- El fons per al foment de la indústria audiovisual rebrà fins a un màxim del 95% dels ingressos de l’impost.
- El fons per al foment de la difusió cultural digital rebrà un mínim del 5% de l’impost, que es destinarà a projectes o actuacions que promoguin l’accés de la ciutadania a Internet en centres o institucions de difusió cultural
- Es crea la Comissió de Seguiment per al Foment del Sector Audiovisual i per a la Difusió Cultural Digital com a òrgan consultiu sobre la destinació dels ingressos derivats de l’impost
El Govern ha aprovat el decret que estableix els fons a què es destina l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques. L’impost, que la Generalitat de Catalunya va crear mitjançant la Llei 15/2014, del 4 de desembre, es destinarà a dos fons, el de foment de la indústria audiovisual i el de la difusió de la cultura digital.
El fons per al foment de la indústria audiovisual de Catalunya constituirà una nova font d’ingressos que ha de permetre impulsar la indústria cinematogràfica i audiovisual. Per la seva banda, els recursos del fons per al foment de la difusió cultural digital s’hauran de destinar a projectes o actuacions que promoguin l’accés de la ciutadania a Internet en centres o institucions de difusió cultural.
El decret estableix els criteris d’atorgament dels ajuts i fixa el percentatge mínim de recaptació anual de l’impost per a cadascun del fons. En aquest sentit, els ingressos que s’obtinguin mitjançant la taxa es distribuiran de la manera següent:
El fons per al foment de la indústria audiovisual rebrà fins a un màxim del 95%. La dotació es repartirà entre les actuals línies d’ajuts del Departament de Cultura:
· Fons per al foment de la producció d’obres cinematogràfiques i audiovisuals: un mínim del 50%.
· Fons per al foment de la distribució independent: un mínim del 5%.
· Fons per al foment de l’exhibició: un mínim del 5%.
· Fons per al foment de la difusió i la promoció de les obres i la cultura cinematogràfiques: un mínim del 5%.
· Fons per al foment de la competitivitat empresarial: un mínim del 5%.
El fons per al foment de la difusió cultural digital rebrà un mínim del 5%, que es destinarà a projectes o actuacions que persegueixin algun dels objectius següents:
· Impuls de l’oferta cultural arreu del territori a través de l’Anella Cultural i la Xarxa Concertada de Pantalles Digitals, per posar a disposició de la ciutadania manifestacions culturals en xarxa dels àmbits del teatre, la música, la dansa, el circ, l'òpera, l'audiovisual i la cultura popular.
· Foment de la creació i realització de continguts natius digitals.
· Impuls de la transició digital dels sectors culturals tradicionals.
Si en un exercici pressupostari queden romanents dels fons, aquests s’incorporaran en l’exercici següent al mateix fons o a un altre fons audiovisual diferent si l’excedent procedeix del conjunt dels fons destinats al foment de l’audiovisual. Els romanents del Fons per al foment de la difusió cultural digital se sumaran al mateix fons.
La modalitat dels ajuts que es poden sol·licitar és de préstecs o subvencions que s’han de reintegrar si els projectes subvencionats obtenen beneficis d’explotació. En el cas dels préstecs, aquests seran reintegrats, amb els interessos que corresponguin, d’acord amb les bases reguladores, i que revertiran en el fons de procedència. I els ajuts que consisteixin en subvencions de caràcter reintegrable s’han de retornar si el projecte obté beneficis. El retorn total o parcial es fa en funció dels ingressos obtinguts per l’explotació del projecte. Les quanties retornades també revertiran al fons de procedència.
Per tal de gestionar la destinació dels ingressos en els diferents fons es crea una Comissió de Seguiment. Aquest òrgan estarà format per representants del Departament de Cultura, de la Direcció General de Creació i Empreses Culturals i d’entitats representatives dels sectors de l’audiovisual i dels continguts culturals digitals.
L’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques és un tribut finalista que grava la disponibilitat del servei d’accés a continguts existents en xarxes de comunicacions electròniques. Així, les companyies operadores d’Internet hauran de pagar una quota fixa de 0,25 euros/mes per cada connexió contractada a través de la telefonia fixa o de dispositiu mòbil. Les companyies no podran repercutir l’import de la quota al contribuent. En total, s’espera recaptar 20,5 milions d’euros anuals amb el nou impost, que no suposarà cap càrrega per a l’usuari.