la via que presentarà més densitat de circulació  i també es podran registrar complicacions a les vies que permeten accedir a les zones costaneres, com la N-340, la C-32 sud i nord i la C-31 i C-65 a la Costa Brava.
 
Sortida
AP-7 nord
Mollet del Vallès – La Roca del Vallès
AP-7 sud
El Papiol – Martorell
C-31  
Platja d’Aro – Palamós
C-58
Barcelona – Ripollet
N-340
El Vendrell  – Altafulla
Retorn
AP-7  nord
Sant Celoni – La Roca del Vallès i Maçanet
AP-7 sud
Vilafranca del Penedès - Martorell
C-31/C-65  
Platja d’Aro – Santa Cristina - Llagostera
C-32 nord
Arenys – Vilassar
C-32 sud
Sant Pere de Ribes  – Sitges i Sant Boi de Llobregat
N-340
El Vendrell – Torredembarra i Vallirana
 
 
Mesures especials d’ordenació i regulació de trànsit
 
Amb l’objectiu de reduir les congestions i millorar al màxim la circulació als eixos que registraran més volum de circulació, s’han establert mesures especials d’ordenació i regulació del trànsit en els eixos viaris i trams vies que consten a continuació:
 
 
 
Dia
Demarcació
Via
Sentit
Tram
Tipus de mesura
Divendres
i dissabte
Girona
GI-662
Est
rotonda de la Nàutica
Inversió de prioritats en rotondes
Dilluns
 
Barcelona
C-32
Nord
Garraf – L’Hospitalet de Llobregat
Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7
Sud
Sant Celoni – La Roca
Carril en sentit contrari a l’habitual
AP-7
Nord
Vilafranca  –  Martorell
Carril en sentit contrari a l’habitual
Girona
C-31
Sud
rotonda de les Ovelles
Inversió de prioritats en rotondes
Girona
C-65
Nord
Cassà de la Selva
Inversió de prioritats
 
A més, també cal destacar que, amb motiu d’aquesta operació especial de trànsit, el bus-VAO de la C-58 s’obrirà a partir de les 16.00 h per a tot tipus de vehicle (excepte camions de 7,5 tones o més) el divendres, 29 de maig, en sentit Ripollet per facilitar l’operació sortida, i també el diumenge 31 de maig i el dilluns 1 de juny en sentit Barcelona per facilitar l’operació tornada.
 
 
Trams afectats per obres
 
Hi ha punts de la xarxa viària catalana en els quals s’estan fent obres. Malgrat que els treballs s’aturen en període festiu, no s’ha d’oblidar que les vies següents tindran diverses afectacions, com pot ser l’amplada de la plataforma, amb carrils més estrets i revolts en què quedarà limitada la velocitat, i que, per tant, poden comportar trams de circulació amb retencions. Destaquem les següents:
 
 
DEMARCACIÓ
OBRES
BARCELONA
C-32/B-20/C-245: prolongació de l’autovia del Baix Llobregat a Sant Boi de Llobregat
N-340: prolongació de la B-24 (variant de Vallirana)
C-55 (variant de Manresa)
 
 
 
Efectius de l’SCT desplegats 
 
Per a la gestió i el control de la mobilitat durant aquest cap de setmana llarg amb motiu d'aquesta festivitat, l’SCT desplegarà els següents efectius tècnics i humans:
 
  • Aproximadament 120 km de mesures de circulació instal·lades
  • 3 mitjans aeris de seguiment de dispositius (2 helicòpters i 1 avió bimotor)
  • 7 tècnics de gestió de trànsit al CIVICAT
  • 4 tripulants de vol, operadors i tècnics de gestió de trànsit
 
 
Efectius i dispositiu dels Mossos d’Esquadra
 
El dispositiu especial de trànsit que desplegaran els Mossos d’Esquadra s’iniciarà divendres 29 de maig a les 15.00 h i finalitzarà el dilluns dia 1 de juny a les 24.00 h. Hi treballaran un total de 1.029 efectius del Mossos d’Esquadra, que vetllaran per garantir la seguretat viària i la mobilitat a la xarxa viària catalana.
 
Es preveuen establir, a les vies de màxima mobilitat i vies secundàries, un total de 764 controls, dels quals:
 
  • 259 controls d’alcoholèmia i drogues
  • 209 controls per revisar l’ús del casc i del cinturó
  • 123 controls en relació amb transports, i
  • 173 controls de velocitat

 

Com a tots els dispositius, es reforçarà la vigilància de les carreteres des de l’aire amb els mitjans aeris, en coordinació amb el SCT.

