·      En una resposta parlamentària al Ple del Parlament, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha valorat les darreres dades d’exportacions a Catalunya.
 
Felip Puig ha assenyalat  aquest matí al Parlament que “l’exportació, juntament amb el turisme i la logística, és un dels motors que està contribuint a la recuperació econòmica i a la reparació social a Catalunya”. D’aquesta manera, el titular d’Empresa i Ocupació ha valorat la marxa de les exportacions catalanes.
 
Segons ha apuntat el conseller, “som la desena economia mundial, si comparem l’exportació en relació al PIB, i la setena economia mundial, comparant l’exportació en relació a la Renda per càpita. Això ens situa per davant de molts països europeus de referència, i ens consolida com una economia molt oberta”.

En aquest sentit, ha volgut reconèixer “el paper ingent” que estan fent les empreses catalanes i ha reiterat “el compromís del govern de Catalunya d’ajudar a que hi hagi més empreses que exportin regularment, per tal que contribueixin a la recuperació”.

L’exportació, motor de l’economia catalana

Al 2014, les empreses catalanes van exportar 60.194 milions d’euros, un 3,1% més que l’any anterior. Aquest creixement és superior al de la mitjana de la zona euro (1,8%) i de la UE (1,3%), així com al de països de referència com França (0,4%), Itàlia (2,0%) o Regne Unit (-11,1%). Així mateix, s’ha arribat a les 15.946 companyies catalanes exportadores, fet que suposa un augment del 8,6% en relació al 2013.
 
Pel que fa al primer trimestre de 2015, les exportacions catalanes han augmentat un 15,4% el mes de març respecte el mateix mes de l’any passat, fins els 5.908,2 milions d’euros, la xifra mensual més alta de tota la sèrie històrica.
 
En termes acumulats, al primer trimestre de 2015, les exportacions catalanes creixen un 6,6% respecte el mateix període de 2014, un creixement superior a la mitjana de la zona euro (3,0%) i de la UE (3,4%). Els principals sectors exportadors a Catalunya han tingut una evolució positiva, destacant l’automòbil i l’electrònica.
 
Així mateix, i també en termes acumulats gener-març, Catalunya lidera les exportacions del total de l’Estat espanyol, amb un 25,7%. Aquest fort impuls, ha permès reduir el dèficit comercial un 6,3% respecte el primer trimestre de 2014.
 
El total de vendes a fora de Catalunya -a l’estranger i a la resta de l’estat- representa el 51,3% de PIB que fa de Catalunya una de les economies més obertes d’Europa per sobre d’Alemanya i al nivell de Dinamarca i Àustria. Del total de vendes fora de Catalunya, el 58,7% es produeixen fora de l’estat espanyol que indica l’esforç d’obertura a l’exterior de l’empresa catalana.