Imatge
  • S’instal·larà una barrera de separació en prop de 8 quilòmetres per evitar la possibilitat de xocs frontals
 
  • Els treballs, amb un pressupost de 3,7 MEUR, tindran una durada de vuit mesos
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha iniciat avui les primeres tasques d’implantació i senyalització corresponents a les obres de millora a la C-55 entre Castellbell i el Vilar i Manresa. Com a principal actuació, els treballs inclouran la instal·lació d’una barrera per a separar els sentits de circulació i evitar la possibilitat de xocs frontals. Els treballs compten amb una inversió de 3,7 MEUR i tindran un termini d’execució de vuit mesos. Aquesta obra s’emmarca en la nova Estratègia de seguretat viària que està desplegant el Departament.
 
Les obres que ara comencen abastaran un tram de 8 quilòmetres de la C-55; s’inicia prop de l’enllaç amb la C-16, al terme de Castellbell i el Vilar i finalitza prop de l’enllaç de Sant Pau (terme municipal de Manresa), on connectarà amb un tram que es va millorar  l’any passat. Es col·locarà una barrera central de separació pràcticament al llarg de tot aquest recorregut, excepte a la travessera de Castellgalí, que té una longitud d’uns 500 metres.
 
La carretera té, en el tram on s’actua, una secció variable: en general, compta amb un carril per sentit de circulació; hi ha alguns trams amb una secció d’un carril ràpid en un dels dos sentits (secció que es mantindrà, en 1,7 quilòmetres) i hi ha un tram d’uns 700 metres on hi ha una secció de dos carrils per sentit.
 
La secció genèrica dels trams d’un carril per sentit estarà formada –a cada costat de la barrera central– per un voral exterior d’1,5 metres, un carril de 3,5 metres i un voral interior de 0,5 metres. A més de la col·locació de la barrera de separació, es preveu:
 
  • Reforçament de ferm a la carretera, inclòs el sanejament previ dels punts on el paviment estigui malmès
 
  • Adequació de la senyalització vertical de codi i d'orientació i reposició de la senyalització horitzontal
 
  • Adequació de les barreres de seguretat.
 
  • Millora del drenatge
 
  • Reposició de línia de telecomunicacions i d’altres serveis afectats
 
Afectacions al trànsit
 
L’execució d’aquests treballs comportarà afectacions al trànsit, que començaran en els pròxims dies i que aprofitaran la disminució de trànsit als mesos d’estiu. Es preveu que les afeccions s’iniciïn als termes de Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellet, on l’amplada de la carretera és menor, i avancin progressivament en sentit Manresa. Per tal de minimitzar les afeccions en horari diürn, el trànsit es mantindrà en ambdós sentits de circulació amb carrils més estrets. En aquelles tasques que comportin una afecció més intensa en el trànsit, es treballarà en horari nocturn.
 
Millores a la C-55
 
La C-55 és una peça clau en la mobilitat interna del Bages, amb un trànsit que varia entre els 30.000 vehicles/dia a Castellgalí i els 28.000 de la Ronda de Manresa. El Departament de Territori i Sostenibilitat ha dut a terme en els últims mesos diverses actuacions de millora, especialment encaminades a afavorir la seguretat viària.
 
En aquest sentit, s’ha col·locat també barrera central de separació a la zona de l’enllaç de Sant Pau –a continuació del tram on s’actuarà ara– i es van redistribuir carrils a l’entorn de Castellbell i el Vilar.  Addicionalment, estan en execució les obres d’eixamplament de la  C-55 per tal de formar una via de dos carrils per sentit separats per una barrera física en el tram d’1,5 quilòmetres de longitud de la ronda de Manresa que no estava desdoblat. Els treballs, que tenen  amb un pressupost de 2,5 MEUR, conclouran en les pròximes setmanes.
 
Paral·lelament, pel que fa a una altra via de comunicació important per a la comarca, la C-58, el Departament té en licitació obres també de millora de la seguretat viària, entre Castellbell i el Vilar i Viladecavalls.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge

Imatge
JPG | 218

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 240