Acord participació metges centres ICS
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit aquest matí la signatura d'un acord per a desenvolupar iniciatives que afavoreixin la participació dels professionals sanitaris en les decisions dels hospitals i centres d'atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS). Ruiz ha manifestat la seva voluntat que amb aquest acord en poc temps es posi fil a l’agulla a la participació efectiva dels professionals mèdics als centres en aspectes organitzatius, clínics i sanitaris. “És la suma de la autoritat moral de la professió amb la autoritat formal de l’administració”, ha afegit.
 
A l'acte també hi han assistit  la Secretària General del Departament de Salut, Roser Fernández; el president del Consell d’Administració de l’ICS, Carles Constante; el director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa; el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu; el director gerent de l'Institut Català de la Salut, Pere Soley, i el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós.
 
Mitjançant aquest acord, els signants reconeixen la importància de la participació dels professionals sanitaris en les decisions assistencials i de gestió dels hospitals i centres d’atenció primària de l’ICS. En la pràctica, l’acord ha de respondre, mitjançant propostes articulades, a diversos objectius, com ara:
-       Millorar en els aspectes d’autonomia de gestió necessaris perquè la seva efectivitat i avantatges siguin exercits i percebuts pels professionals.
-       Avançar en millorar la participació efectiva dels professionals mèdics, tant de primària com dels hospitals, en la governança, gestió clínica i decisions de les seves organitzacions a través dels òrgans de participació.
-       En la primària, reconeixent el lideratge professional, dissenyar els procediments de participació per a l’elecció del responsable d’equip. Pel que fa a l’àmbit hospitalari aquesta participació abastaria l’elecció del càrrec de director mèdic.
-       Analitzar el conjunt de les estructures organitzatives de gestió i clíniques per tal de millorar en la simplificació i la racionalització de l’organització.
 
La rúbrica de l’acord implicarà la creació d’una comissió de treball que aprofundirà en els objectius de l’acord i que estarà formada per 3 representants de l’ICS i per una dotzena de professionals de l’atenció primària i de l’atenció especialitzada, com a mostra de la participació i la implicació que es vol dels professionals. La comissió es reunirà setmanalment per presentar les seves propostes d’aquí a un mes, aproximadament.
 
D’altra banda, l’àmbit d’aplicació de l’acord serà, en una primera fase, els centres de l’ICS de les àrees metropolitanes nord, sud i Barcelona ciutat, amb voluntat d’estendre, a continuació, l’aplicació de les propostes a la resta de centres.
 
En la línia del Pla de Salut de Catalunya
Aquest acord segueix els principis que inspiren el Pla de Salut de Catalunya, que explicita que el coneixement dels professionals clínics és bàsic per a la planificació, gestió i millora del sistema. De fet, el pla considera que aquest coneixement ha de guiar la transformació del sistema i passar a tenir un rol prioritari establint esquemes de governança clínica i participació.
 
A més, per la seva banda, l’Institut Català de la Salut ha treballat i treballa en projectes de millora de l’autonomia de gestió dels hospitals i CAP’s, mentre que el Col·legi de Metges de Barcelona ha elaborat un document amb propostes per fomentar i desenvolupar la participació efectiva dels professionals en les decisions assistencials i de gestió de l’ICS.