Xarxa al fons mari de les Illes Medes. Autor: Bernat Hereu
Xarxa al fons mari de les Illes Medes. Autor: Bernat Hereu
S’iniciarà demà amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i pretén protegir el fons marí d’aquest espai protegit
 
 
El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i el Departament d’Ecologia de la UB inicien demà divendres, 12 de juny, a les 10 hores, al port de l’Estartit (Baix Empordà), la campanya per enretirar les xarxes de pesca perdudes al mar. Aquesta campanya pretén enretirar les xarxes i les arts de pesca tant esportives com artesanals que romanen perdudes i enrocades als fons marins, i evitar així que causin un greu impacte ambiental sobre els ecosistemes marins. Aquest és l’objectiu principal de la campanya de recuperació de xarxes de pesca perdudes que s’iniciarà a bord del vaixell Freuetó.
 
Aquesta primera intervenció per detectar i enretirar els aparells de pesca perduts vol minimitzar els impactes que aquests estris puguin ocasionar sobre el fons i les espècies atrapades. A més, també servirà per fomentar la sensibilització de tots els col·lectius d’usuaris del Parc Natural sobre la fragilitat dels fons marins i els esforços que cal fer per mantenir i restaurar el patrimoni natural.
 
Les arts de pesca enrocades als fons marins són autèntiques ‘xarxes fantasma’ que continuen capturant peixos durant molts mesos però sense cap rendiment per a les pesqueries. Segons els experts, són la causa d’un alt percentatge de les captures incidentals d’espècies comercials i no comercials arreu del món. A més, els peixos atrapats en les xarxes poden ser una trampa mortal per a les aus marines que pesquen (corbs marins, etc.).
 
Les xarxes perdudes, que poden tenir centenars de metres, són arrossegades a causa del moviment de les masses d’aigua (corrents marins, temporals, etc.), i enganxen i arrenquen els organismes sèssils que viuen en els fons marins. 
 
Les línies de pesca i els hams enrocats i tallats també poden causar greus desperfectes al bentos quan s’enreden en organismes sèssils (gorgònies, coralls, algues, etc.). Cal afegir que, amb el pas del temps, els plàstics emprats en la fabricació dels arts de pesca es degraden i s’incorporen a la xarxa tròfica dels ecosistemes marins, un fet que és una nova amenaça per a la conservació de moltes espècies que acaben ingerint-los de manera accidental.
 
Aquestes xarxes també poden suposar un perill per a la seguretat en zones com la costa catalana on hi ha una gran activitat de lleure i turisme relacionada amb els fons marins: en concret, són un risc per a la navegació (xarxes enredades en les hèlixs dels vaixells, etc.) i per als banyistes i submarinistes. A banda de l’impacte mediambiental, les restes d’arts de pesca perdudes generen una mala imatge que desincentiva el gaudi de la natura i el turisme.
 
El protocol de retirada de xarxes encallades al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter forma part d’un projecte impulsat pel Grup de Recerca MEDRECOVER per posar a punt mesures preventives i de mitigació de restes d’arts de pesca perduts. Aquest projecte, que podria ampliar-se a altres punts del litoral català, inclou campanyes de sensibilització sobre el col·lectiu de pescadors esportius i artesanals; campanya de detecció d’aquestes xarxes amb la col·laboració de pescadors, banyistes, submarinistes o navegants, i la retirada de les xarxes detectades amb el mínim impacte possible.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Cartell de la Campanya

Cartell de la Campanya
JPG | 405