La consellera Munté visita FiraGran 2015
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha inaugurat aquest matí FiraGran 2015, la XVII edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya, que se celebra fins diumenge a les Drassanes Reials de Barcelona. L’han acompanyat la presidenta delegada de l’Àrea d’Atenció a les persones de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; la comissionada d’Alcaldia de la Gent Gran de Barcelona, Assumpció Roset; el director de FiraGran, Juli Simón, i el director general del Grup Mémora, Juan Jesús Domingo.
 
La finalitat central d’aquest saló, que enguany espera superar els 40.000 visitants de l’edició anterior, és que les persones grans portin una vida activa i participativa i puguin conèixer de primera mà tots els programes i iniciatives que duen a terme les empreses, institucions i organitzacions que treballen per aquest col·lectiu.
 
Munté ha destacat que “FiraGran és fruit de l’empenta d’una generació de catalanes i catalans que amb gran esforç ha fet que Catalunya sigui el país que és avui. Una generació que ha fet molts sacrificis -encara els fa- i que vol i mereix viure la vellesa amb plenitud”. En el decurs de la seva intervenció, la consellera ha insistit en la importància de la gent gran activa i compromesa. En aquest sentit, ha remarcat que “les polítiques del Govern adreçades a les persones grans no van orientades únicament a l’assistència, sinó a la promoció de l’autonomia personal i a potenciar les capacitats i promoure un paper rellevant i actiu de les persones grans. Unes polítiques que vetllin pel benestar de les persones grans a tots els nivells”.
 
Munté ha recordat també que el Govern va organitzar l’any passat el 7è Congrés de la Gent Gran, del qual “va sorgir un manifest final que ha d’inspirar les polítiques públiques sectorials durant els propers quatre anys. Un document valuós que s’ha convertit en el nostre veritable full de ruta quan parlem d’atenció i suport a la gent gran”. Finalment la consellera ha volgut fer èmfasi en el maltractament de les persones grans, “una de les realitats més tristes de la nostra societat i un fenomen poc visible”. La consellera ha demanat la implicació de tota la societat per eliminar aquesta xacra i s’ha compromès a seguir impulsant polítiques en l’àmbit de la prevenció, la detecció i l’atenció a persones que pateixen aquests abusos.
 
Durant les quatre jornades de FiraGran es realitzen de forma continuada activitats i tallers organitzats pel propi col·lectiu de gent gran en col·laboració amb empreses i administracions que treballen per oferir els seus serveis a aquest sector de la societat. Aquestes activitats se centren en temàtiques com ara salut, cultura, formació, oci i lleure, consum i seguretat, esport o programes socials.
 
La Generalitat de Catalunya tornarà a ser present a FiraGran a través del Departament de Benestar Social i Família, el Departament de Salut, el Departament d’Interior i l’Agència Catalana del Consum, que comptaran amb expositor al recinte firal.
 
A l’estand de Benestar Social i Família s’oferirà informació de les activitats i programes del Departament i del Consell de la Gent Gran de Catalunya (òrgan de participació i consulta de les persones grans adscrit a la Secretaria de Família). Enguany, és presentarà també tot el procés entorn al 7è Congrés Nacional de Gent Gran.
 
D’altra banda, el Departament dóna suport al Festival de Corals de Gent Gran de Catalunya, que se celebrarà els dies 5 i 6 de juny i en el qual hi participen més d’una vintena de corals del país.
 
La Generalitat també organitza, amb la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i FiraGran, la Jornada Processos d’envelliment i el Model d’atenció centrat en la persona, que tindrà lloc demà a la Casa del Mar de Barcelona.
 
Premis FiraGran 2015
 
Durant la jornada d’avui la secretària de Família del Departament, Dolors Gordi, participarà en l’entrega dels Premis FiraGran 2015. Aquests guardons tenen el doble objectiu de mostrar al conjunt de la societat el valor i les aportacions de la gent gran activa i donar a conèixer les entitats i persones que treballen per millorar la qualitat de vida d’aquest sector de la població.
 
Enguany han resultat guardonats l’actor Joan Pera, en l’àmbit cultural; la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, en l’àmbit professional, i Ramon Alfonseda, en l’àmbit esportiu. El premi honorífic de FiraGran 2015 és per al polític i expresident del Parlament de Catalunya, Joan Rigol.
 
La resta dels guardonats són la degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Núria Carrera, en la categoria personal en l’àmbit civil i social, i el Projecte Vincles de l’Ajuntament de Barcelona, per a categoria institucional en l’àmbit civil i social.
 

4  

Imatges

La consellera Munté visita el recinte firal

La consellera Munté visita el recinte firal 2151

Munté a l'estand del Consell de la Gent Gran de Catalunya

Munté a l'estand del Consell de la Gent Gran de Catalunya 2232

La consellera durant la visita a FiraGran

La consellera durant la visita a FiraGran 2030

Inauguració de FiraGran 2015

Inauguració de FiraGran 2015 790