• Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla INUNCAT en ALERTA pels incidents derivats del front de tempesta
 
 
Protecció Civil de la Generalitat ha posat la passada nit a les 23.00 hores el Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT en fase d’Alerta davant la situació generada a Tarragona i voltants per un nucli tempestuós molt actiu, acompanyat de molts llamps i bastant estàtic.
 
El front de tempesta ha evolucionat en direcció a l’Alt Camp, on ha entrat a mitjanit, i ha prosseguit cap al Baix Penedès, a on ha arribat a les 00.30 hores de la matinada.
 
En total, el telèfon d’emergències 112 ha atès 270 trucades per incidències derivades de les pluges, totes amb origen al Tarragonès o l’Alt Camp.
 
La forta pluja i la gran quantitat de llamps han causat diverses incidències:
 
                                                   
Manca de subministrament elèctric a diverses poblacions com el barri de Sant Salvador de Tarragona (854 abonats), a Vilallonga del Camp, 1.429 abonats, la Pobla de Mafumet 920, Constantí 355. En tots els casos el subministrament ha anat recuperant la normalitat.
 
 
Afectacions viàries: tall del pont d’accés al Serralló, al carrer Pere Martell, a la N-340a a l’accés a Campclar, a la N340a a l’accés a la Canonja i a l’accés a la zona d’oci Les Gavarres (Tarragona) A-7 amb T-11. S’han anat normalitzant.
 
La tempesta ha deixat, tal com informa el Servei Meteorològic de Catalunya, 42,3 l/m2 a Tarragona ciutat.
 
Fruit probablement d’un dels molts llamps que han acompanyat el front de tempesta, s’ha produït un petit incendi en una canonada de l’estació de bombeig de gas natural a Constantí. La flama és visible des de força distància. Tècnics de l’empresa i cossos operatius (Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra) s’hi ha desplaçat.
 
Es deixarà cremar el gas qu hi ha a la secció de la canonada fins que es consumeixi completament. No hi ha risc per a la població. El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ha estat en permanent comunicació amb Gas Natural i amb les empreses properes del polígon químic així com amb la companyia elèctrica per descartar cap risc en altres infraestructures.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda els consells a seguir en cas de trobar-se en un indret en el que descarrega una tempesta acompanyada de llamps:
 
Si sou a casa
 • Tanqueu portes i finestres per evitar corrents d'aire que puguin atreure llamps.
 • Apagueu la llar de foc perquè genera corrents d’aire. Allunyeu-vos també de la xemeneia perquè pot ser un punt d’entrada de llamps.
 • Desconnecteu els aparells elèctrics -televisors, ordinadors, etc.- per evitar que siguin danyats per pujades de tensió.
 • Allunyeu-vos de les instal·lacions elèctriques i no feu servir el telèfon fix.
 • Si sou a la banyera o la dutxa és millor que en sortiu.
 • Reviseu periòdicament els parallamps i assegureu-vos que tenen connexió a terra.
 • Tingueu preparades llanternes, espelmes o altres sistemes d’enllumenat autònoms per si hi ha un tall de llum.
 
Si sou a l’exterior, i especialment si sou a camp obert:
 
 • Allunyeu-vos de filats, reixats,  pals de la llum, vies de tren i altres objectes metàl·lics.
 • Eviteu romandre a zones elevades, on podeu fer efecte punta, per evitar atreure els llamps. Allunyeu-vos també dels fons de vall, per evitar possibles avingudes sobtades d’aigua associades a la tempesta.
 • No us refugieu sota els arbres, especialment si estan sols. El bosc no és del tot segur però, si no hi ha cap altre refugi, és millor que quedar-vos a camp obert.
 • Si no trobeu refugi, ajupiu-vos, toqueu terra només amb la punta dels peus, creueu els braços sobre els genolls i poseu el cap entre els braços. És important ajuntar els peus i tapar-se les orelles per protegir-se del tro.
 • Allunyeu-vos de rius, llacs i superfícies humides.
 • Vigileu amb les branques, rètols o murs que us podrien caure al damunt.
 • En el cas que sigueu a l'interior d'un vehicle, tanqueu bé portes i finestres i no toqueu la part metàl·lica del vehicle.