Presentació de la campanya forestal 2015 al Parlament
 
  • El Departament d’Interior està impulsant la convocatòria de 153 noves places de bombers funcionaris i 300 de bombers voluntaris
 
  • Interior incorpora 4.500 noves jaquetes forestals per a tots els bombers. Una peça que millora la seguretat i que fins ara només tenien els membres de la unitat GRAF
 
  • Espadaler ha valorat molt positivament l’apropament de posicions entre el col·lectiu de bombers voluntaris i la DGPEIS, així com el retorn dels caps de parc que havien presentat la seva renúncia mesos enrere
 
  • Interior aposta per la tecnologia amb la incorporació de tauletes per analitzar en temps real el foc forestal i Drons que permetran obtenir mapes i imatges de l’avenç dels incendis i de les seves zones de difícil accés
 
  • Pelegrí: “Mai abans s’havia fet un esforç igual pel que fa les polítiques de dinamització de l’aprofitament del bosc. Enguany hem incrementat més del 18% l’oferta de fusta a subhasta, assolint un màxim històric de 162.680 m3, fet que ha de permetre la millora i gestió sostenible de 3.553 ha de boscos i forests públics”
 
  • Pelegrí: “També hem incrementat un 33% el consum de biocarburants sòlids (llenya, estella i pelet) gràcies a l’Estratègia per a l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola iniciada el 2014, i que ha permès mobilitzar ja més de 80.000 tn de fusta i altres derivats”
 
  • Agricultura ha incrementat en 2 M€ el pressupost de prevenció el 2015, que puja a 16,5 M€ a través de la incorporació d’ajuts del PDR tal com es va comprometre el conseller Pelegrí
 
 
 El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, han comparegut avui al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d’incendis, especialment pel que fa a la Campanya d’incendis forestals 2015.
 
La campanya d’aquest any està marcada principalment per la priorització dels esforços en el període de màxim risc (juliol-agost), les millores tecnològiques, modificacions organitzatives i normatives, i les noves línies de treball per, d’una banda, donar major capacitat de resposta i efectivitat a tots els agents humans i materials que lluiten contra el foc i la coordinació estreta entre els diferents col·lectius i cossos que intervenen en la prevenció i l’extinció dels incendis forestals; i de l’altra, consolidar la recuperació de l’activitat econòmica relativa als massissos forestals.
 
 
Àmbit  de l’Operatiu d’extinció
 
El conseller Espadaler ha iniciat la seva intervenció destacant que el Departament d’Interior basa la campanya forestal en dos criteris primordials: la seguretat de les persones que atenen els incendis forestals i la millora de les condicions de treball. “La campanya forestal ja ha començat i els bombers ja estan treballant cada dia en diferents focs”, ha apuntat. En aquest punt, Espadaler ha agraït i felicitat tot el col·lectiu de Bombers de la Generalitat i tota la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments després que, a l’última enquesta del CEO, els ciutadans de Catalunya han puntuat amb un 8,4 el nivell de protecció que ofereixen els bombers, una nota que el conseller ha qualificat “d’excel·lent”. A la vegada, el titular d’Interior també ha felicitat als membres de la unitat GRAF que fa poques setmanes van rebre el guardó de gran prestigi a nivell internacional que atorga la International Association of Wildland Fire (IAWF), un premi que es va lliurar a Idaho, en el marc del Congrés Internacional sobre gestió i seguretat en incendis forestals.
 
 
Recursos humans
 
Noves places de Bombers funcionaris i voluntaris
 
En la seva compareixença, Espadaler ha anunciat que el Departament d’Interior està impulsant la convocatòria de 153 noves places de bombers funcionaris i 300 de bombers voluntaris.
 
El conseller també ha anunciat, en relació als bombers voluntaris, la contractació dels serveis de la mateixa Mútua d’accidents que actualment tenen els bombers funcionaris amb la finalitat de cobrir els accidents que puguin tenir a partir d’ara en acte de servei.
Espadaler ha valorat molt positivament l’apropament de posicions entre el col·lectiu de bombers voluntaris i la DGPEIS, així com el retorn dels caps de parc que havien presentat la seva renúncia mesos enrere. “Gràcies a l’esforç i  la voluntat de totes les parts, hem estat capaços de reconduir aquella situació, de comprendre, de treballar, sobretot de treballar molt intensament a la recerca de solucions d’aquelles demandes del col·lectiu que enteníem susceptibles de resoldre dins l’actual marc legal. Estem a finals de maig i puc afirmar  que estem donant compliment a la majoria dels objectius identificats conjuntament com a prioritaris”.
 
Tot i aquestes millores, el conseller ha destacat que “resta molta feina per fer, molts reptes per superar, però tots plegats hem d’estar molt satisfets per aquests resultats que no són fruit d’un dia, ni de dos mesos, són el fruit de dos anys de treball en la cerca de millores”.
 