 
 
Mesures de regulació dels vehicles pesants  
 
Per aquests dies festius no s’han establert mesures específiques, així que s’apliquen les mesures i restriccions genèriques d’aquest 2015  establertes en la Resolució INT/3031/2014, de 30 de desembre:
 
 
 
Aquestes restriccions a la circulació són per a tot tipus de vehicle o conjunt de vehicles de més de 7.500 kg de MMA, excepte els que transporten escombraries, bestiar viu, llet crua, aigua de consum humà, servei de correus i distribució de  premsa diària.
 
Convé destacar també la restricció de pas de camions de quatre o més eixos a la N-II en el tram comprès entre la Jonquera i Fornells de la Selva.
 
 
 
Mesures especials amb motiu del triatló Challenge Salou 2015
 
Amb l’objectiu de minimitzar possibles afectacions viàries aquest diumenge, 31 de maig, arran de la celebració del triatló Challenge Salou 2015, el Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb els Mossos d’Esquadra, posarà en funcionament un dispositiu especial de trànsit.
 
Diumenge al matí, a les 05.30 h, es procedirà a tallar el trànsit el tram urbà de Salou on es duu a terme la prova i paral·lelament es tallarà també l’A-7 (extrem sud) i la C-31B. Es preveu que la situació es pugui normalitzar a l’A-7 cap a les 12.00 h. L’alternativa principal a l’A-7 serà l’AP-7 a la sortida número 38 en sentit Salou, que és gratuïta fins a la sortida 35 (Salou – Vila-seca). Així aquells vehicles que agafin l’AP-7 rebran el tiquet de gratuïtat a l’entrada del peatge de la concessionària AUMAR.
 
Aquest triatló provocarà afectacions viàries que poden ocasionar algunes retencions puntuals o desviaments en carreteres de la xarxa viària principal i secundària del municipi de Salou. Les vies principals afectades pel pas dels atletes i les mesures que l’SCT establirà són les següents:
 
 
Autovia: Tall A-7 i desviament N-340 PK 1122: Per tal de facilitar la tasca dels Mossos d’Esquadra de Trànsit i impedir l’accés a la zona de la cursa, a les 05:30 hores es desviarà tot el trànsit de la N-340 en sentit Nord per la sortida 1123 cap a L’Hospitalet de L’Infant per la N-340. Els vehicles que circulin en sentit nord no podran enllaçar amb l’A-7, que estarà afectada per la cursa fins a la sortida 1151. Els vehicles tindran com alternativa la N-340 i l’autopista AP-7, que serà gratuïta de la Sortida 38 a la 35 (Salou-Vilaseca). Aquest abalisament continuarà per la C-14 fins a l’enllaç amb el Camí de Cambrils (a un quilòmetre aproximat de la rotonda de la sortida 1151), punt on enllaçaran amb la incorporació dels ciclistes.
  
Carretera C-31B: Plaça Europa – TV-3146: Per tal de facilitar la tasca dels Mossos d’Esquadra de Trànsit i impedir l’accés a la zona de la cursa, a les 05:30 hores es desviarà tot el trànsit de la carretera C-31B cap a la rotonda de la sortida 5 (cruïlla amb la TV-3148) en ambdós sentits.
 
Autovia: Tall calçada lateral (“Mas Gallau”): Per tal d’evitar l’accés a l’autovia en sentit nord des de “Mas Gallau”, es realitzarà un tall de la calçada lateral i es desviarà el trànsit cap a la rotonda del punt quilomètric 1.149.
 
Els usuaris que circulin pels trams afectats han de seguir en tot moment les indicacions dels agents dels Mossos d’Esquadra operatius.
 
 
Consells i informació per a l’usuari
 
L’SCT difondrà al llarg d’aquest període festiu, a través dels panells de missatgeria variable disposats en el conjunt de carreteres catalanes, informació de les restriccions de circulació per als vehicles pesants i de la situació viària, així com consells de seguretat viària.
 
A més, els usuaris es poden informar de l’estat del trànsit a través del 012, del Twitter de l’SCT @transit, del web http://transit.gencat.cat i a través de les cròniques radiofòniques i televisives de diversos mitjans de comunicació.
 
L’SCT vol remarcar la necessitat de no abaixar la guàrdia en cap moment durant la conducció per tal d’evitar accidents, i a més recorda la importància d’utilitzar els elements de seguretat passiva; de no manipular el telèfon mòbil ni altres dispositius electrònics; de respectar els límits de velocitat, i de no combinar l’alcohol i la conducció.
 
Cal insistir també en la necessitat de revisar el vehicle abans de sortir a la carretera, ja que amb un bon manteniment s’eviten incidències durant la circulació.

3  

Fitxers adjunts

CONSELLS ABANS DEL VIATGE

CONSELLS ABANS DEL VIATGE
JPG | 381

CONSELLS DURANT EL VIATGE

CONSELLS DURANT EL VIATGE
JPG | 449

NOTA DE PREMSA EN PDF

NOTA DE PREMSA EN PDF
PDF | 912