El Pla d’actuació 2015-2017 per a la prevenció i control de la plaga a les comarques afectades de l’Ebre, el Segre i el Ter preveu una inversió de 2,12 milions d’euros
 
Els tècnics del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i Montsià (CODE) han iniciat avui el tractament per combatre la mosca negra mitjançant fumigacions en la part catalana del riu Cinca i el Segre fins a l’entrada a Lleida.
 
El CODE ha dut a terme les darreres setmanes diverses prospeccions dels trams dels rius afectats per conèixer la densitat de larves i determinar la necessitat i el moment oportú dels tractaments. Aquestes prospeccions es continuaran fent periòdicament i dels seus resultats se’n desprendrà el nombre concret de fumigacions a realitzar els propers mesos.
 
Durant el darrer mostreig, realitzat el passat dilluns, els tècnics van aprofitar els treballs a la canalització del riu Segre a la ciutat de Lleida fins a les comportes del Parc de la Mitjana per dur a terme, amb mitjans terrestres, la primera fumigació en aquest tram.
 
Nivells tolerables de la plaga per a la població
 
El tractament contra la mosca negra consisteix en un seguit d’abocaments en diversos punts del riu d’un insecticida larvicida biològic molt específic i selectiu per a aquest tipus d’insectes per tal d’eliminar la possibilitat que les larves, dipositades en les algues (macròfits) pels adults es desenvolupin. En el cas del tram del Cinca català i el del Segre fins a la ciutat de Lleida s’actua en una trentena de punts d’abocament en els quals s’hi distribueixen en total un miler de litres de l’insecticida en cadascuna de les fumigacions previstes.
 
 
El tractament pot arribar a eliminar fins a un 95% el nombre de larves del riu. En són factors determinants les condicions meteorològiques, el cabal del riu, la major o menor presència d’algues i la temperatura de l’aigua. L’eradicació absoluta de la mosca negra és, però, pràcticament impossible. L’objectiu dels tractaments és mantenir l’afectació de la plaga en uns nivells tolerables i reduir de forma significativa les molèsties per a la població.
 
Les fumigacions que es venen efectuant els darrers anys contra la mosca negra han reduït ostensiblement la seva afectació entre la població. Les picades han disminuït en un 90% respecte dels anys en què no es feia el tractament.
 
Pla d’actuació per al període 2015-2017
 
A principis d’aquest mes de maig el Govern català va aprovar el Pla d’actuació per a la prevenció i control de les plagues de mosquits i mosca negra a les comarques afectades de l’Ebre, el Segre i el Ter per al període 2015-2017, que preveu la realització de prospeccions als trams dels rius afectats, de tractaments larvicides amb insecticida biològic selectiu, i del seguiment dels factors ambientals de les zones implicades. En total, es destinaran 2,12 milions d’euros, aportats pels departaments de Territori i Sostenibilitat (855.500 euros); de Salut (423.500); d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (423.500) i d’Empresa i Ocupació (423.500).
 

2  

Fitxers adjunts

Foto dels treballs de la primera fumigació contra la mosca negra (I)

Foto dels treballs de la primera fumigació contra la mosca negra (I)
JPG | 399

Foto dels treballs de la primera fumigació contra la mosca negra (II)

Foto dels treballs de la primera fumigació contra la mosca negra (II)
JPG | 156