Recursos materials
 
El conseller d’interior també ha prioritzat un any més els recursos materials basats sobretot en la seguretat, per això aquest any s’incorporen noves jaquetes forestals a tots els bombers i s’aposta per les noves tecnologies aplicades a la prevenció i acció contra els focs. Pel que fa als mitjans aeris, en tindrem un més que l’any passat.
 
 
·        Jaqueta forestal
 
Espadaler ha posat especial èmfasi a la incorporació de 4.500 noves jaquetes forestals per a tots els bombers amb un cost de 586.971 euros. Aquesta jaqueta, un nou equipament de protecció individual dels Bombers, que millora la seguretat i que fins ara només tenien els membres del GRAF, ha estat presentada i “treballada” a la Comissió de subministraments, on hi ha representants de tots els Delegats de Prevenció de riscos. La nova jaqueta és ignífuga, resistent a la temperatura i a la radiació i completament ergonòmica.
 
 
·        Més Mitjans en la lluita contra el foc
 
Enguany el Departament d’Interior incrementa el nombre de mitjans aeris de què disposarà durant la Campanya Forestal. En concret, i respecte a la campanya forestal anterior, disposarà d’un mitjà aeri més, 36 enlloc de 35, dels quals 26 son helicòpters i 10 avions, augmentant un helicòpter de comandament. Aquests mitjans tenen un paper durant la campanya forestal, quant a la seva distribució territorial, atès que les seves bases operatives podran variar en funció dels risc d’incendi forestal. 
 
A més, la  flota mòbil dels Bombers de la Generalitat també es reforçarà amb el lloguer de vehicles, concretament 7 vehicles per al transport de personal. Així, la flota mòbil dels Bombers serà, durant el període de campanya forestal, de 769 vehicles.
Hi haurà també el reforç de 71 dels 73 parcs de bombers funcionaris, de les diverses regions d’emergències, l’obertura de 6 parcs de bombers d’estiu i els punts de vigilància forestals
La DGPEIS activarà parcs de bombers voluntaris, durant 10 hores al dia, depenent del risc d’incendi forestal de la zona o altres criteris operatius. També s’establiran fins a un màxim de 6 columnes mòbils, que s’activaran en funció del risc d’incendi forestal i com cada any es comptarà amb reforç del personal.
 
 
Aposta per la tecnologia
 
 
·        Simulador d’incendis i tauletes per analitzar en temps real el foc forestal
 
Com a novetat en aquesta campanya forestal, Espadaler ha relatat que els GRAF (Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals) i altres comandaments dels Bombers de la Generalitat disposaran de 20 tauletes ruggeritzades (carcassa a prova de cops) des de les quals s’executarà el programa Wildfire Analyst, que permetrà l’anàlisi en temps real del foc forestal i compartir informació en temps real, amb tots els equips implicats en la gestió, incloses les sales de control. Wildifre Analyst és un simulador informàtic que permetrà predir l’evolució de qualsevol foc que es produeixi fins a les 36 hores posteriors al seu origen. Aquesta nova eina facilitarà l’organització de les maniobres d’atac al foc i donarà més seguretat als bombers.
 
 
·        Drons
 
Amb l’objectiu de facilitar també la feina dels Bombers de la Generalitat i la gestió dels incendis, el conseller ha recordat que la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments ha signat un conveni amb diversos centres universitaris i tecnològics catalans per treballar en el desenvolupament de drons (avions no tripulats) que permetin als Bombers obtenir mapes i imatges de l’avenç dels incendis i de les seves zones de difícil accés. A la llarga, es pretén desenvolupar un sistema per tal que puguin ajudar a la recerca de persones, sobre el terreny, a la vegada que aportarà una dada molt sensible: el temps que trigaria un determinat focus en aproximar-se a zones urbanitzades o de gran valor ecològic.
 
·        Xarxa Rescat
 
Interior ha renovat 1.700 emissores portàtils RESCAT (un cop finalitzada aquesta renovació s’hauran canviat més del 75% de les emissores portàtils de Bombers i el 100% de les emissores disposaran de GPS)
 
 
Una campanya  modulable en funció de les necessitats
 
Amb vista a la campanya forestal d’enguany, Espadaler ha afirmat que estarà marcada principalment per la concentració dels esforços en el període de màxim risc, és a dir, juliol i agost, però sense oblidar la resta de mesos, quan també es poden produir grans incendis forestals. Per això, ha manifestat que novament s’aplicarà el concepte de la modulació, posat ja en pràctica en les campanyes anteriors, pel qual la gestió dels recursos de reforç per fer front als incendis forestals, s’aplica en funció del risc d’incendi forestal.
 
