• Diumenge lliurarà distincions als donants i col·laboradors més actius en el marc de la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang
  • Les reserves actuals de sang a Catalunya són prou satisfactòries però s’anima a la participació ciutadana ara que arriba l’estiu i, tradicionalment, la donació baixa
El conseller de Salut, Boi Ruiz, participarà diumenge a Vilafranca del Penedès en l’acte commemoratiu del Dia Mundial del Donant de Sang, que com cada 14 de juny des de fa onze anys se celebra per homenatjar persones que col·laboren de forma altruista a favor de la donació de sang i per a augmentar la consciència sobre la necessitat de disposar-ne sang. Enguany, a més, la campanya se celebra sota el lema "Gràcies per salvar-me la vida", basant-se en testimonis de persones que han pogut sobreviure gràcies a transfusions de sang.
 
L’esdeveniment, organitzat conjuntament amb el Banc de Teixits i la Federació Catalana de Donants de Sang, començarà a les 12:30h i tindrà lloc a l’Auditori Municipal de la ciutat penedesenca. A banda d’homenatjar 25 donants vinguts d’arreu de Catalunya, també es reconeixerà la implicació d’altres 10 institucions, entre les que destaquen TMB (per la seva campanya del metro de Barcelona), Fundació Ametller, el grup musical Teràpia de Shock (per la seva cançó dedicada als donants), Bombers amb Cor, els ajuntaments de Vilafranca del Penedès i de Sant Sadurní d’Anoia, l’Escola la Fassina de Sant Joan de Mediona i la D.O de l’Alt Penedès. La jornada esdevindrà també una gran oportunitat per encoratjar animar les persones que mai no han donat a fer-ho, especialment els joves.
 
La donació de sang a Catalunya
Des del Banc de Sang i Teixits de Catalunya s’apunta que actualment les seves reserves globals de sang estan a nivells considerats com a normals. En concret, les reserves més baixes corresponen als grups A-, B- i AB- per un increment de demanda, però es confia en remuntar aquests nivells amb la participació ciutadana, tot recordant que cada dia són necessàries un miler de donacions.
 
L'any passat 187.354 persones van donar sang a Catalunya, 33.244 de les quals ho van fer per primer cop. En total, es van aconseguir 255.895 donacions, el que va permetre que tots els hospitals i clíniques tinguessin sang necessària per atendre els malalts ingressats. Els donants van puntuar amb un 9 la satisfacció que els genera donar sang i més d'un 80% va assegurar que tornaria a fer-ho.
 
Tradicionalment, la donació de sang baixa un 30% a l'estiu, sobretot pel canvi d'hàbits de la ciutadania. Tot i això, l'any passat, més de 40.000 persones van donar sang a Catalunya durant els mesos de juliol i agost, fet que va suposar un increment del 5% respecte del mateix període de 2013 i un rècord de donacions en aquesta època de l'any.
 
A nivells mundials, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), cada any es fan 108 milions de donacions arreu del món. Les que provenen de donants voluntaris i no remunerats han augmentat 8,6 milions entre el 2004 i el 2012, fet que ha permès que aquest tipus de donacions constitueixin més del 90% del subministrament de sang. Malgrat això, en 72 països, més de la meitat del subministrament encara s'obté de familiars i de donants remunerats. L'objectiu és que l'any 2020 totes les reserves de sang de tots els països provinguin de donacions voluntàries no remunerades.
 
La importància d’un gest solidari de responsabilitat social
La donació de sang és un gest de responsabilitat envers el conjunt de la societat. Gràcies a aquest acte solidari els hospitals i les clíniques poden practicar intervencions quirúrgiques i aplicar tractaments mèdics que requereixen transfusions de sang.
 
En aquest sentit, es calcula que 1 de cada 10 persones hospitalitzades requereix una transfusió sanguínia i que un 25% de la població necessitarà rebre sang o un component sanguini durant la seva vida. A més, els experts pronostiquen que en 10 anys la demanda de sang haurà augmentat considerablement a Catalunya.
 
De cada donació se'n beneficien tres persones, perquè la sang se separa en els diferents elements que la componen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d'aquests components tindrà aplicacions diferents. Pel que fa als requisits per a donar sang, es recorda que pot donar-ne qualsevol persona sana d’entre 8 i 65 anys i amb un pes superior als 50 quilos. No cal estar en dejú; fins i tot, és recomanable haver fet un àpat normal.
 
Més informació:
Banc de Sang i Teixits: http://www.bancsang.net/