FOTO WEB
Un moment de l'acte d'avui.
 
El Pla ha arribat, aquest curs, a més de 294.000 alumnes de 1.236 escoles d’arreu de Catalunya
 
 
El director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a Lleida, Jaume Fabà, ha visitat, aquest matí, l’Escola Maria Mercè Marçal, a Tàrrega, que participa en el Pla de Consum de Fruita a les Escoles, visita en el marc de la qual s’ha distribuït fruita entre els escolars d’aquest centre, i que també ha comptat amb la participació del responsable de l’Equip de Protecció de la Salut, del Departament de Salut, a Lleida, Sebastià Barranco, així com de l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, i de representants de l’empresa Frulesa.
 
Catalunya ha impulsat per sisè any consecutiu aquest Pla de consum de fruita i verdura a les escoles, que compta amb el suport financer europeu i la col·laboració dels departaments d’Ensenyament i Salut, i de Frulesa, que s’encarrega del subministrament de la fruita a les escoles.
 
Durant aquest curs la previsió de distribució de fruita és de 835 tones (poma, pera, mandarina, taronja, maduixot, plàtan, cirera, raïm, nespra, pastanaga i cirerol); 423 tones de les quals s’han repartit entre novembre i març i es calcula que de d’abril  a  juny es distribuirà 412 tones més.
 
Enguany el pla arriba a més de 294.000 alumnes de 1.236 escoles d’arreu de Catalunya, mentre quan es va iniciar el pla eren 50.000 alumnes i 213 escoles. A més, 6.500 nens de 188 escoles han participat durant aquest curs en els 280 tallers educatius del Pla que el DAAM ha realitzat. I val a dir també que el 97% de les escoles tornarien a participar en el proper Pla.
 
Així, com ha subratllat Jaume Fabà, “el Pla està ben consolidat a les escoles participants, la majoria de les quals porta més de quatre cursos participant-hi”.
 
I quant a la previsió per al proper curs 2015/2016, es manté la franja d’edat dels nens que participaran en el Pla: 2on cicle d’educació infantil de 3 a 6 anys i tota l’educació primària de 6 a 12 anys. Tampoc no hi ha previsió de canvis en relació a la normativa comunitària que regula l’ajut, per tant es manté el finançament del 75 amb fons europeus, amb el topall  del 5 % del programa per a despeses de comunicació i el 15 % per a les mesures d’acompanyament .
 
D’altra banda, es preveu mantenir o incrementar lleugerament el nombre d’escoles i de nens i arribar a distribuir  1.000.000 de quilos de fruites i hortalisses (3 fruites/hortalisses al mes durant 6 mesos): pera, poma, préssec, clementina, maduixot, taronja, cirera, albercoc, plàtan, cirerol, i pastanaga.
 
Es licitarà la contractació de tallers com a mesures d’acompanyament, als quals està previst que es puguin inscriure els centre educatius via Oficina Virtual de tràmits de la Generalitat durant el mes juliol, mes en el qual està previst que surti publicada l’Ordre de la convocatòria del Pla del consum de fruita a les escoles.
 
Com ha recordat Jaume Fabà, l’objectiu essencial del Pla és contribuir a promoure els hàbits alimentaris saludables entre la població infantil, associar-los a la dieta mediterrània i reduir els nivells d’obesitat infantil. I és que el consum de fruita entre els infants és més baix del que seria recomanable, com mostra el fet que la mitjana de consum de fruita està actualment en uns 200 grams/persona i dia quan la recomanació és que se situï entre 400 i 600 grams/persona/dia.
 
“La situació és preocupant” –ha afegit Fabà- tal com indiquen diferents estudis: més del 60% dels estudiants entre 10 i 18 anys afirmen que mengen una fruita o cap al dia, el 10% no menja cap fruita durant la setmana, i només un 1% pren dues racions de fruita al dia.
 
Així, el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida ha assenyalat que “l’educació també comença a casa”, i que el fet de consumir fruites i verdures ha de formar part dels hàbits alimentaris de les famílies i la seva compra hauria d’estar enfocada envers els beneficis que aporten per a la salut de tots els seus membres. “L’obesitat infantil i el sobrepès és un greu problema que cal superar”, ha afegit, i les dades palesen que a Europa hi ha 5,1 milions de nens obesos i 22 milions de nens amb sobrepès, i que a Catalunya el 45% de nens entre 6 i 10 anys tenen obesitat o sobrepès, i en concret, el 26% de nens de l’Estat espanyol té sobrepès i quasi un 19% són obesos.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 498