I és que el conseller ha assenyalat que “extingir un incendi no és només llençar-hi aigua, és molt més, i aquí és on la gestió, la coordinació i la professionalitat del Cos de Bombers pren valor. Ja no es tracta d’un tema de recursos, sinó de com els bombers prenen les decisió per fer que aquests recursos puguin ser més efectius, el que implica un coneixement molt important de la capacitat del cos. Els bombers ja no fan el que poden, decideixen quina estratègia apliquen en cada incendi”.
 
En aquesta línia, el titular d’Interior ha explicat que, per afinar més la coordinació, els bombers seguiran fent el doble brífing diari, a la Sala Central de Bombers, que serveix als comandaments del Cos per analitzar el risc previst per l’endemà i els recursos disponibles amb l’objectiu de posicionar-los estratègicament sobre el territori amb més risc d’incendi i activar les columnes mòbils o les bases estratègiques dels mitjans aeris. 
 
 
Àmbit de la  Prevenció, anàlisi risc i previsions
 
Aquest 2015 no serà un any bo, tret que plogui al juny i caldrà extremar la vigilància. El perill d’incendi forestal hores d’ara, és entre moderat i alt arreu del país. La precipitació hivern-primavera és menor que l’any passat i inferior a la mitjana. En cas de manca de pluges raonables durant els propers mesos, el perill s’incrementarà  notablement a les comarques de la Catalunya central, Prelitoral i Prepirineu occidental on ha plogut menys. També, i com ja va passar l’any passat, continua preocupant la interfase urbana-forestal, motiu pel qual cal incentivar l’autoprotecció a fi que els equips d’extinció puguin centrar-se en apagar el foc i evitar-ne la propagació.
 
Per això, el conseller Pelegrí ha remarcat que “és del tot necessària per a la prevenció d’incendis forestals una bona gestió i control de les activitats humanes que són generadores de perill d’incendi forestal.  Tanmateix, vull posar de manifest el gran esforç que s’ha fet en aquests darrers tres anys en promoure polítiques de dinamització dels treballs silvícoles i els aprofitaments forestals, àmbits  clau pel que fa la reducció de càrrega de combustible al bosc.”
 
Així, el conseller d’Agricultura ha exposat les dues línies estratègiques d’acció des del punt de vista de la prevenció: actuacions en infraestructures estratègiques d’autoprotecció, i dinamització del sector de la fusta i dels aprofitaments forestals que incideixen directament en la millora de la gestió dels forests, així com els canvis normatius que afavoreixen les tasques de prevenció a través de la col·laboració, també, amb els ajuntaments, entitats supramunicipals i altres agents vinculats.
 
Pelegrí ha remarcat les 10 actuacions destacades que impulsa el Departament d’Agricultura en aquest l’àmbit:
 
 
1.   Pla general de política forestal de Catalunya 2014–2024, aprovat el juny 2014. És el pla marc pel desenvolupament del sector forestal que permetrà millorar i equilibrar la gestió del conjunt del territori forestal de Catalunya.
 
2.   Increment oferta de fusta /subhastes forest públics: Enguany el Dept. ha incrementat un 18% l’oferta per a aprofitaments forestals respecte el 2014,  especialment a l’àmbit de les forests de propietat pública, ja siguin d’entitats locals o de la pròpia Generalitat, que han permès incrementar la millora i gestió sostenible en una superfície aproximada de 3.553 ha.
 
3.   Modificació del Pla Econòmic Financer de Forestal Catalana, donant un protagonisme pràcticament exclusiu a les actuacions destinades a la prevenció d’incendis i a la restauració de zones afectades per catàstrofes. També enguany es continuarà el manteniment silvopastoral d’infraestructures de prevenció, que permet mantenir operatives algunes de les infraestructures creades.
 
4.   Estratègia per promoure la gestió forestal sostenible a través de l’aprofitament de la biomassa forestal i agrícola, impulsada pel Dept. d’Agricultura amb la col·laboració dels depts. de Territori i Sostenibilitat, Empresa i Ocupació i Presidència. El balanç d‘aquest primer any de funcionament de l’Estratègia ha superat les previsions inicials per a l’any 2014. Així, entre altres dades, destaca l’augment del consum de biocombustibles sòlids (llenya, estella i pèl•let) per a ús tèrmic, en 79.400 tones l’any 2014, que suposa un increment d’un 33% respecte l’any 2013, percentatge superior al que suposaria anualment el total de 360.000 tones previstes en el període 2014-2020. Està en tràmit un acord de Govern que diversos departaments de la Generalitat com poden ser instituts, hospitals, comissaries, parcs de bombers... ubicats en primera instància en zones de caire forestal.
 
