• L’acord estableix un marc formal de col·laboració entre els dos territoris i preveu organitzar activitats conjuntes en tercers països on els dos governs disposen d’oficines de representació, especialment a la UE
 
  • Amb un 17,6% del PIB del país, Baviera és l’estat més gran d’Alemanya i el segon en població
 
El Consell Executiu ha aprovat la signatura d’un Memoràndum d’entesa amb el Govern de l’Estat lliure de Baviera (Alemanya) amb l’objectiu d’establir un marc formal de col·laboració entre els dos territoris i col·laborar en formació, mobilitat laboral i política europea. Es tracta del primer acord bilateral d’aquestes característiques que signen els dos executius.
 
L’acord estableix tres àmbits prioritaris de col·laboració:
 
-       La formació i mobilitat laboral, acadèmica i universitària.
 
-       L’aposta per la transformació digital i el desplegament d’estratègies intel·ligents (smart).
 
-       L’acció conjunta en política europea.
 
L’acord també recull la voluntat d’organitzar activitats conjuntes en països tercers d’interès comú on els dos governs disposen d’oficines de representació, amb un èmfasi especial en les oficines de representació davant la Unió Europea. A més, afavorirà l’execució de mesures a les quals es podran associar tant institucions públiques com empreses privades.
 
Baviera és l’estat més gran en superfície d’Alemanya, el segon en població i aporta el 17,6% del PIB. Els sectors més importants de la seva economia són la indústria, els serveis i l’agricultura. Té una oficina de representació davant la UE i 27 oficines a l’estranger orientades a internacionalitzar les seves empreses i establir contactes comercials internacionals en 22 països diferents. Alemanya és un país estratègic en l’acció exterior del Govern i un dels principals socis comercials de Catalunya. És també el país que compta amb més lectorats universitaris en català (19) i Catalunya va ser convidada d’honor a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt l’any 2007. A més, Catalunya manté una relació institucional estreta amb altres estats del país germànic, com ara Baden-Württemberg, amb qui col·labora des de fa 25 anys en el marc dels Quatre Motors per a Europa, una xarxa de cooperació interregional que inclou també Llombardia i Roine-Alps.