• La mostra, organitzada per la Fundació Joan Brossa, posa en relleu l’obra polièdrica de l’artista a partir de tres eixos: el compromís, la transformació i la mirada reflexiva
  • Després d’haver visitat Rubí, Badalona, Girona i Granollers, s’inaugura el 5 de juny al Museu Abelló de Mollet del Vallès, en el marc del Programa d’exposicions itinerants 2014-2015 del Departament de Cultura
Joan Brossa, Poema visual_1989
El proper divendres, 5 de juny a les 20 hores, s’inaugura al Museu Abelló l’exposició itinerant “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci”, que es podrà visitar fins el 15 de novembre en aquest espai, el darrer que acull aquesta mostra. Comissariada per Glòria Bordons i organitzada per la Fundació Joan Brossa, l’exposició presenta l’obra polièdrica de Joan Brossa partint de tres eixos: el compromís, la transformació i la mirada reflexiva.
 
Escolteu aquest silenci és un poema de Joan Brossa escrit l’any 1963. Uns mots que sintetitzen tota una trajectòria projectada en diferents gèneres i disciplines, un camí que el poeta fa de manera compromesa, alhora que transforma la realitat màgicament i acondueix el lector o espectador cap a una reflexió crítica i irònica, amb uns elements mínims i senzills. Aquest poema obre una mostra que recull 27 peces originals, entre les quals es troben poemes visuals, cartells, instal·lacions i poemes objecte, entre d’altres.
 
“Joan Brossa: Escolteu aquest silenci” ens permet escoltar les paraules callades del poeta, veure el poder de trasbalsar consciències de la seva obra plàstica i copsar la teatralitat latent de totes les seves propostes. En resum, Joan Brossa ens força a una nova mirada per descobrir el silenci original a partir de les obres que s’exhibeixen en aquesta exposició.
 
El Museu Abelló, darrera seu de la mostra
 
Abelló, coetani de Dau al Set, va estar sempre fascinat pel treball d’aquest col·lectiu. Com a gran col·leccionista anava a visitar en Tharrats i li comprava alguns originals que els artistes havien lliurat per a l’edició de la revista. Això ha permès que avui dia la Fundació Municipal Joan Abelló mostri una esplèndida col·lecció d’aquest moviment, dins de la qual sobresurten algunes peces de Joan Brossa, com ara un dels seus primers poemes experimentals o alguns projectes inèdits de Dau al Set.
 
L’amistat entre Brossa i Abelló neix als anys 50. El primer tenia l’estudi al carrer Balmes cantonada Travessera de Gràcia, i Abelló vivia al davant. Durant molts anys s’intercanviaren llibres i objectes. Sovint el poeta visitava l’estudi d’Abelló a Mollet, on llegien llibres prohibits, escoltaven música i improvisaven teatre. L’any 62 Brossa estrenà en aquest estudi  l’obra teatral “Aquí en el bosc”. Hi assistiren, entre d’altres, Cirlot, Santos Torroella, Tharrats i Ràfols Casamada.
 
Passaren els anys, però la vinculació de l’artista amb la ciutat continuà:  l’any 91 presentà les I Jornades Internacionals de Màgia; a l’any següent, dissenyà el cartell i n’organitzà una exposició; i, abans de la seva mort, deixà enllestit el projecte del mural per a l’Ajuntament de Mollet del Vallès, que s’inaugurà finalment el 2002.
 
El recorregut de l’exposició
 
“Joan Brossa: Escolteu aquest silenci” és una de les mostres que formen part de l’edició 2014-2015 del Programa d’exposicions itinerants del Departament de Cultura. Amb la coordinació d’aquest Programa, el Departament té la voluntat d’acostar l’art contemporani als ciutadans i ciutadanes, en cooperació amb els ens locals.
 
Abans de la seva estada al Museu Abelló de Mollet del Vallès, on tanca el seu recorregut, l’exposició es va poder veure al Celler de Rubí, a l’Espai Betúlia de Badalona, al Centre Cultural La Mercè de Girona i al Museu de Granollers.
 
A més de “Joan Brossa: Escolteu aquest silenci”, el Programa d’exposicions itinerants 2014-2015 del Departament inclou les exposicions “Tom Carr. Ecos de Carles Buïgas” i “Francesc Abad. Estratègia de la precarietat”. A l’edició 2015-2016 del Programa, el Departament ofereix als municipis les mostres “Fairy Tales”, “Constel·lacions familiars” i “Jo em rebel·lo, nosaltres existim”.
 
Cliqueu aquí per a més informació sobre l’exposició.