Govern

Impuls definitiu als centres que substituiran la presó Model de Barcelona

query_builder   16 març 2010 15:09

event_note Nota de premsa

Impuls definitiu als centres que substituiran la presó Model de Barcelona

 
 
  • El Govern ha autoritzat la licitació per la construcció, conservació i explotació del futur Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona i el de Els Plans, a Tàrrega
  • En els futurs equipaments, que substituiran la presó Model, s’hi invertiran més de 273 milions d’euros
  • El Centre de Preventius tindrà una capacitat per a 1.200 interns entre homes, dones i joves, que es distribuiran en vuit mòduls
  • Pel que fa al Centre Penitenciari Els Plans de Tàrrega, podrà acollir 750 reclusos
 
El Govern ha aprovat avui la licitació de la construcció, conservació i explotació dels dos nous equipaments que suposaran el tancament definitiu de la presó Model de Barcelona. Es tracta del Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona i del Centre Penitenciari Els Plans, a Tàrrega (l’Urgell). El pressupost d’ambdues instal·lacions puja a més de 273 milions d’euros.
 
Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona
 
La construcció del Centre Penitenciari de Preventius requerirà una inversió estimada de 122.640.898 euros, un cost que inclou els treballs d’enderroc de les instal·lacions que actualment ocupen els terrenys. Un cop comenci a executar-se el projecte, els treballs previsiblement s’allargaran durant un termini de dos anys i mig.
 
El projecte del futur Centre Penitenciari de Preventius de Barcelona suposarà el tancament definitiu de la presó Model i el trasllat de l’equipament centenari fora de la trama urbana de la ciutat.
 
El Centre de Preventius es construirà entre els carrers 5,6 i D de la Zona Franca, en uns terrenys de 25.412 metres quadrats situats al costat de l’antiga llera del riu Llobregat. L’espai en el que es construirà el nou centre ha estat consensuat amb l’Ajuntament de Barcelona, en virtut de l’acord signat entre aquesta institució i el Govern per al tancament de la Model, el març de l’any passat.
 
El nou centre, amb una superfície construïda de 60.598,10 m2 tindrà capacitat per a 1.200 interns, i mòduls per a homes, dones i joves. Les instal·lacions estaran concebudes per a interns pendents de judici i reclusos en trànsit, que estiguin complint condemna a altres centres, i hagin de comparèixer davant dels òrgans judicials de Barcelona. La seva condició de centre capaç d’acollir els diferents col·lectius d’interns és necessària tenint en compte el trasllat fora de la ciutat del Centre Penitenciari de Joves –fet realitat el desembre passat-.
 
El disseny de l’equipament, obra dels arquitectes Josep Benedito i Agustí Mateos, disposa els edificis de manera longitudinal i organitzats entorn un eix principal sobre el que se situen els edificis separats per patis. L’equipament comptarà amb 6 mòduls de vida en règim ordinari per a homes, de 72 cel·les per a dues persones cadascuna; un mòdul per a joves amb la mateixa capacitat, i un altre mòdul per a dones, amb 59 cel·les també dobles. El mòdul de dones també s’equiparà amb 8 cel·les per a ingressos i 2 més individuals per aïllament.
 
Els interns amb destinacions ocuparan un mòdul separat de 28 cel·les amb capacitat per a dues persones. El centre també tindrà un mòdul d’ingressos, amb 40 cel·les –algunes adaptades a persones amb mobilitat reduïda-, i un altre per a interns sancionats. En total, el centre comptarà amb 677 cel·les.
 
A banda dels mòduls de vida, el Centre Penitenciari de Preventius disposarà d’instal·lacions per atendre les necessitats de la població interna. L’equipament disposarà d’una infermeria amb espais diferenciats per a malalts orgànics i psiquiàtrics, i d’un edifici per a activitats culturals i de formació. El conjunt de les edificacions estaran envoltats per un perímetre de seguretat.
 
El disseny de l’edifici del Centre Penitenciari de Preventius incorpora mesures per tal d’optimitzar el consum energètic, com ara l’aprofitament de la producció d’aigües grises del propi centre.

Centre Penitenciari Els Plans
 
La societat Gestió d’Infraestructures, S.A. (GISA) serà l’encarregada tant de la contractació com del seguiment de les obres del nou Centre Penitenciari Els Plans a Tàrrega (l’Urgell). En concret, l’edificació d’aquest nou equipament es farà al pla de la Corbella, un terreny elevat amb una suau pendent cap al Nord-est, situat al municipi de Tàrrega. El solar està delimitat per l’autovia A2 -al seu punt quilomètric 511-, un camí veïnal i un important talús. Les edificacions del centre s’inscriuen en un perímetre d’aproximadament 300 x 300 m.
 
El futur centre penitenciari tindrà un total de 68.825 m2 construïts i 123.590 m2 d’urbanització. L’accés al recinte s’ha projectat com un desviament del carril lateral de la A2, a partir del qual s’ubicarà, en un costat, l’aparcament de visitants i en l’altre, el de funcionaris i la cabina de control. El centre disposarà d’un únic accés tan rodat com de vianants al seu interior.
 
L’edifici d’accés serà l’únic que se situarà fora del recinte de seguretat penitenciari. En el seu interior hi haurà tots els edificis que configuren el centre, que estaran disposats al voltant d’un espai de relació central.
 
El projecte contempla que la majoria d’edificis siguin de planta baixa i 2 plantes i acolliran les següents unitats: comandaments, comunicacions i ingressos, infermeria, Departament Especial de Règim Tancat (DERT), 8 mòduls de vida, logística i tallers. A més, les instal·lacions comptaran amb una piscina, un camp de futbol i un pavelló poliesportiu.
 
Els Plans compta amb un pressupost de més de 151 milions d’euros, que inclouen les obres del centre penitenciari, els accessos, i els subministraments (xarxa de sanejament, subministrament d’aigua, comunicacions i serveis d’electricitat i gas). Està projectat per allotjar una població penitenciària de 750 interns. Concretament, tindrà 512 cel·les dobles a mòduls de vida (64 cel·les per mòdul); 19 cel·les dobles per a ingressos; 32 cel·les individuals al DERT, i 44 cel·les dobles per a infermeria. Això suposa un total de 512 cel·les de règim ordinari i 95 cel·les de règim tancat.

El Pla d’Execució Penal
 
Les 750 places de capacitat del centre penitenciari Els Plans i les 1.200 del Nou Centre de Preventius de Barcelona formen part de les 4.700 noves places que preveu el Pla d’execució penal per donar resposta al creixement de la població reclusa a Catalunya i fer la substitució de les instal·lacions obsoletes. En concret, el Pla inclou la construcció de set centres penitenciaris i el tancament de nou centres.
 
Cal recordar que actualment ja s’han posat en marxa el CP Brians 2 (Sant Esteve ses Rovires), el CP Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada) i el CP Joves (La Roca del Vallès), i la presó de Trinitat (Barcelona) ha deixat de funcionar com a centre penitenciari de règim ordinari. Pel que fa a la resta del Pla, paral·lelament a la construcció del CP Puig de les Basses (Figueres), s’han posat en marxa les obres del CP Mas d’Enric, al Catllar, que substituirà el Centre Penitenciari de Tarragona.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined