• L'objectiu de la sessió és divulgar i sensibilitzar sobre el malware i la seguretat de la informació en les organitzacions
  
 
La directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, i el comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, han inaugurat aquest matí una jornada sobre ciberseguretat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.
 
La directora de l’ISPC ha destacat que la jornada té com a objectiu “crear i adquirir coneixements al voltant dels temes que són d’interès i d’actualitat en el camp de la seguretat”. En aquest sentit, Aymerich ha recordat la importància que té la informació avui en dia en qualsevol organització de l’àmbit públic o privat. “L’evolució constant de les tecnologies de la informació i la comunicació ens aporta molts avantatges en el nostre dia laboral i personal, però aquesta evolució notablement comporta uns riscos cada cop més importants”, ha afegit. La directora també ha aprofitat per agrair la participació de col·laboradors i experts del sector que durant la sessió faran l’anàlisi de combatre i debatre sobre l’ús de les tecnologies.
 
Per la seva banda, Josep Lluís Trapero, ha fet referència als dos eixos de la jornada de ciberseguretat: la seguretat de la informació en les organitzacions i l’evolució del malware. El comissari en cap ha ressaltat que “la seguretat és un nivell de primer ordre i un element que els gestors públics han de tenir en compte actualment”. Finalment, Trapero també ha remarcat que “estem davant d’una nova víctima, la víctima 3.0, que és aquella persona que pateix aquests delictes per l’ús de les xarxes i les noves tecnologies, perquè li dóna confiança, proximitat i rapidesa, i això fa que sigui més vulnerable”. Així mateix, ha manifestat que per portar a terme aquesta protecció cal una millora en recursos humans, més formació especialitzada, actualització de les lleis i un coneixement a nivell internacional d’aquests delictes.
 
Els Mossos d'Esquadra van rebre l'any 2014 unes 12.600 denúncies per delictes a Internet, l’any 2013 unes 9.000, l’any 2010 unes 3.000 i l’any 2008 unes 890. Els principals fets denunciats l’any passat van ser les estafes de productes de consum i electrònica.
 
L’objectiu de la jornada d’avui és divulgar i sensibilitzar sobre l’evolució constant del malware i l’afectació que té en les organitzacions. Així mateix, al llarg de la sessió s’analitzaran i es debatran aspectes referents la seguretat de la informació, un dels aspectes clau per a les organitzacions.
 
Després de la inauguració, professionals i membres dels cossos de seguretat han exposat en diferents ponències i taules rodones aspectes com les noves tendències en malware, la privacitat al ciberespai i el rol actual del CESICAT i perspectiva de futur, entre d’altres aspectes relacionats amb la seguretat de la informació sobretot en les organitzacions.
 
La cloenda de l’acte anirà a càrrec de la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, i el director general de la Policia, Albert Batlle.