Programa We Love Eating Granollers
Granollers ha celebrat avui la Jornada de cloenda del projecte We Love Eating (WLE, “Ens agrada menjar”), una iniciativa europea que fomenta i promociona els estils de vida més saludables a través de l’alimentació. We Love Eating està adreçat a la població en general però fa una incidència especial en tres grups d’edats en què menjar de forma saludable i realitzar activitat física és vital: infants, dones embarassades i gent gran.
 
Les activitats del projecte WLE es van iniciar el setembre de 2014 i des de llavors s’han dut a terme a Granollers més de 130, amb participació dels ciutadans i de divulgació en diferents àmbits, com ara:
  • Activitat física i salut per a infants per abordar la prevenció i el tractament de l'obesitat infantil amb un programa multidisciplinari.
  • Formació individual i en grup sobre alimentació a dones gestants.
  • Tallers en escoles d’educació primària. Tallers sobre hàbits saludables i adolescència. Tallers d’alimentació i imatge personal. Prevenció de trastorns de la conducta alimentària.
  • Assessorament, formació i recursos educatius adreçats al professorat d’educació primària i secundària i post obligatòria per implementar a l'aula programes relacionats amb l'alimentació.
  • Promoció de l'alimentació saludable en l’àmbit comunitari: cicle de conferències de l’Aula de la Salut.
  • Promoció de l’alimentació saludable en la població jove  nouvinguda.
  • Tallers teoric-pràctics d’alimentació del projecte Economia Familiar.
  • Revisió dels menús escolars: informe de recomanacions i seguiment.
  • Difusió i promoció de rutes saludables per caminar. Es poden trobar a http://pafes.cat
  • Visita de les escoles al  mercat municipal
 
La filosofia We Love Eating
La filosofia de We Love Eating es basa en què menjar sa és molt més que obtenir nutrients adequats en les proporcions adequades i en el moment adequat. També té a veure amb els bons moments, els bons costums i els vincles socials que sorgeixen en adquirir els aliments, cuinar-los i menjar-los junts. En definitiva, no es tracta només de què mengem, sinó també com, on i amb qui mengem.
 
Així, We Love Eating anima a menjar de manera conscient i se centra en el plaer que comporta menjar aliments de qualitat, més que en la quantitat. També promou la realització de més activitat física en la vida diària i ofereix formes realistes per adoptar estils de vida més saludables i més actius.
 
A banda de Granollers, el projecte s’ha desenvolupat en fase pilot en altres sis ciutats europees: Banská Bystrica (Eslovàquia), Bradford (Regne Unit), Cluj-Napoca (Romania), Deventer (Holanda), Poznań (Polònia) i Roncq (França). L'elecció d'aquestes ciutats pretén obtenir una diversitat geogràfica i demogràfica equilibrada. El projecte We Love Eating s'ha adaptat a les necessitats específiques de la seva comunitat i als recursos de cada ciutat per crear un canvi sostenible en les comunitats. A més, s’ha fet especial atenció a la informació i participació dels grups vulnerables, per  promoure l'aplicació en altres ciutats europees en el futur i a prendre decisions en les polítiques de promoció de la salut.
 
Emmarcat en la setmana del comerç de Granollers
La Jornada de cloenda del WLE s’ha emmarcat dins la setmana de comerç de Granollers. Les diferents associacions de comerciants de Granollers s’han coordinat per donar suport al projecte i  durant aquesta setmana els comerços han contribuït a la difusió dels missatges del projecte a través de la decoració dels aparadors i lliurant material educatiu i promocional.
 
A la cloenda han assistit Aurora Dueñas, directora dels Sectors Sanitaris Barcelonès Nord i Maresme i Vallès Oriental del CatSalut; Rafael Gracia, director de l'Atenció Primària a la Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut; Rafael Lledó, director general de la Fundació Privada Hospital Asil de Granollers; Cristina Pérez Carbí, directora de Serveis Regionals a Barcelona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i Josep Mayoral, alcalde de Granollers.
 
Una iniciativa impulsada per a la comunitat
We Love Eating és un projecte de salut de la Unió Europea d’àmbit local. Els actors de la comunitat s'han unit per formar grups locals promotors (GLP) que inclouen autoritats locals, escoles, residències de gent gran i centres comunitaris i de salut. A Granollers, el GLP l'han integrat l’Hospital General de Granollers, l’Ajuntament de Granollers, l’Institut Català de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A més, s’ha comptat amb la col·laboració del Consorci de Normalització Lingüística, d’AGEVO (Associació de la Gent Gran del Vallès Oriental), Colònies Sant Esteve, La Mútua de Granollers, HD Covalco, Associació de comerciants Gran Centre Granollers, Associació de comerciants Granollers Comerç de Dalt, Associació de comerciants del Rec al Roc, Associació de botiguers La Traca i Associació de comerciants Congost Granollers.
 
El projecte, coordinat per Pau Education, està finançat per la Comissió Europea a través de la Direcció General de Sanitat i Consumidors durant els anys 2014 i 2015. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha participat activament en el desenvolupament del projecte com a part del comitè científic –juntament amb l’Hospital General de Granollers-, en la traducció al català dels materials produïts i en el suport a les activitats territorials desenvolupades.
 
Des del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament de Granollers i des l’Hospital de Granollers s’han realitzat activitats a nivell de les escoles de Granollers, tant d’educació primària com secundària, visites al mercat, tallers i conferències per la gent gran, a través dels casals i d’AGEVO (Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran del Vallès Oriental) entre d’altres, a l’Associació “Passa’m la recepta” de Palou, etc. Pel que fa a l’Institut Català de la Salut, els professionals de l’atenció a la salut sexual i reproductiva han fet nombroses activitats amb les dones embarassades i els equips d’atenció primària fent tallers a més de 500 nens i nenes de P4 i P5 de les escoles de Granollers, promocionant l’alimentació saludable a través del sentits.
 
Més informació
Facebook We Love Eating Granollers https://www.facebook.com/GranollersWeLoveEating