• Es preveuen xàfecs intensos aquesta tarda al Pirineu, Prepirineu, Catalunya Central i prelitoral de Barcelona i Girona
  • Es preveu que amb caràcter local les tempestes puguin comportar incidències com acumulacions d’aigua o inundacions de baixos
  • Ahir ja es van produir tempestes amb afectacions localment com les incidències per acumulació d’aigua a la Garriga
 
Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha posat en Prealerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT i demana extremar les precaucions davant les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen l’arribada de tempestes a partir d’aquesta tarda al Pirineu, Prepirineu, comarques de la Catalunya Central i prelitoral de Barcelona i Girona.
 
Els xàfecs, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts podran anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa.
 
Les comarques on s’espera que es puguin produir més incidències són les de Girona (Ripollès, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Selva i Alt Empordà) i de la Catalunya Central (Anoia, Osona i Bages). També podrà ploure amb forta intensitat a les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya, Solsonès, Berguedà i Vallès Oriental.
 
En aquestes comarques i amb caràcter local, les tempestes podran comportar incidències per acumulacions d’aigua i petites inundacions. El front tempestes d’ahir a la tarda ja va deixar acumulacions d’aigua destacables en pocs minuts que en alguns casos van produir afectacions localment importants com en el cas de les incidències per acumulació d’aigua que es van produir a la Garriga i van obligar a intervenir als voluntaris de protecció civil i a la policia local conjuntament amb els Bombers de la Generalitat.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana molta precaució a la ciutadania per l’avís de precipitació intensa. Abans de que comencin les pluges és recomanable que reviseu la teulada i mantingueu nets de brutícia, terra i fulles els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Aquestes accions poden evitar la majoria d’inundacions de baixos, soterranis i aparcaments. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal que prevegeu mesures de protecció i disposeu d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).
 
Un cop comencin les pluges Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals si us trobeu en una zona on descarrega amb força. En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, eviteu travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.
És important recordar que no s’ha d’aparcar cap vehicle en zones inundables, rieres o similars.
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.