• L’exercici ha consistit en la simulació d’una emergència parcial en una habitació del centre sense ferits

 

  • El simulacre, organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i la residència geriàtrica Zoilo Feliu, de titularitat municipal, ha posat a prova el Pla d’autoprotecció (PAU)
 
 
La Residència geriàtrica Zoilo Feliu de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà) ha estat escenari aquest matí d’un simulacre d’incendi en una habitació sense que hi hagi hagut ferits i amb el confinament i evacuació dels residents.
 
El simulacre d’avui ha estat el primer que s’ha fet a la residència, i ha servit per comprovar l’operativitat del seu Pla d’Autoprotecció (PAU), així com per posar a prova la coordinació entre els diferents grups actuants en una emergència. Aquest PAU ha estat redactat pel Consell Comarcal del Baix Empordà.
 
Un cop detectada l’emergència, s’ha iniciat el protocol de les trucades al telèfon d’emergències 112, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, i a la Policia Local de la Bisbal d'Empordà.
 
La gent gran resident al geriàtric que no podien sortir pels seus propis mitjans s’han confinat dins l’habitació per seguretat, ja que les portes son resistents al foc durant 60 minuts. Un cop revisades les habitacions s’han tancat les portes indicant si estaven ocupades (amb una tovallola davant la porta), o buides (amb un coixí davant la porta). També hi ha hagut alguns usuaris del centre que han hagut de ser desallotjats.
 
Durant el simulacre també s’ha hagut de controlar que no entrava ni sortia ningú per la porta principal (excepte els cossos d'emergències), ja que alguns dels usuaris del centre han hagut de ser evacuats al pati.
 
A l’arribada dels bombers al lloc, aquests han passat a dirigir l’emergència, participant en les tasques d’extinció de l’incendi i evacuació d’alguns dels usuari de la residència. Els Bombers de la Generalitat hi han participat amb 1 dotació terrestre del parc de la Pera, a més de 2 observadors. Els operatius han simulat treballar en l’extinció de l’incendi, mentre que els tècnics han supervisat les maniobres dels treballadors del centre a l’hora d’organitzar l’evacuació del centre i el confinament de determinats interns, així com la informació inicial que han aportat als serveis d’emergència en arribar al centre un cop han alertat de l’incendi a través del telèfon 112.
 
Per la seva banda, dues patrulles dels Mossos d’Esquadra, juntament amb efectius de la Policia Local de la Bisbal d’Empordà, han realitzat el control d’accessos a la zona afectada i han establert els perímetres de seguretat necessaris.
 
El tècnic dels serveis territorials de Protecció Civil de la Generalitat a Girona ha participat a l’exercici com a observador.
 
 
IMPORTANT: AQUESTA  NOTA  DE  PREMSA  FA  REFERÈNCIA  A  UN  SIMULACRE
 
 
 

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 592

Foto 2

Foto 2 457