Moment de l'anellament. Autor: Port de Tarragona
Moment de l'anellament. Autor: Port de Tarragona
Es tracta d’una espècie amenaçada d’extinció a Catalunya
 
Tècnics dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Tarragona, del Departament de Medi Ambient del port de Tarragona i del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament de Tarragona han censat  i marcat amb anelles, en una operació conjunta, la població que ha niat aquests mesos per tercer cop en el moll de la Química del port de Tarragona.
 
A  Catalunya  es considera aquesta espècie vulnerable i amb el risc de passar a la categoria d'espècie en perill d'extinció. El Departament té un pla de recuperació de la gavina corsa aprovat l'any 2004 i realitza el seguiment de les poques poblacions existents vigilant les zones de cria, regulant les activitats científiques, esportives i comercials que tenen lloc a les proximitats de la zona de nidificació, senyalitzant adequadament, etc. L’èxit de nidificació de cria al port de Tarragona és una mostra més de la bona col·laboració entre administracions i entitats per conservar i gestionar les poblacions existents d’espècies protegides
 
La colònia d’aquesta espècie s’ha establert en un lloc d’accés restringit i en una zona del nou moll de la Química, recinte del port de Tarragona que sembla que reuneix característiques adients per a l’espècie.
 
Un total de 380 nius han estat cartografiats i censats, i s’han pogut anellar per conèixer els seus desplaçaments i el futur trajecte vital. Concretament, el nombre final de polls anellats ha estat de 236, dels 700 que hi ha. L'operació d’anellament no pot excedir els 75 minuts. Els equips han anat anellant a un ritme d'entre un poll a dos per minut, que, tenint en compte la dificultat que comporta metodològicament l'operació, és un resultat prou bo i que ens ajudarà a conèixer els moviments migratoris d'aquesta espècie amenaçada en un moment en què sembla que canvien les zones protegides per entorns portuaris lliures de depredadors Hi han treballat quatre equips de quatre persones cadascun per tal de portar a terme l’anellament, de forma molt ràpida perquè els polls no s’estressessin.
 
La Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, a banda de la seva participació a través dels Serveis Territorials i de tècnics responsables de biodiversitat en espais naturals, també han convidat personal del Consorci del Delta del Llobregat, que conté actualment la colònia més septentrional de l'espècie a Europa. Un treball conjunt en la conservació d'aquesta espècie entre tots els actors responsables és necessari per assolir els objectius de conservació fixats en el seu pla de recuperació
 
  
La productivitat de la colònia ha estat sorprenent, i és que són coneguts els desplaçaments d’adults de la colònia que volen des del delta de l’Ebre fins al port de Tarragona per aprofitar el rebuig de la flota pesquera.
 
Aquesta colònia de gavina corsa del port de Tarragona és la tercera en nombre d’exemplars de tot Catalunya.
 
Malgrat la seva mida, la gavina corsa no té a veure amb els gavians que el públic sol veure al litoral català. Té el bec vermell amb la punta groga i les potes grises. Els joves, molt marrons, tenen la cua totalment negra. És una espècie endèmica de la Mediterrània, on cria en pocs indrets, i que a Catalunya presenta dues terceres parts de la seva població mundial.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat  i twitter.com/agriculturacat.
 
 

3  

Fitxers adjunts

Moment de l'anellament

Moment de l'anellament
JPG | 4659

Esplanada del Port de Tarragona amb presència de gavines corses

Esplanada del Port de Tarragona amb presència de gavines corses
JPG | 3520

Detall d'anelles

Detall d'anelles
JPG | 2128