• El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda l’acte de commemoració del 50è aniversari de la realització amb èxit del primer trasplantament d’òrgan sòlid a l’Estat espanyol
  • Artur Mas ha ressaltat que “el rècord històric de trasplantaments d'aquest 2014 demostra que tenim un sistema sanitari que funciona”
 
El president saluda els doctors Josep M. Gil-Vernet i Vila i Antoni Caralps i Riera. Autor: Rubén Moreno
El president saluda els doctors Josep M. Gil-Vernet i Vila i Antoni Caralps i Riera. Autor: Rubén Moreno
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda, en l’acte de celebració del 50è aniversari de la realització amb èxit del primer trasplantament d’òrgan sòlid a l’Estat espanyol, que aquella fita pionera també va demostrar que “hi ha coses que es fan sense permís i no passa res”.
 
En al·lusió al context en què es va realitzar aquella operació, el cap de l’Executiu ha remarcat que, “en moments en què fas determinades coses i alguns et llancen amenaces molt grans”, és un “consol” saber que també aquells professionals de la salut vau fer un munt de coses sense permís i resulta que esteu aquí i amb el cap ben alt”.  
 
L’acte, que ha tingut lloc a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC), ha servit també per retre homenatge als doctors Josep M. Gil-Vernet i Vila i Antoni Caralps i Riera, membres numeraris de la RAMC i responsables de dirigir els equips del primer trasplantament de ronyó. 
 
El president ha destacat elcaràcter aventurer i pioner” d’aquests dos professionals i de la resta de metges que van participar en el primer trasplantament, i ha assegurat que la seva valentia l’any 1965 ha estat la que ha permès que avui “Catalunya sigui un centre de referència des del punt de vista dels trasplantaments en general”.
 
“Aquesta fita històrica ha configurat que a Barcelona i a Catalunya hi hagi aquest aire de capitalitat”, ha afegit Artur Mas, que ha ressaltat que l’actitud d’aquells professionals de meitat dels anys seixanta evidencia també que “malgrat els obstacles inicials, si quan tens una idea hi creus i la defenses correctament, al final l’aconsegueixes fer realitat”.
 
En referència a les dades actuals de trasplantaments, el cap del Govern ha subratllat que el fet que Catalunya “hagi assolit aquest 2014 un rècord històric de trasplantaments” evidencia que, malgrat “que hi ha menys recursos, tenim un sistema de salut que funciona, que funciona bé i que està dotat de professionals de primera línia”.

En aquest sentit, ha recordat que “no tan sols tenim un sistema sanitari d’accés universal”, sinó que avui podem afirmar que “ha arribat a unes cotes de talent i d’excel·lència excepcionals”, així com també de “productivitat, de fer feina”.
 

Primer trasplantament renal a l’Estat espanyol
Després de dos intents infructuosos realitzats a Madrid a partir de donants vius, el primer trasplantament renal amb èxit es va fer a Catalunya, concretament l’any 1965 a l’Hospital Clínic de Barcelona.
 
El donant havia mort a causa d’un accident i els equips mèdics estaven liderats pels doctors Josep Maria Gil-Vernet, Antoni Caralps, Jeroni Alsina i Carles Torner. La pacient, Josefa Nogueron, va sobreviure 2 anys i el ronyó es va perdre per rebuig crònic.
 
El Sr. Llibert Raudà, veí del Bon Pastor, es va convertir en el primer pacient trasplantat de ronyó amb èxit de l'Estat (1969). A més de les tècniques de trasplantament, va ser possible gràcies a la compatibilitat d'en Llibert amb el donant: un germà bessó univitel·lí.
 
Igual que va passar amb els trasplantaments de còrnia, cor, fetge, pàncrees i pulmó, Catalunya va ser d’aquesta manera capdavantera a l’Estat espanyol en la realització dels primers trasplantaments renals amb èxit.
 

1  

Imatges

El president saluda els doctors Josep M. Gil-Vernet i Vila i Antoni Caralps i Riera

El president saluda els doctors Josep M. Gil-Vernet i Vila i Antoni Caralps i Riera 1417