• El Servei Meteorològic de Catalunya ha previst xàfecs intensos a partir de la tarda d’avui, sobre tot, a les comarques del nord de Barcelona i de Girona
  • També es podrien veure afectades, tot i que amb menor probabilitat, les comarques de les Terres de l’Ebre i del prelitoral de Tarragona
  • Coincidint amb la mobilitat pròpia de l’inici del cap de setmana Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en la conducció
 
 
Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha posat en Alerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT i demana extremar les precaucions davant les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen l’arribada de tempestes a partir d’aquesta tarda de forma generalitzada, i sobre tot al nord de Barcelona i de Girona.
  
Segons informacions del SMC, Es manté la previsió de pluges a tot el territori amb superacions de més de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts, guanyant intensitat a les hores centrals del dia i sobretot a les comarques del nord de Barcelona i de Girona. Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de
calamarsa o pedra i poden coincidir amb fortes ratxes de vent.
 
Coincidint amb la mobilitat pròpia de l’inici del cap de setmana Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar les precaucions en la conducció, informar-se bé de les previsions meteorològiques abans de sortir a la carretera, consultar les possibles incidències viàries i conduir de forma prudent moderant la velocitat a les condicions de la via i augmentant la distància de seguretat.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana molta precaució a la ciutadania per l’avís de precipitació intensa. Abans de que comencin les pluges és recomanable que reviseu la teulada i mantingueu nets de brutícia, terra i fulles els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Aquestes accions poden evitar la majoria d’inundacions de baixos, soterranis i aparcaments. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal que prevegeu mesures de protecció i disposeu d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).
 
Un cop comencin les pluges Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals si us trobeu en una zona on descarrega amb força. En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, eviteu travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.  Busqueu protecció en un punt elevat allunyat de rius i rieres.
 
En zona urbana, tampoc travesseu caminant mai punts d’acumulació d’aigua o zones inundades ja que la fondària pot ser superior a l’aparent i podríeu quedar atrapats o l’aigua us podria arrossegar. Eviteu la conducció pels carrers abnegats d’aigua on hi hagin acumulacions importants ja que el vehicle també pot quedar atrapat o ser arrossegat.
 
És important recordar que no s’ha d’aparcar cap vehicle en zones inundables, rieres o similars.
 
 
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.