Maria Barbal
En el marc dels actes de commemoració de la publicació, ara fa 30 anys, de Pedra de tartera, la primera novel·la de Maria Barbal, l'Institut Català de les Dones (ICD), la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), el PEN Català, i la Biblioteca de Catalunya van organitzar ahir al vespre la Taula rodona-debat "Pedra de Tartera, avui" on es proposava fer una lectura actual de la novel·la 30 anys després de la seva aparició.
 
En l’acte, que va comptar amb la participació de l’escriptora Maria Barbal, va intervenir la presidenta de l’ICD, Montse Gatell; la directora de l’ILC, Laura Borràs; la directora de la Biblioteca Nacional de Catalunya, Eugènia Serra; la  coordinadora de 30 anys de Pedra de Tartera, Carme Arenas; l’escriptora Roser Caminals-Heath; l’escriptor Joaquim Carbó; la traductora Heike Nottebaum, i el crític literari Ricard Ruiz.
En el decurs de l'acte es va estrenar un audiovisual sobre l'obra i es va distribuir la publicació Pedra de tartera. La construcció d'una novel·la, amb material inèdit sobre l'obra.
 
Durant tot l'any s'aniran succeïnt diferents activitats per celebrar aquests 30 anys de Pedra de tartera, amb l'objectiu de rellegir l'obra de manera actualitzada gràcies a l'entusiasme del públic lector, fent memòria del que ha significat en aquestes tres dècades i recollint la nova memòria que es formi, per exemple a les xarxes socials amb l'etiqueta #30tartera.