• L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya acull la cinquena reunió dels experts del consorci europeu AVICENNA sobre assajos clínics “in silico”
  • Aquest tipus d’estudis es realitzen mitjançant tècniques de modelització i simulació per ordinador i poden reduir els costos i el temps per provar l’eficàcia i la seguretat de fàrmacs i productes sanitaris
  • El consorci AVICENNA presentarà a Barcelona un document que suposa un full de ruta per a la Comissió Europea i per a altres agents del món sanitari
Demà dijous i divendres 5 de juny, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut acollirà la cinquena reunió del consorci europeu AVICENNA sobre assajos clínics "in silico" (in silico clinical trials). Més d’un centenar d’experts debatran durant dues jornades sobre els reptes, avantatges i l’alternativa que per a la indústria biomèdica suposa la realització d’aquests experiments que es realitzen mitjançant tècniques de modelització i simulació per ordinador (computer modelling and simulation-CM&S).
 
Enfront els tradicionals estudis experimentals "in vitro" o "in vivo", els assajos "in silico" permeten simular les condicions patològiques i fisiològiques de pacients individuals per predir les possibles respostes a un tractament mèdic en termes d'eficàcia i seguretat. D’aquesta manera, poden reduir de manera dràstica el temps i els elevats costos requerits per a la realització d’un estudi convencional. A més, els assajos “in silico” podrien ser claus per afavorir i incrementar la recerca en malalties minoritàries o malalties específiques de països en vies de desenvolupament, i també en reduir el nombre d’animals utilitzats en estudis experimentals. En conseqüència, aquest tipus d’assajos poden esdevenir una opció ràpida i efectiva per testar i desenvolupar noves terapèutiques.   
 
Durant la reunió del Consorci AVICENNA es farà públic el seu document marc o full de ruta In silico clinical trials: how computer simulation will transform the biomedical industry: an international research and development roadmap for an industry driven initiative. La seva publicació és també la culminació de divuit mesos de treball, en què, a través de 4 reunions prèvies, hi han participat uns cinc cents experts internacionals.
 
La reunió a la capital catalana servirà també per presentar el llançament de l’Aliança Avicenna (Avicenna Alliance), que agruparà representants de la indústria farmacèutica i de tecnologies sanitàries, investigadors i experts en normativa i regulació, tots ells amb l'objectiu de revolucionar el sector de l'atenció sanitària mitjançant l'ús de la simulació per ordinador. L’Aliança AVICENNA esdevindrà la primera plataforma per a les organitzacions de la recerca i de la indústria biomèdica, interessades en què la medicina “in silico” generi un impacte en el marc polític per afavorir aquest mercat emergent. Així, seguint les recomanacions de la Comissió Europea, l'Alianza Avicena ha presentat una proposta per formar una col·laboració públic-privada que millori el perfil de la medicina “in silico” i promogui nous canals de finançament per a la investigació.
 
El Consorci AVICENNA
 
AVICENNA és una iniciativa -coordinada des del Regne Unit per la Universitat de Sheffield- que compta amb el finançament del 7è Programa Marc en recerca i desenvolupament tecnològic de la Comissió Europea.
 
Avicenna va ser creat amb l’objectiu d'investigar el potencial dels assajos clínics in silico mitjançant:
 
- L’elaboració d’un "full de ruta" adreçat a afavorir la introducció d'assajos clínics "in silico" en l'àmbit de la recerca biomèdica.
- L’establiment de sinèrgies entre la indústria biomèdica i les organitzacions de recerca europees, amb l'objectiu de desenvolupar la tecnologia, mètodes, protocols i estàndards requerits perquè la realització d'assajos clínics "in silico" esdevingui una realitat.
- La identificació de  tecnologies i la determinació d’exemples incipients d'assajos clínics "in silico".
 
 
Més informació
 
Lloc web del Consorci AVICENNA: http://avicenna-isct.org/
AVICENNA roadmap: In Silico Clinical Trials: How Computer Simulation Will Transform The Biomedical Industry:http://avicenna-isct.org/wp-content/uploads/2015/05/Avicenna_roadmap_v3.pdf