Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha posat en Prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya de que a la part central del dia es   preveu que s’intensifiqui la intensitat de les pluges a les comarques del Pirineu Occidental i Nord del país que en alguns punts poden tenir força intensitat.
 
Localment els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i calamarsa o pedra, també podran anar acompanyats de ràfegues fortes de vent.
 
Les comarques on és més probable que localmentes formin aquests nuclis intensos són Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà i Noguera, Berguedà, Ripollès i Osona.  
 
Per l’últim període del dia, es preveu que el fenomen afecti únicament a la meitat oest del país i amb una menor intensitat.
 
La previsió per demà diumenge es manté igual i s’allarga l’episodi fins dilluns, amb superació de més de 20 l/m2 en 30 minuts però amb menor intensitat i amb menys afectació territorial de la d’avui.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana precaució a la ciutadania per l’avís de possibles precipitacions intenses en alguns casos. Abans de que comencin les pluges és recomanable que reviseu la teulada i mantingueu nets de brutícia, terra i fulles els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Aquestes accions poden evitar la majoria d’inundacions de baixos, soterranis i aparcaments. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal que prevegeu mesures de protecció i disposeu d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).
 
Un cop comencin les pluges, Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals si us trobeu en una zona on descarrega amb força. En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, eviteu travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.  Busqueu protecció en un punt elevat allunyat de rius i rieres.
 
En zona urbana, en cas que hi hagi una tempesta forta, tampoc travesseu caminant mai punts d’acumulació d’aigua o zones inundades ja que la fondària pot ser superior a l’aparent i podríeu quedar atrapats o l’aigua us podria arrossegar. Eviteu la conducció pels carrers abnegats d’aigua on hi hagin acumulacions importants ja que el vehicle també pot quedar atrapat o ser arrossegat.
 
És important recordar que no s’ha d’aparcar cap vehicle en zones inundables, rieres o similars.
 
 
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.