El Departament de Salut recorda aquests dies la importància de seguir els consells per prevenir el càncer de pell amb motiu de la celebració, el dissabte 13 de juny, del Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell.
 
L’esdeveniment vol sensibilitzar la societat de la importància de la prevenció i el diagnòstic precoç del càncer de pell, atès que més del 80% dels casos es podrien prevenir si s’evitessin l’exposició intensa al sol i les cremades cutànies, especialment durant la infància i l’adolescència. Aquesta diada també pretén conscienciar la ciutadania que qualsevol persona pot patir aquesta malaltia encara que no tingui cap factor de risc.  
 
El càncer de pell a Catalunya 
El melanoma és el càncer de pell més agressiu i, tot i que és una malaltia poc freqüent, té una morbiditat i una mortalitat elevades. A Catalunya cada any se’n diagnostiquen uns 772 casos (426 en dones i 346 en homes) i representa el 2,7% de tots els tumors en les dones i l’1,5% en els homes. Afortunadament, la seva incidència tendeix a estabilitzar-se des de l’any 2000 i es preveu que es mantingui durant els propers cinc anys. En aquest sentit, es calcula que dels 337 casos detectats en homes el 2010 es passi a 407 casos l’any 2020, i dels 361 detectats en dones es passi a 344 casos. A més, la supervivència a cinc anys dels malalts diagnosticats de melanoma entre l’any 2000 i l’any 2004 va ser del 76% en homes i del 89% en dones.
 
Pel que fa al càncer en general, els indicadors globals d’incidència, mortalitat i supervivència al nostre territori mostren una evolució positiva en els darrers anys. Malgrat això, la malaltia segueix tenint un impacte important a Catalunya, ja que cada any se’n diagnostiquen 39.898 casos nous i acaba amb la vida de 16.662 persones. De fet, és la primera causa de mort en els homes i la segona en les dones.
 
Per millorar la prevenció, el control, el tractament i la recerca de la malaltia, l’abril passat el Departament de Salut va presentar el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020, que integra les mesures desenvolupades al llarg d’aquests anys i segueix les recomanacions europees, els objectius de l’Organització Mundial de la Salut i l’Estratègia contra el càncer del Sistema Nacional de Salut. A banda, la iniciativa s’emmarca en el Pla de salut 2011-2015, que inclou la reducció de la mortalitat per càncer i l’augment de la supervivència dels pacients com a objectius de cara al 2020.
 
Pautes per a l’autoexploració corporal 
D’altra banda, la campanya Euromelanoma, iniciativa de l’Associació Europea d’Oncologia Dermatològica que va començar a Bèlgica l’any 1999, destaca la importància de l’autoexploració per a la detecció precoç i explica quins són els passos que cal seguir per fer-la: mirar la cara, el cuir cabellut i les mans, centrar-se en el coll, el pit i la part superior del cos, aixecar braços per explorar-ne la part interna i les aixelles i revisar natges i part posterior de les cames i plantes dels peus, entre d’altres.
 
En aquestes exploracions s’ha de tenir en compte que, tot i que tothom té marques a la pell que formen part del procés normal d’envelliment, les taques de vegades poden esdevenir un senyal d’advertència, fet pel qual s’ha d’observar, per exemple, si canvien de mida, color o forma, si són asimètriques, si tenen un tacte aspre o són escatoses, si fan picor o si s’assemblen a una ferida però no cicatritzen.
 
Els factors de risc i com gaudir del sol i prevenir el càncer de pell 
La campanya d’aquest Dia Europeu insta a no permetre que "un diagnòstic que arriba tard et faci marxar aviat" i exposa un seguit de factors de risc, com ara tenir més de 50 anys, haver-se exposat al sol de forma perllongada o intensa, tenir la pell clara o patir cremades solars amb facilitat, utilitzar cabines de bronzejat o haver tingut antecedents familiars de càncer de pell, entre d’altres.
 
Pel que fa als consells per gaudir del sol i prevenir el càncer de pell, s’apunten un conjunt de recomanacions bàsiques que cal no perdre de vista: 
  • Començar a prendre el sol de forma gradual, buscar l’ombra i evitar l’exposició solar entre les 11 i les 16 hores. 
  • Protegir-se la pell i els ulls. Portar barret, samarreta i ulleres de sol. 
  • Aplicar-se un protector solar adequat al tipus de pell una estona abans de l’exposició al sol (entre 20 i 30 minuts). Repetir l’operació cada dues hores, després de banyar-se o si se sua molt. També cal protegir-se els llavis amb filtre solar.
  • Extremar les mesures de protecció en el cas dels infants i utilitzar crema solar amb un factor de protecció alt. 
  • Beure aigua per hidratar-se. 
  • Recordar que l’aigua i la sorra reflecteixen la llum solar i n’augmenten la intensitat. A la muntanya, l’altitud i la neu també n’incrementen la intensitat. 
  • Evitar exposar-se al sol si es pren alguna medicació fotosensible a la llum solar.
Més informació
Campanya Euromelanoma 2013
 
European Association of Dermato Oncology
 
Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC)
 
Asociación Española contra el Càncer (AECC)