El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar, ahir, l’Ordre del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) per la qual s'aprova el reconeixement transitori i el reglament, també amb caràcter transitori, de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau, alhora que es reconeix el seu consell regulador provisional.
 
Això significa que la DOP Fesols de Santa Pau ja és una realitat a Catalunya, però el reconeixement definitiu a escala europea s’assolirà quan s’inscrigui en el registre europeu de Denominacions d’Origen i Indicacions Geogràfiques Protegides. Aquest procediment es troba en un punt molt avançat i s’espera que els propers mesos sigui una realitat.
 
La Denominació d’Origen Protegida Fesols de Santa Pau va ser promoguda i sol·licitada per l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau amb la intenció de valoritzar i protegir aquest llegum garrotxí tant reputat, resultat d’una llarga tradició, ja que els fesols es van començar a conrear a la regió volcànica de Santa Pau el segle XVIII. Des de llavors els agricultors han modelat les varietats tradicionals, seleccionant genotips primer adaptats al cultiu mixt amb el blat de moro (la varietat Tavella Brisa) i, posteriorment, a partir dels anys 70 del segle passat, seleccionant genotips aptes per al cultiu en solitari i un maneig eficient.
 
L’esmentada DOP protegeix les llavors de fesol (Phaseolus vulgaris L) de les varietats tradicionals Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra Petit, seques, o cuites i en conserva. Els fesols emparats per la DOP es caracteritzen per un contingut molt elevat en proteïna, baixa percepció de la pell, baixa farinositat, i sabor suau. Les coccions i conserves acollides a la DOP seran elaborades únicament amb fesols que reuneixin les característiques exigides per la DOP, aigua i sal. No es permetrà la utilització de cap tipus d'additiu ni conservant.
 
La zona geogràfica de producció i elaboració dels fesols emparats per la DOP Fesols de Santa Pau correspon a les terres de naturalesa volcànica que es troben en els municipis de Santa Pau (principal nucli de producció), Les Preses, Olot, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, i Sant Joan les Fonts (la Garrotxa).
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.