• El Servei Meteorològic de Catalunya ha previst xàfecs intensos a partir de la tarda d’avui i que poden afectar qualsevol punt de Catalunya
  • Localment les tempestes podrien produir afectacions destacables per acumulacions d’aigua i inundacions puntuals, com s’ha produït els últims dies.
  • Per demà també es preveu un episodi de pluges intenses generalitzat a tot el territori a partir del migdia.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha posat en Prealerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT i demana extremar les precaucions davant les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen l’arribada de tempestes a partir d’aquesta tarda de forma generalitzada a tot Catalunya.
 
Els xàfecs, que podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts podran anar acompanyats de tempesta i localment de calamarsa.
 
Segons informacions del SMC, les pluges es desplaçaran d’oest a est a partir del migdia d’avui i al vespre podran afectar tot Catalunya. Pel matí de demà divendres es preveu afectació a les comarques del nord-oest, sud i prelitoral de Tarragona i a partir de migdia les tempestes podran afectar tot el territori català.
 
Les tempestes podrien ser localment fortes i produir incidències a les zones afectades per la previsió, en funció de la seva evolució concreta a partir de la tarda.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana molta precaució a la ciutadania per l’avís de precipitació intensa. Abans de que comencin les pluges és recomanable que reviseu la teulada i mantingueu nets de brutícia, terra i fulles els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Aquestes accions poden evitar la majoria d’inundacions de baixos, soterranis i aparcaments. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal que prevegeu mesures de protecció i disposeu d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).
 
Un cop comencin les pluges Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals si us trobeu en una zona on descarrega amb força. En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, eviteu travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.  Busqueu protecció en un punt elevat allunyat de rius i rieres.
 
En zona urbana, tampoc travesseu caminant mai punts d’acumulació d’aigua o zones inundades ja que la fondària pot ser superior a l’aparent i podríeu quedar atrapats o l’aigua us podria arrossegar. Eviteu la conducció pels carrers abnegats d’aigua on hi hagin acumulacions importants ja que el vehicle també pot quedar atrapat o ser arrossegat.
 
És important recordar que no s’ha d’aparcar cap vehicle en zones inundables, rieres o similars.
 
 
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.