• Diumenge serà el dia on es concentraran els principals problemes de trànsit, amb una afluència prevista de públic d’uns 90.000 espectadors
 •  Mossos d’Esquadra desplegarà un dispositiu amb un total  740 efectius policials
 •  L’SCT emprarà diverses aplicacions informàtiques que permetran la visualització en temps real tant d’imatges aèries, com mòbils terrestres i les de les càmeres instal·lades a la zona
 •  Es recomana utilitzar el transport públic, l’autobús o el tren, per arribar a les instal·lacions del Circuit
 
1. Introducció
 
El Servei Català de Trànsit amb col·laboració amb la Policia de la Generalitat — Mossos d’Esquadra, estableixen un dispositiu especial de trànsit del Gran Premi Monster Energy de Catalunya MotoGP 2015, que se celebra els propers 12, 13 i 14 de juny al Circuit de Barcelona-Catalunya de Montmeló. Aquest dispositiu es gestionarà conjuntament des del Centre de Coordinació (CECOR), ubicat al Circuit de Barcelona-Catalunya amb motiu de l’esdeveniment esportiu, amb l’objectiu de:
 
 • Millorar la fluïdesa augmentant la capacitat viària intentant disminuir la longitud i la durada de les retencions amb la intenció de minimitzar les demores en el temps de recorregut.
 • Sobretot, garantint la seguretat viària general.
 • Assegurar la seguretat ciutadana abans, durant i després de la prova esportiva
Enguany, es calcula que MotoGP mobilitzarà divendres 12 de juny uns 40.000 aficionats, augmentant el nombre d’espectadors amb els entrenaments de dissabte a gairebé uns 55.000 i, sobretot, diumenge 14, el dia que se celebren les curses, amb una previsió de 90.000 espectadors.
 
Pel que fa al tipus de desplaçament, la previsió per diumenge és la següent: en transport públic prop d’un 10%, en vehicle privat prop d’un 20% i en motocicleta prop d’un 70%.
 
L’assistència de motocicletes en detriment de l’ús del turisme per arribar al circuit, afavorirà l’entrada i sortida de les instal·lacions de Montmeló.
 

2. Mesures especials de circulació, ordenació i regulació

Com cada any el Servei Català de Trànsit (SCT) estableix diverses mesures especials de trànsit per facilitar l’accés i la posterior sortida del circuit en les millors condicions de fluïdesa i seguretat viària possibles. En concret, s’habilitaran diferents carrils addicionals tant d’entrada com de sortida al recinte amb l’objectiu de minimitzar les afectacions viàries.

 
Les mesures especials de trànsit afectaran a l’AP-7/C-33, C-35, C-17, la BP-5002, la BV-5003. Aquestes vies seran també les que podran concentrar més problemes viaris en les proximitats al circuit de Montmeló.
 
D’altra banda, es reforçarà la senyalització vertical informativa de rutes d’accés i de sortida. Així mateix, en els panells de missatge variable (PMV), ubicats a les proximitats del circuit, se senyalitzarà la sortida recomanada per accedir a les instal·lacions en funció de les intensitats de les congestions.
 
Es demana als usuaris que a les immediacions dels circuit de Montmeló no utilitzin els itineraris marcats pels dispositius GPS, atès que no inclouen el desplegament d’aquestes mesures especials. En tot moment cal seguir les indicacions dels agents dels Mossos d’Esquadra a peu de carretera i del personal autoritzat.
 
 
3. Dispositiu i efectius
 
Aquestes aplicacions possibilitaran la visualització en temps real tant de les imatges aèries dels helicòpters de l’SCT com de vehicles equipats amb càmeres i amb les càmeres fixes instal·lades a les carreteres de les immediacions del circuit. Tot plegat permetrà gestionar la mobilitat d’una manera més ràpida i eficaç i detectar qualsevol incidència viària que es produeixi a la xarxa viària catalana.
 