5.   Projecte de llei del sòl d’ús agrari: aquest projecte de llei té una incidència directa en el camp agrícola també té com a objectiu la creació d’un mosaic agroforestal, que és un dels objectius prioritaris del Departament i que ha de contribuir en la reducció de la propagació de focs forestals.
 
6.   S’ha continuat fent reunions amb la Comissió tècnica creada l’any passat, per a l’execució dels plans d’aprofitament forestal, amb participació del sector (serradors i rematants).
 
7.   Línia d’actuació per fomentar l’ús de la fusta en construcció (conveni amb Incafust)  per desenvolupar projectes exemplificadors en edificis de la Generalitat; rehabilitacions (a través dels Plecs de condicions tècniques en les licitacions per a edificis públics).
 
8.   Foment del consum de fusta. Prova pilot amb el Gremi de Fusters de Catalunya, establiment de la marca Catalana de fusta: “Catforest
 
9.   Increment significatiu (que passarà del 7.5% actual al 13%) de les dotacions previstes en el nou Pla de Desenvolupament rural 2014-2020(actualment en informació pública), que preveu unes inversions de com a mínim 48 M€ directament en actuacions de prevenció i restauració del potencial forestal;  i 11,5 per xarxes viàries per a la gestió de boscos i infraestructures estratègiques de prevenció. En el futur PDR també s’ha previst respondre a les necessitats de planificació, establint una línia específica per a la redacció i revisió dels instruments d’ordenació forestal amb una dotació de 3,5 milions d’euros.
 
10.       ORDRE AAM/246/2013, regula els instruments d’ordenació forestal, de la figura dels projectes d’ordenació forestal d’àmbit municipal o supramunicipal
 
Altres actuacions en l’àmbit de la prevenció
 
1.   Urbanitzacions: Llei mesures fiscals: amplia l’obligació d’executar les mesures de prevenció dels incendis forestals a l’entorn d’urbanitzacions.
 
2.   Execució de franges: En tràmit la modificació legislativa que permetrà als ajuntaments l’execució de les franges, quan els responsables de l’execució no se’n facin càrrec, establint les corresponents taxes.
 
3.   Campanyes preventives: conreu de cereal i borrissol del pollancre. (avançades)
 
4.   Xarxa viària estratègica Durant l’any 2014 es va intervenir en 600 km de la xarxa viària. En relació a la planificació d’àrees de baixa càrrega de combustible durant l’any 2014 vam intervenir en més de 1000 ha
 
5.   Les cremes controlades 52 cremes controlades amb una superfície de 663,49 ha tractades.
 
6.   Jornades  de transferència tecnològica adreçades al agricultors del sector cerealístic per a les bones practiques per a la prevenció dels incendis durant la recol·lecció del cereal.
 
7.   Nova aplicació per a la gestió de les comunicacions de crema. S’han gestionat aquest hivern (2014-2015) més de 78846 comunicacions de crema,   havent-se implantat al primer any a mes de 888 entitats locals de les 1028 existents a Catalunya.
 
8.   Pel que fa a les autoritzacions necessàries durant el període  2014 es van tramitar un total de 32056 autoritzacions col·lectives per  la crema de restes de poda i  20607 autoritzacions individuals.
 
Agents Rurals prevenció, i acció sobre el terreny
 
L’activitat inspectora i reguladora també ha estat molt intensa durant l’any 2014 i primer semestre del 2015.  El Cos d’Agents Rurals ha realitzat més de 23.872  actuacions de prevenció  en activitats i infraestructures generadores de perill i  mes de 131.509 expedients de  tramitació de comunicacions i autoritzacions  per activitats que comporten un perill d’incendi forestal, el que suposa 7.500 més respecte a l’any anterior
 
Així mateix s’han incrementat les actuacions de sensibilització i educació ambiental que realitza el CAR en matèria de prevenció d’incendis (escoles, fires, reunions informatives amb subsectors etc.) fins a un total de 1.100 activitats en les que han participat 34.000 alumnes.
Pel que fa a la distribució de les causes d’incendis forestals, el 2014 la causa principal segueixen sent les negligències amb un 40% sobre el total d’incendis, (ha crescut 5 punts respecte el 2014).
 
En aquest sentit, és important destacar la nova campanya de sensibilització ciutadana que s’ha portat a terme aquest any  de manera conjunta  entre la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, la Direcció General de Protecció Civil i Direcció General de la Policia. Aquesta campanya ha anat adreçada residents d’urbanitzacions, edificacions aïllades i equipaments  a menys de 500 metres de zona forestal, amb la distribució de 500.000  tríptics informatius sobre consells i  mesures d’autoprotecció.
 

1  

Imatges

Presentació campanya forestal 2015 al Parlament

Presentació campanya forestal 2015 al Parlament 560