• Des del mes de gener Catalunya ostenta la Presidència dels Quatre Motors per a Europa, centrada en la innovació i les TIC
  • L’acte central de la Presidència catalana ha comptat amb la participació del secretari d’Afers Exteriors i la UE i del secretari d’Empresa i Competitivitat
  • Al final de l’acte, s’ha signat una Declaració conjunta a càrrec dels representants de Catalunya, Baden-Württemberg, Roine-Alps i Llombardia
  • Durant els propers mesos, la xarxa organitzarà un seminari a Brussel·les en el marc dels “Open Days”, així com una Missió institucional i empresarial a Xile
Fotografia 1
El recinte modernista de Sant Pau a Barcelona ha estat escenari aquest matí de l’acte central institucional de la Presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa. El secretari d’Afers Exteriors i la Unió Europea, Roger Albinyana, ha presidit aquest acte, on ha destacat que “Europa ens ha ofert sempre les millors eines per fer front als nous reptes” i que, en aquest sentit, “la xarxa dels Quatre Motors per a Europa n’és un bon exemple”.
 
En la seva intervenció, el secretari Albinyana ha subratllat també que la xarxa dels Quatre Motors per a Europa “ja va ser en els seus inicis un projecte pioner que sempre ha apostat per projectes innovadors” i que “ha acabat esdevenint un referent en el si de la Unió Europea”. Roger Albinyana ha recordat la implicació de Catalunya en la xarxa i en el procés de construcció europea: “Catalunya manté el seu ferm compromís amb una Europa forta i connectada”. El secretari ha afegit que “des de Catalunya creiem i apostem per una Europa que fa de la pluralitat i de la diversitat la seva fortalesa”.
 
De la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha pronunciat la conferència “L’horitzó de la transformació digital de Catalunya”, en què ha destacat l’aposta de Catalunya per les polítiques d’innovació a través de diferents accions, com ara el desplegament de les estratègies d’especialització intel·ligent SmartCAT i RIS3CAT, i el suport a la convergència entre els sectors industrial i de les TIC. Torres ha assegurat que “l’associació de Catalunya amb Baden-Württemberg, Roine-Alps i Llombardia en el marc dels Quatre Motors per a Europa resulta clau en aquest àmbit”.
 
El secretari ha afegit que “Indústria, Logística i Turisme intel·ligents són els tres pilars de l’activitat econòmica a Catalunya” i que cal “aconseguir que totes les innovacions arribin a tots els punts del territori”. En aquest sentit, Torres ha recordat que “el paper de les institucions públiques és impulsar aquestes innovacions perquè el sector privat les pugui liderar i crear creixement”.  
 
El secretari Torres ha destacat també que el Govern ha identificat 7 àmbits prioritaris a la seva nova estratègia industrial: l’alimentació, la salut, la química i l’energia, la mobilitat, els sistemes industrials, el disseny i la cultura i les industries de l’experiència. Torres ha remarcat que “aquesta serà la base les nostres actuacions en els popers anys” i que “es tracta d’un esquema que per primera vegada assumeix el conjunt del Govern de forma integrada per al conjunt de les seves accions”.
 
A banda de Catalunya, l’acte ha comptat amb intervencions dels representants institucionals dels territoris dels Quatre Motors per a Europa: Ugo Parolo, sotssecretari del president de Llombardia per a les Relacions amb el Consell Regional; Peter Friedrich, ministre d’Afers Federals, Europeus i Internacionals de Baden-Württemberg i Bernard Soulage, vicepresident d’Afers Europeus i Relacions Internacionals de Roine-Alps.
 
Les tres regions que conformen la xarxa juntament amb Catalunya, han presentat les seves darreres propostes per potenciar la innovació i l’especialització intel·ligent, així com projectes altres clau per al creixement. Els tres representants institucionals han agraït la proposta catalana de centrar aquesta presidència en la innovació i les TIC i han destacat que les experiències d’intercanvi que s’estan vivint aquests mesos seran molt útils per cooperar en la el marc de les darreres polítiques d’innovació proposades per les institucions europees, així com els diferents programes de fons europeus per al període 2014-2020.
 
Al final de l’acte, s’ha signat una Declaració conjunta a càrrec dels representants institucionals de la xarxa, en què es referma el seu compromís amb el desenvolupament del sector TIC com a motor de canvi, i amb la voluntat de continuar donant suport a l’Agenda digital europea i treballar conjuntament per al desenvolupament de les estratègies intel·ligents.
 
La Presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa
 
Des del passat 23 de gener de 2015 Catalunya exerceix la presidència dels Quatre Motors per a Europa amb el compromís d’avançar cap a un nou model econòmic, basat en la innovació, la intel·ligència i en un model de producció més sostenible.
Les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), així com la innovació industrial i manufacturera, han estat el fil conductor de la Presidència catalana de la xarxa, que ha volgut impulsar accions per crear una plataforma de debat i d’intercanvi de propostes i experiències innovadores i sostenibles d’aquests quatre territoris capdavanters a Europa.
 
Entre d’altres, el passat mes de març es va organitzar una visita al Barcelona Supercomputing Center i el mes d’abril es va celebrar un seminari a la Delegació del Govern davant la UE a Brussel·les per presentar l’estratègia catalana d’especialització intel·ligent SmartCAT -que va comptar amb la participació del president del Comitè de les Regions, el finlandès Markku Markkula- i que va permetre remarcar el paper dels quatre territoris de la xarxa com a motors econòmics i d’innovació a Europa. A més, aquest mes de maig, es va dur a terme una missió institucional de Catalunya a diferents institucions i empreses de Baden-Württemberg per conèixer les darreres tendències en tecnologies intel·ligents aplicades.
 
De cara als propers mesos, la Presidència catalana ha previst que la xarxa organitzi un seminari a Brussel·les el proper octubre en el marc de la Setmana de les regions i ens locals d’Europa organitzats per les institucions europees (“Open Days”) i també una missió institucional, tècnica i empresarial a Xile el proper mes de novembre, que coincidirà amb la missió comercial anual que organitza el Port de Barcelona. Amb aquesta darrera proposta, Catalunya vol aportar a la xarxa el seu coneixement del país sud-americà per aconseguir noves fórmules que facin atractiva l’economia dels territoris d’Europa i fomentin la seva internacionalització.

2  

Imatges

Acte central institucional de la Presidència catalana dels 4 Motors

Acte central institucional de la Presidència catalana dels 4 Motors 1677

El secretari d'Afers Exteriors i la UE duant la seva intervenció

El secretari d'Afers Exteriors i la UE duant la seva intervenció 671

3  

Fitxers adjunts

Signatura de la Declaració final per part dels 4 territoris que integren la xarxa

Signatura de la Declaració final per part dels 4 territoris que integren la xarxa
JPG | 1607

Intervenció del secretari d'Empresa i Competitivitat

Intervenció del secretari d'Empresa i Competitivitat
JPG | 1574

Declaració conjunta

Declaració conjunta
PDF | 166