• El conseller de la Presidència recorda “que els serveis públics gestionats des de Catalunya funcionen millor”
  • "El govern espanyol té una clara voluntat d’asfíxia i de desprestigi del serveis públics de Catalunya”

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha denunciat avui que el Govern treballa en “un context d’excepcionalitat” a causa de l’actitud del govern espanyol respecte Catalunya, tot i que segueix treballant en la creació de les estructures d’estat perquè “els serveis públics gestionats des de Catalunya funcionen millor”. En aquest sentit el conseller ha recordat “la utilització partidista de les institucions i la diplomàcia espanyola”, “l’incompliment flagrant de lleis orgàniques i sentències del Tribunal Constitucional” per part de les institucions de l’estat, i que el Govern treballa “amb el president i dos membres del Govern querellats”.

 

El conseller ha fet aquestes declaracions com a resposta a una interpel·lació al Parlament de Catalunya on ha mostrat el compromís del Govern amb la creació d’estructures d’estat. El conseller de la Presidència ha recordat que “la llei actual ens permet anar fent els treballs preparatoris” en el procés de creació d’estructures d’estat i ha posat com a exemple l’aprovació avui de la llei d’ordenació dels cossos tributaris d’adscripció exclusiva a l’Agència Tributària de Catalunya que estableix les bases de la futura hisenda pública catalana. Durant els darrers mesos cal recordar que el Govern ha creat el Consell Assessor de la Transició Nacional, autor del llibre blanc de la transició nacional, i que actualment compta amb la tasca del comissionat per a la transició nacional.

 

En paraules del conseller, “hi ha raons objectives per pensar que la proximitat afavoreix el bon funcionament del serveis públics, però també  hi ha raons que demostren que el model  de servei públic des de la perspectiva catalana no és la mateix que el de la perspectiva espanyola”. “Històricament hem tingut capacitat de concertació i participació de la societat en els serveis públics diferents que la concepció estatalista del sistema espanyol”, ha conclòs.

 

Per tal d’exemplificar la necessitat de seguir treballant en la creació d’estructures d’estat, el portaveu del Govern ha recordat que el govern espanyol “té una clara voluntat d’asfíxia i de desprestigi dels serveis públic de Catalunya”. “Hi ha voluntat d’escanyament econòmic i financer constant i diari, acompanyat per una recentralització normativa”, ha explicat Homs tot afegint que el comportament del govern espanyol “va acompanyat d’una exigència hipòcrita de que complim amb allò que hem de complir”. “Ens trenquen les cames i després es queixen que no correm”, ha assegurat. En aquest sentit, el conseller de la Presidència ha denunciat “els còmplices” de l’actitud de l’executiu espanyol.