• En aquesta edició 2015 es programen 7 títols, a 34 localitats occitanes i catalanes, amb un total de 70 sessions d’exhibició
Cartell de la Mòstra de Cinèma Occitan
La vuitena edició de la Mòstra de Cinèma Occitan s’inaugura avui, 16 de juny, a Lleida. La Mòstra, organitzada pel Departament de Cultura té com a objectiu promoure el coneixement de la realitat de la llengua occitana a Catalunya i impulsar-ne la creació cinematogràfica. En l’organització hi col·laboren diferents institucions, entitats culturals i empreses tant de Catalunya com d’Occitània, i universitats que en faciliten la presència arreu dels territoris català i occità.
 
La Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració de la Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida, elabora la subtitulació al català de les pel·lícules projectades a Catalunya. Alumnes del grau d’estudis occitans i catalans de la Universitat han fet la traducció per als subtítols, que són supervisats lingüísticament pels responsables de la Càtedra. Sense deixar l’àmbit universitari, cal remarcar que la Mòstra serà present a la Universitat de Barcelona, a la Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, i a la Universitat Bordeaux Montaigne, de Bordèu.
 
La Mòstra també serà present en altres festivals de cinema, com el Festival de Cinema de Muntanya Picurt a Artedó-la Seu d’Urgell, i el Som Cinema, a Lleida. I per primer cop fora de Catalunya i de l’espai occità, al Babel Film Festival de la ciutat de Casteddu (Sardenya-Itàlia), i a la Mostre dal Cine d’Udin (Friül - Itàlia).
 
La Mòstra configura any rere any una programació que ofereix una visió panoràmica de la llengua occitana i de les seves modalitats, que van del gascó al vivaro-alpí, passant pel llenguadocià, el llemosí, el provençal o l’alvernès, a través de creacions audiovisuals. Quant als gèneres, hi predomina el documental, entre d’altres formes d’expressió cinematogràfica.
 

Més informació: http://llengua.gencat.cat/ca/occita/mostra-cinema-occitan/

 
Versió en occità
 
Dins aquesta edicion 2015 se programa 7 títols, dins 34 localitats occitanas e catalanas, amb un total de 70 sessions d’exibicion.
 
L'ochena edicion de la Mòstra de Cinèma Occitan s’inaugurarà deman, 16 de junh, a Lhèida. La Mòstra, organizada pel Departament de Cultura, a travèrs de la Direccion Generala de Politica Lingüistica, a la tòca de promòure la coneissença de la realitat de la lenga occitana en Catalonha e n'impulsar la creacion cinematografica. Collabòran a l’organizacion desparièras institucions, entitats culturalas e entrepresas tant de Catalonha coma d’Occitània, e d'universitats que ne facilitan la preséncia pertot dins los territòris catalans e occitans.
 
La Direccion Generala de Politica Lingüistica, amb la collaboracion de la Cadièra d’Estudis Occitans de l'Universitat de Lhèida, elabòra la subtitulacion en catalan dels filmes projectats en Catalonha. D’escolans del gra d’estudis occitans e catalans de l'Universitat an fach la traduccion pels sostítols, susvelhada lingüisticament pels responsables de la Cadièra. Sens quitar lo domeni universitari, cal remarcar que la Mòstra serà presenta a l'Universitat de Barcelona, a l'Universitat Catalana d’Estiu, a Prada de Conflent, e a l'Universitat Bordeaux Montaigne, de Bordèu.
 
La Mòstra serà tanben presenta en d’autres festenals de cinèma, coma lo Festenal de Cinèma de Montanha Picurt a Artedó-la Seu d’Urgelh, e lo Som Cinèma, a Lhèida. E pel primièr còp defòra de Catalonha e de l’espaci occitan, dins lo Babel Film Festival de la vila de Casteddu (Sardenha-Itàlia), e dins la Mostre dal Cine d’Udin (Friol - Itàlia).
 
La Mòstra configura, an après an, una programacion qu'ofrís una vision panoramica de la lenga occitana e de sas modalitats, que van del gascon al vivaroalpenc, en passant pel lengadocian, lo lemosin, lo provençal o l’auvernhat, a travèrs de creacions audiovisualas. Tocant als genres, i predomina lo documentari, entre d’autres biaisses d’expression cinematografica