- Amb aquest paquet de mesures l’Administració compleix amb el seu paper actiu i exemplificador en la lluita contra els efectes adversos del canvi climàtic i en la promoció de la competitivitat del sector forestal i el desenvolupament de les zones rurals
- Entre les mesures adoptades s’incorporarà la fusta en la nova construcció dels edificis de la Generalitat; es fomentarà la recerca i la innovació per millorar la competitivitat de la fusta, i es sensibilitzarà la població sobre els avantatges de la gestió forestal sostenible
El Consell Executiu ha aprovat l’Acord pel qual s’impulsen mesures de foment de l’ús de la fusta i productes derivats amb l’objectiu d’activar la gestió forestal sostenible dels boscos. Aquesta iniciativa també pretén potenciar les funcions econòmiques dels boscos i ajudar a la valorització dels recursos fusters; recolzar la indústria de la fusta com a agent econòmic important mitjançant l’augment de la demanda de fusta; contribuir a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle; fomentar la innovació del sector de la fusta i de la construcció, i millorar el comportament energètic dels edificis de la Generalitat.
Els boscos proporcionen nombrosos productes i serveis, entre els quals la fusta destaca com el més important des del punt de vista quantitatiu i econòmic. Cal tenir present que és un material capaç de capturar CO2 atmosfèric en massa i emmagatzemar-lo a llarg termini, i té unes característiques excepcionals pel que fa a versatilitat, resistència, lleugeresa i baixa energia incorporada en el seu procés de transformació i transport. A més, no genera residus tòxics quan arriba al final de la seva vida útil i permet aprofitar l’energia capturada durant la fotosíntesi. En definitiva, la utilització de fusta i productes derivats en l’edificació permet assolir millor els objectius de sostenibilitat atès que, en el seu procés de producció, es requereix menys quantitat d’energia i s’allibera menys diòxid de carboni a l’atmosfera respecte d'altres materials utilitzats en la construcció. Això permet afavorir la disminució de la quantitat de combustible en els boscos i, en conseqüència, reduir la severitat i perillositat dels incendis forestals.
Amb aquest pla d’impuls de mesures que promoguin la utilització de fusta i productes derivats es dóna compliment al paper de l’Administració de la Generalitat de Catalunya com a subjecte actiu i exemplificador en la lluita contra els efectes adversos del canvi climàtic i en la promoció de la competitivitat del sector forestal i el desenvolupament de les zones rurals.
Per tot això, el Consell Executiu ha acordat, avui, impulsar les mesures següents:
· Incorporació de fusta i productes derivats en la nova construcció i en la gran rehabilitació d’edificis que promou l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic en un volum mínim de 0,035 metres cúbics per metre quadrat de superfície construïda (excepte informe justificatiu contrari). La fusta i productes derivats han de procedir de boscos gestionats de manera sostenible i, preferentment, de les espècies següents: el pi roig, la pinassa, el pi radiata, el pi marítim, el pi negre, l’avet, l’avet Douglas, el castanyer, el faig, el roure de fulla gran, i l’alzina.
· Foment de la recerca, la innovació i la transferència tecnològica per millorar la competitivitat de la fusta local i productes derivats.
· Foment de la certificació forestal i d’una marca de garantia per a la comercialització de la fusta de Catalunya i productes derivats que permeti la seva identificació amb garantia de proximitat, sostenibilitat i qualitat en els mercats locals i també en els mercats exteriors.
· Promoció, en col·laboració amb col·legis professionals, de la formació en el bon ús i el coneixement dels avantatges vinculats a la utilització de fusta i productes derivats en construcció i rehabilitació d’edificis.
· Difusió i sensibilització al públic en general sobre la importància i els avantatges de la gestió forestal sostenible, mitjançant l’ús de la fusta i productes derivats en la construcció, així com de la certificació forestal i altres sistemes de garantia de la seva qualitat.