
Vic va acollir, ahir, la jornada ‘La qualitat dels derivats carnis: compartim experiències d’aplicació de la nova norma de qualitat”, en què hi van participar una seixantena de persones, majoritàriament tècnics de les empreses del sector, i que la presentació de la qual va a anar a càrrec de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) a Barcelona i a la Catalunya Central, Neus Ferrete.
Ara fa un any va entrar en vigor el Reial Decret 474/2014 sobre la norma de qualitat de derivats carnis, d’aplicació des del 13 de juny de 2014, i que ha suposat un gran repte i una gran oportunitat per a les empreses. L’interès és produir i elaborar aliments de bona qualitat comercial i competitius, per la qual cosa és important disposar de normes de qualitat actualitzades i que donin resposta a les necessitats d’innovació dels sector i a la demanda dels consumidors d’escollir productes perfectament caracteritzats i dels que pugui obtenir una informació veraç i completa.
Així, l’esmentada Jornada, organitzada pel DAAM dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2015, s’ha dut a terme per tal d’intercanviar experiències, i en ella sector i administració volien compartir l’experiència assolida durant el primer any d’aplicació de la norma i plantejar els nous requisits, reptes i beneficis que es deriven de la seva aplicació .
En primer lloc, va tenir lloc una xerrada introductòria en què es va explicar el nou marc normatiu i el control de qualitat a Catalunya, a càrrec de la Carmen Navarro, inspectora agroalimentària de Girona. Tot seguit, hi va haver una primera taula rodona sobre ‘La norma de qualitat dels derivats carnis, principals novetats i aspectes més complexes’. moderada per Ignasi Pons, responsable del Departament Tècnic de la Federació Catalana d'Indústries de la Carn (FECIC) , i en la qual hi van intervenir Pere Garrido, inspector agroalimentari de la Subdirecció d’Inspecció i control Agroalimentari del DAAM; Luana Esser, inspectora agroalimentària a Girona; i Alèxia Serrallach, inspectora agroalimentària a Barcelona.
Posteriorment, es va procedir a realitzar una segona taula rodona sobre ‘Beneficis de l’entrada en vigor de la nova norma de qualitat. Compartim experiències’, moderada per Glòria Cugat, subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari del DAAM, i en la que hi van participar representants de les empreses Embotits la Selva, Grup Alimentari Argal, i Embotits Solà.
La industria càrnia té un paper estratègic en l’economia catalana. L’any 2014 es va superar, per primer cop, els 2 milions de tones i va créixer un 3,5 % respecte l’any anterior. Així, cal assenyalar que han estat resultats molts positius malgrat el veto rus als productes agroalimentaris europeus.
Des de l’Administració, es vol facilitar a les empreses el compliment de la normativa, conscients que és qui reactiva l’economia, la que exporta i la que innova, i amb aquesta finalitat es va organitzar aquesta jornada i es va aprofitar per a presentar al sector el nou apartat de carn i productes carnis del web del DAAM.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
1