• Avui, 4 de juny, s’ha commemorat el Dia de l’Associacionisme Cultura
  • Durant l’acte de celebració s’han lliurat 21 diplomes a entitats declarades d’interès cultural
Dia associacionime cultural
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que: “la cultura popular és significat de tradició i modernitat”  en l’acte de commemoració del Dia de l’Associacionisme Cultural que s’ha celebrat aquesta tarda al Teatre de Sarrià de Barcelona. L’acte ha comptat amb l’assistència de 60 entitats culturals de Catalunya i més de 200 persones.
 
El conseller de Cultura ha afirmat que: “el teixit associatiu és el sector cultural més modern i un exemple per al conjunt del país. Representa talent emprenedor, voluntat cooperativa i participativa”.
 
Amb motiu de la celebració, el conseller de Cultura ha volgut agrair “la magnífica feina feta i l’esforç fet al llarg de l’any” de totes les associacions culturals de Catalunya i ha lliurat els diplomes a les entitats declarades d’interès cultural. Aquestes entitats han estat: Agrupació Cultural Saudade, Casino Prado Suburense, Cercle d'Agermanament Occitano Català, Federació Catalana d'Entitats  Corals, Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, Amics de la Sardana, Associació  Teatre Scena, Ateneu Barcelonès, Ateneu Igualadí de la Classe Obrera, Fundació Torre del Palau, Institut d'Estudis Penedesencs, Societat Musical la Lira Ampostina, Òmnium Cultural, Fundació Orfeó Lleidatà, L’Alzinar Societat Recreativa i Cultural de Masquefa, Associació Ateneu Centre Democràtic i Progressista, Esbart Català de Dansaires, Fundació La Roda d’Accions Culturals i del Lleure, Agrupació Musical Senienca, Reial Cercle Artístic – Institut Barcelonès d’Art i Cercle Artístic de Sant Lluc.
 
A l’acte també s’han presentat les conclusions de les Jornades sobre cultura popular i associacionisme que s’han realitzat aquests dies. Els temes que s’hi han tractat han estat: L’associacionisme cultural: la construcció d’una societat solidària i lliure; l’Organització d’espectacles: llei d’espectacles públics i plans d’autoprotecció i Un nou marc fiscal per a les entitats culturals. La vetllada ha estat amenitzada per les actuacions de la cobla Bisbal Jove i de la Societat Coral La Lira de Sant Cugat del Vallès.
 
Enguany, més de 130 activitats organitzades per un centenar d’entitats culturals de tot el territori commemoraran, fins diumenge dia 7 de juny, el Dia de l’Associacionisme Cultural. En total, 52 municipis catalans s’han inscrit en la iniciativa impulsada pel Departament de Cultura de fer jornada de portes obertes per apropar els equipaments als ciutadans i ciutadanes.
 
El 27 de maig de 2014 el Govern va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural, instaurant així una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural català.
 
La data rememora el 4 de juny de 1864, l’inici del Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé. La declaració s’emmarca en l’acompliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

2  

Fitxers adjunts

Foto família Dia de l'Associacionisme Cultural

Foto família Dia de l'Associacionisme Cultural
JPG | 4345

Acte Dia Associacionisme Cultural

Acte Dia Associacionisme Cultural
JPG | 4217