Pelegrí visitant la mostra de  Catalunya a l'EXPO de Milà
Pelegrí visitant la mostra de Catalunya a l'EXPO de Milà
Els productes amb  Denominació d’Origen i amb Indicació Geogràfica, la innovació, la creativitat, els cuiners i menús diversos són els protagonistes de la representació catalana a l’Expo2015 que té com a lema  Alimentar el planeta, energia per a la vida
 
També s’ha presentat Catalunya, com a Regió Europea de la Gastronomia 2016
Moment de  la inauguració i presentació Catalunya, regió gastronòmica europea
Moment de la inauguració i presentació Catalunya, regió gastronòmica europea
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit la inauguració avui a Itàlia, en el marc de l’Exposició Universal de Milà 2015, de la Mostra “Barcelona, capital of Catalonia. Real Food for Real People”, acompanyat per la tinent d’alcalde de l’ajuntament de Milà, Ada Lucia De Cesaris, el delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi, i Jordi Bort, conseller delegat de Prodeca.
 
L’exposició, que ocupa una superfície de 150 m2 d’una part dels porxos del Palazzo Giureconsulti (Via Mercanti núm. 2), està composta per tres parts diferenciades, que s’han denominat el Rebost, la Cuina i la Taula. Al Rebost i exposat en un gran aparador, es presenten els productes (DO, IGP), els cuiners, els elements d’innovació que ha donat la «Cuina», o sigui Creativitat; biodiversitat; dieta mediterrània; innovació, etc. A la Taula, 9 menús per a totes les tipologies de persona: sana, malalta, persones grans, nens, adolescents, amb poc temps, etc.
 
La mostra es troba a la zona coneguda com a “Expo in Città”, fora del recinte de l’exposició universal. Amb aquest espai fora de l’Expo es vol aconseguir que tot tipus d’actes, mostres, conferències, trobades, etc. penetrin i s’integrin dins de la «Grande Milano» per fer-la propera i atractiva als seus veïns i als turistes i visitants.
 
El logo “Expo in Città" serà el fil que guiarà ciutadans i visitants a descobrir tots aquests esdeveniments culturals, científics i de tota mena, amb una connexió directa amb els temes de l’exposició universal. El calendari dels esdeveniments es pot consultar al web: www.expocittà.com
 
El conseller Pelegrí també ha aprofitat l’acte per presentar Catalunya com  a Regió Europea de la Gastronomia 2016, reconeixement obtingut el passat mes de febrer i que situa la regió de Catalunya com a líder de la gastronomia internacional.
 
En aquest sentit, l’objectiu de Catalunya és promoure els productes alimentaris i la gastronomia catalanes com elements essencials de la identitat del país així com agents clau en la promoció turística. L'estratègia a seguir consistirà a promoure els productes locals, la cuina i el territori com una clau per al desenvolupament sostenible. El propòsit és també compartir el coneixement i aprendre de les altres regions.
 
Barcelona/Catalunya
 
La participació de Barcelona /Catalunya a l’Expo 2015 serà del 29 de maig al 14 de juny. Període en el que estan previstos els actes següents:
 
Palazzo Giureconsulti
•      Presentacions i trobades professionals dels actors catalans internacionals (INCAVI, PRODECA, ACT, ACCIÓ, BCN Activa, Turisme de BCN) a la Sala Colonne segons proposta dels diversos actors.
Via Mercanti
•      30 de maig a 14 de juny. Estand expositiu a Via Mercanti davant del Palazzo Giureconsulti.
Palazzo Marino
•      9 de juny. Conferència del xef Joan Roca (Sala Alessi) (168 + 30 drets). Organitza el Patronat Costa Brava Girona.
Duomo i plaça del Duomo
•      Actuació castellera, Actuació de l’Escolania de Montserrat. Organitza la XAL. Dissabte 13 de juny, plaça del Duomo i dins del Duomo. Missa amb l’arquebisbe de Milà i el de Barcelona.
 
L’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya participen directament des del Comissionat de Relacions Internacionals i des del Departament de la Presidència, respectivament, com també mitjançant els organismes especialitzats: Prodeca, INCAVI, ACCIÓ, IRL, Turisme de Barcelona, Barcelona Activa, Agència Catalana de Turisme, Instituts Mercats de Barcelona, Mercarbarna, Insitut Català de les Empreses Culturals.
 
Pelegrí ha inaugurat la mostra acomanyat de la tinent d'alcalde de l'ajuntament de Milà, Ada Lucia De Cesaris, el delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi, i Jordi Bort, conseller delegat de Prodeca
Pelegrí ha inaugurat la mostra acomanyat de la tinent d'alcalde de l'ajuntament de Milà, Ada Lucia De Cesaris, el delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizzi, i Jordi Bort, conseller delegat de Prodeca
Expo2015: Alimentar el planeta. Energia per la vida
 
L’Exposició Universal 2015  es celebra a Milà de l’1 de maig al 31 d’octubre. El títol i arguments de l’exposició són «Alimentar el planeta. Energia per la vida» que vol presentar les singularitats en la manera d’alimentar-se al món i fomentar el debat i l’educació sobre l’alimentació, els productes i els recursos a nivell planetari.
 
 
 
 
 
 
EXPO 2015 es planteja com una oportunitat per reflexionar i discutir les maneres de trobar solucions a les contradiccions del nostre món: d’una banda, els que pateixen fam (es considera que en el període 2010 -2012 hi havia prop de 900 milions de persones malnodrides); de l’altra, els qui moren a causa de problemes de salut relacionats amb l'excés d'aliments i la mala alimentació (al voltant de 2,8 milions de morts per malalties relacionades amb l'obesitat o sobrepès cada any).
Cada any es perden al voltant d’1,3 milions de tones d'aliments. Per això, calen polítiques conscients d’aquests malbarataments, fan falta estils de vida sostenibles, i potser mitjançant la innovació i les tecnologies més actuals sigui possible trobar un equilibri entre la disponibilitat i el consum de recursos.
 
La reflexió sobre aquests temes no treu que es pugui aprofitar per compartir i celebrar per mitjà de trobades, esdeveniments o actuacions per viure en companyia amb la resta del planeta. (Per exemple, el 31 de maig finalitzarà la cursa ciclista del Giro d’Itàlia amb un recorregut per Milà, s’organitzaran concerts de música gratuïts en llocs emblemàtics de la ciutat, exposicions culturals, d’arquitectura, etc.).

4  

Fitxers adjunts

f3

f3
JPG | 188

f1

f1
JPG | 307

f2

f2
JPG | 235

f4

f4
JPG | 304