Foto
El Departament d’Interior ha celebrat avui una jornada per tractar “Les novetats de la Llei 5/2014, de 4 d’abril de Seguretat Privada”, la inauguració de la qual ha anat a càrrec del director dels Serveis Territorials d’Interior a la Catalunya Central, Albert Ballesta. 
 
En el marc de la jornada i durant la seva intervenció, Ballesta ha afirmat que “davant la premissa que la seguretat comença per un mateix, i en un món complex com en el que estem vivint, la seguretat no només la prestem els operadors públics, sinó que també són molt importants totes les actuacions de prevenció que els ciutadans i les organitzacions de tot tipus puguin portar a terme en l’àmbit de la prevenció i, també, en l’àmbit de la reacció”. Ballesta però, ha recordat que “tot això, sense oblidar que el titular de la seguretat sempre és un ens públic”, ha afegit.
 
Per la seva banda,  el responsable del Servei de Seguretat Privada del Departament d’Interior, Joan Camps, ha destacat, com a novetats de la normativa, que “dels serveis de vigilància i protecció que poden oferir les empreses de seguretat privada, hi ha la dels serveis de ronda o de vigilància discontinua, que consisteixen en la visita intermitent programada als diferents llocs de vigilància establerts o als diferents llocs que s’hagin de protegir”.
 
En aquests casos, les empreses de seguretat no necessiten una autorització prèvia de l’administració. “Això  significa, per exemple, que quan un ajuntament demana la protecció de diversos edificis i vol que durant la nit hi hagi vigilància provada, doncs una sola dotació de vigilants podrà desplaçar-se de forma programada a la zona”, ha afegit.
 
Una altra novetat de Llei que substitueix la de 1992 i que també suposa veure aquests cossos de seguretat privada als carrers, seria la de vigilància en complexos o parcs comercials d’oci delimitats, la vigilància en esdeveniments culturals, esportius que es portin a terme en vies o espais públics o d’ús comú i en coordinació sempre amb les forces i cossos de seguretat. I finalment, la vigilància i protecció en recintes i espais oberts delimitats. De vigilància d’esdeveniments en via pública, el departament d’Interior ja ha donat permisos aquest estiu per exemple per la celebració de festes majors.
 
Ballesta també s’ha encarregat de fer la cloenda de l’acte, que s’ha celebrat a la Delegació del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central. A la jornada també hi ha assistit el cap de la URPA de la Regió Policial Central dels Mossos d’Esquadra, el sergent Anselm Martínez, entre d’altres.