A més, els efectius tècnics i humans de l’SCT que col·laboraran amb la gestió i el control de la mobilitat en aquest dispositiu especial de trànsit són:
 
 • 2  tècnics de gestió de trànsit desplaçats al Circuit
 • 6 operadors de sala de control i tècnics de manteniment, i 2 cap de sala del Centre d’Informació Viària de Catalunya (CIVICAT)
 • 1 helicòpter de vigilància, informació del trànsit, seguiment de dispositius de mesures especials i inspecció viària, equipat amb càmera i sistema de captació, gravació i transmissió d’imatges
 • 1 vehicle equipat amb càmera
 • 9 equips de senyalització i d’abalisament amb 36 operaris
 • 16 càmeres fixes instal·lades a peu de carretera 
 
El dispositiu policial dels Mossos d'Esquadra amb motiu d'aquest Gran Premi implicarà la participació de  740 efectius policials. El dispositiu es divideix en tres grans àmbits d'actuació:
 
 
1) El dispositiu policial per garantir el normal desenvolupament del campionat i prevenir la seguretat de tots els assistents durant els tres dies de celebració d'aquest esdeveniment esportiu. Hi participaran un total de  468 efectius policials Les àrees policials que hi intervindran seran:
 
 -       l'Àrea de Recursos Operatius/USC, encarregada, principalment, de garantir la seguretat a la prova esportiva i que vetlla perquè el campionat es desenvolupi amb total normalitat.
 
-       l'Àrea Regional de Trànsit, encarregada de regular i proporcionar fluïdesa al trànsit, adoptant les mesures especials establertes per tal d'agilitzar l'entrada/sortida de vehicles del circuit.
 
-       També hi intervenen altres unitats especialitzades: Tèdax, Canina, Subsòl, Policia Administrativa, Sala Regional de Comandament, Investigació, OAC, Hèlix.
 
 
2)  Part dels efectius descrits anteriorment formaran part d’un dispositiu policial per garantir el trànsit de viatgers des de l'estació de tren de Montmeló fins el circuit i el normal desenvolupament de l'activitat comercial d'aquest municipi. L' ABP Mollet del Vallès, en coordinació amb  efectius de la Policia Local i de Protecció Civil de Montmeló, realitzarà un dispositiu específic per tal de protegir els usuaris dels espais i les vies públiques de possibles furts i robatoris i també d'altres incidents que es puguin produir tant a l'estació de Renfe (en coordinació amb personal d'aquesta companyia) com en el marc de les diferents activitats relacionades amb l'esdeveniment esportiu (comerç, restauració,...) durant aquests dies.  També amb la col·laboració d'efectius de Protecció Civil, el Sistema d'Emergències Mèdiques i vigilància de Renfe. 
 
Pel que fa al control en l'arribada/tornada de viatgers a l'estació de Renfe, s'incrementaran els efectius policials per mantenir la seguretat. Efectius de paisà de l’Àrea de Seguretat en el Transport Metropolità (ASTMET) controlaran els combois entre Barcelona i Montmeló per tal de detectar aquelles persones que puguin dedicar-se a realitzar furts.
 
 
3)  S'establirà un dispositiu policial per garantir la seguretat durant les dues nits anteriors al gran premi on participaran un total de 272 efectius, motivat per l'elevada concentració de persones (20.000 aproximadament) al municipi de Montmeló i també en alguns espais industrials de Granollers i Montornès, en què poden concorre seguidors del motor, i especialment del motociclisme. Participaran efectius de l’ABP de Mollet del Vallés juntament amb efectius d'ordre públic (BRIMO) i de l'Àrea Regional de Trànsit Metropolitana Nord així com de les Policies Locals de Montmeló, Montornès del Vallès, Parets del Vallès, Granollers i membres de Protecció Civil i el Sistema d'Emergències Mèdiques.
 
 
Els Bombers de la Generalitat destinaran dos camions bombes rurals pesants amb motiu del Gran Premi de MotoGP. A l’interior del circuit, per garantir la seguretat de la cursa tant en la sessió d’entrenaments de divendres i dissabte com en la competició de diumenge, es destinarà un dels camions amb quatre bombers. S’ubicarà al peu de la torre del Circuit i treballarà en cas que hi hagi algun incendi o alguna altra incidència. Així mateix, enguany també es destinaran dos efectius dels Bombers a la zona de l’heliport.
 
