• Augmentar la detecció de casos de mort encefàlica i incorporar més hospitals a la xarxa de donació són algunes de les eines que han de ser de molta utilitzat als coordinadors de transplantament
  • Aquestes iniciatives s’han presentat avui amb motiu del Dia del Donant d’Òrgans i Teixits
Dia Donants OCATT - Noves eines de promoció de la donació d'òrgans i teixits
El Departament de Salut i l’Organització Catalana de Transplantaments (OCATT) han presentat aquest matí en roda de premsa un seguit d’actuacions per tal de fer augmentar la donació d’òrgans i teixits, aprofitant que avui se celebra el Dia Estatal del Donant d’Òrgans i Teixits.
 
El Director de l’OCATT, Dr. Jaume Tort, ha detallat, pel que fa aquestes mesures, que, en primer lloc, es vol incrementar la detecció de casos de mort encefàlica, involucrant els diferents Serveis d’Urgències i treballant amb el codi ictus, entre d’altres. En segon lloc, es vol incorporar més hospitals a la xarxa de donació i estendre els nous programes de donació (Donant viu i Donació a cor aturat), mentre que també s’implementarà un model d’organització territorial de la donació a Girona, Lleida i Tarragona i es reforçarà la figura del Coordinador Hospitalari. Per últim, i per tal d’augmentar la sensibilització, ha apuntat la inclusió d’un apartat de declaració personal de la voluntat de ser donant a la Carpeta Personal de Salut. Així mateix, l’OCATT s’incorpora al Facebook per promocionar, mitjançant testimonis, la donació a les xarxes socials amb l’objectiu per arribar a grans col·lectius.
 
En la presentació de les dades d’activitat dels primers 5 mesos d’enguany, Tort ha destacat la necessitat de tenir més donants d’òrgans i teixits “perquè encara hi ha molta gent esperant”. Per la seva banda, el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa, ha destacat els més de 30 anys que l’OCATT porta coordinant donants i receptors. Des de la seva creació s’han gestionat més de 6.000 donants d’òrgans, i s’han realitzat uns 20.000 trasplantaments d’òrgans i més de 64.000 de teixits. Padrosa ha animat a totes aquelles persones que han viscut l’experiència de la donació i el trasplantament de primera mà, a que actuïn com a pacients experts i que col·laborin amb les institucions per sensibilitzar a la població. A més, ha destacat la multidisciplinarietat del procés de la donació i trasplantament d’òrgans i teixits en el qual participen professionals mèdics, d’infermeria, zeladors, jutges, forenses, empreses de transport, etc. “És un sistema que funciona per sobre de la ideologia i de les fronteres”, ha remarcat.
 
 
Ser a Facebook per arribar més a la població
 
L’acte també ha comptat amb la participació del periodista Víctor Puig, que ha destacat les 10 raons per les quals l’OCATT ha d’estar a les xarxes socials, destacant que hi són tant els donants com els receptors. “Comptar amb molts testimonis en primera persona farà que s’arribi més a la població perquè necessitem testimonis vàlids, positius i històries que acabin bé”, ha assenyalat.
 
Per la seva banda, la Coordinadora de Trasplantaments de l’Hospital Josep Trueta, Dra. Núria Masnou, ha explicat com afronten els coordinadors l’entrevista familiar. “És el moment més íntim i delicat el procés”, ha dit. “El dolor que tenen els familiars fa que diguin que no perquè no tenen forces per poder decidir. Eines com al Facebook o la Carpeta de la Meva Salut, ajudaran a què la gent tingui una decisió pressa i el camí de la donació estigui marcat”, ha emfatitzat. Masnou també ha posat en valor que la coordinació és una part molt petita de tot el procés però que depèn de tots i que recull les experiències que el possible donant i la seva família han tingut abans. “La gent és bona per definició, però falta que la seva capacitat de resposta al dolor els permeti prendre decisions”, ha afegit.
 
La part més emocionant de l’acte ha anat a càrrec del testimoni de Katia Verger, qui va donar una part del seu fetge a la seva neboda. A la seva intervenció ha destacat que tenia certa por a fer la donació, però que la confiança, tant de l’equip extractor com del transplantador, la va ajudar. Verger ha animat a les famílies que tinguin la possibilitat de fer un trasplantament de viu perquè, tot i els problemes físics de tota intervenció, “a nivell mental i anímic dóna molta pau i tranquil·litat”.
 
 
Més informació:
 
 

1  

Fitxers adjunts

Noves eines de promoció de la donació d'òrgans i teixits

Noves eines de promoció de la donació d'òrgans i teixits
PDF | 1430