Pel que fa al dispositiu exterior del circuit, se situarà un camió autobomba a l'encreuament entre la carretera del Masnou, amb l'accés oest del municipi de  Montmeló. D’aquesta manera, es donarà resposta tant als possibles serveis que es produeixin a l'exterior del circuit, com els que es puguin donar en els municipis situats a la zona sud-oest de les instal·lacions del circuit.
 
A més, el diumenge, en les hores de màxima afluència, un comandament dels Bombers de la Generalitat estarà ubicat al CECOR.
 
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat posarà de forma preventiva en prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT en el moment en que es constitueixi el CECOR a Montmeló per fer seguiment del dispositiu i coordinar la resposta dels efectius de la Generalitat de Catalunya davant eventuals incidències greus durant els dies previs i durant la mateixa prova del Gran Premi.
 
Tècnics del Servei de Logística i Operativa Territorial s’incorporaran al CECOR a l’Ajuntament de Montmeló des de la tarda de divendres. Protecció Civil proporcionarà emissores RESCAT (xarxa d’emergències de la Generalitat) als voluntaris de Protecció Civil de l’Ajuntament de Montmeló. Aquestes emissores es repartiran entre les diferents associacions de voluntaris municipals que participen en el dispositiu preventiu (L’Escala, Breda, El Masnou, Parets del Vallès, Sta. Perpètua de Mogoda i Montbrió del Camp) que cobriran 18 punts de control perquè estiguin en comunicació amb el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. S’instal·larà una estació base d’antena TBS per reforçar les comunicacions.
 
Protecció Civil reforçarà les comunicacions amb l’operador ferroviari Renfe i amb ADIF per tal que qualsevol incidència a la línia d’accés a Montmeló es comuniqui de forma immediata al CECAT. Renfe també reforça el seu dispositiu de vigilància, sobretot en les hores de màxima afluència de públic durant la celebració de la prova esportiva.
 
La Creu Roja de Catalunya estarà present al dispositiu amb 3 coordinadors i 52 socorristes que comptaran amb 14 ambulàncies a pista, 7 ambulàncies a la zona de públic, 2 vehicles logístics i 1 vehicles d’intervenció ràpida.
 
 
4. Recomanacions sobre mobilitat
 
 • VEHICLE PRIVAT
 
      Optimitzar al màxim el nombre de places ocupades. 
 
      Arribar a primer a hora del matí per evitar col·lapses.
 
      Fer cas de les indicacions dels agents, obviant els  itineraris marcats als sistemes de navegació GPS.
 
      Informar-se del recorregut per accedir a l’aparcament –amb capacitat per a 25.000 vehicles– al web www.circuitcat.com. Un cop allà, s’han de seguir les instruccions dels Mossos i del personal de l’aparcament.
 
      Informar-se de l’estat del trànsit mitjançant els butlletins informatius de les ràdios, el telèfon 012, el compte de Twitter @transit, el web de l’SCT: www.gencat.cat/transit i a través del portal mòbil de trànsit http://gencat.mobi/transit .
 
 • BUS (AUTOCARS SAGALÉS)
 
Reforç del transport regular d’autobusos amb rutes al Circuit des de Granollers i Barcelona. Se’n poden consultar els horaris a la pàgina web www.sagales.com.
 
 
 • RENFE (TREN)
 
Amb motiu del Gran Premi de MotoGP, Renfe oferirà places addicionals en els trens de Rodalies amb parada a Montmeló. Els dies 13 i 14 de juny s’ha programat la circulació de trens especials. Es pot obtenir més informació a www.renfe.com.
 
 
 
No obstant això, des de l’SCT es recomana utilitzar el transport públic per desplaçar-se cap al Circuit, utilitzant el tren o bé l’autobús.   
 
 

1  

Fitxers adjunts

Nota Dispositiu GP Motociclisme 2015

Nota Dispositiu GP Motociclisme 2015
PDF | 478