• La mitjana de tots els sistemes (Ter-Llobregat, Muga, Siurana-Riudecanyes) es mostra equilibrada, superant el 80% de mitjana i garantint així totes les demandes per als propers 14 mesos
 
  • Tot i això, es constata un descens de reserves en el darrer mes, fruit de la falta de pluges, l’augment de les temperatures i l’increment de les demandes típic de l’estiu
 
  • A pesar del bon nivell de reserves, cal continuar fent un ús racional i sostenible de l’aigua
 
Sau
Els embassaments de les conques internes se situen, a principis de juliol, al 85% de la seva capacitat, emmagatzemant un total de 590 hm3. Aquest volum és lleugerament superior al registrat durant les mateixes dates de l’any passat, quan les reserves embassades eren del 83% i 576 hm3, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Amb el volum de reserves actual es garanteixen totes les demandes ordinàries per a un període d’uns 14 mesos.
 
Tot i això, es constata en el darrer mes un lleuger descens de reserves, fruit de la falta de pluges, l’augment de les temperatures i l’increment de demandes típic de l’estiu. En aquest sentit, a principis del mes de juny les reserves se situaven al 89% (621 hm3), 4 punts i 31 hm3 més que en l’actualitat.
 
El sistema Ter-Llobregat, que abasteix a uns 5 milions d’habitants, se situa actualment al 85% de la seva capacitat (523 hm3), amb un volum gairebé idèntic al de fa un any (85% i 518 hm3). Els embassaments del Ter (Sau i Susqueda) estan al 86% (342 hm3), 3 punts i 12 hm3 més que fa un any, mentre que els del Llobregat (la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) se situen al 85% (180 hm3), 4 punts i 8 hm3 menys que fa un any. Les principals demandes d’aquest sistema per als propers mesos són l’abastament domèstic, el reg agrícola i els usos ambientals.
 
L’embassament de Darnius Boadella (Alt Empordà) avui està al 80%, amb 49 hm3 emmagatzemats. Tot i que en el darrer mes ha registrat un descens de reserves, està en millor situació que fa un any, quan es trobava al 63% amb 38hm3. Les principals demandes d’aquest embassament per als propers mesos són l’abastament domèstic, els usos agrícoles (la campanya de reg s’acostuma a satisfer durant els mesos d’estiu) i el cabal ambiental del riu la Muga.
 
El sistema Siurana-Riudecanyes, per contra, disposa de menys reserves que l’any passat. Actualment es troba al 80%, amb més de 14 hm3 emmagatzemats, mentre que fa un any se situava al 92% amb més de 16 hm3. Les demandes d’aquest sistema són l’abastament domèstic i els usos agrícoles.
 
Per últim, l’embassament de Foix, que destina part del recurs emmagatzemat a usos agrícoles, es troba al 92% (3,4 hm3), un volum lleugerament inferior al registrat fa un any (94% i 3,5 hm3).
 
Tot i que Catalunya disposa d’altres fonts d’abastament (aigües subterrànies, dessalinització) que han incrementat la garantia en un 30% al sistema Ter-Llobregat en els darrers anys, cal continuar fent un ús racional i responsable de l’aigua.
 
Pel que fa als embassaments de la conca catalana de l’Ebre, aquests estan gestionats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre. Podeu consultar el seu estat en aquest enllaç.

7  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 378

Foto. Embassament de la Baells

Foto. Embassament de la Baells
JPG | 1286

Foto. Embassament de Sau

Foto. Embassament de Sau
JPG | 194

Gràfic. Evolució reserves conques internes

Gràfic. Evolució reserves conques internes
PNG | 29

Gràfic. Evolució sistema Ter Llobregat

Gràfic. Evolució sistema Ter Llobregat
PNG | 29

Gràfic. Evolució reserves embassament Darnius Boadella

Gràfic. Evolució reserves embassament Darnius Boadella
PNG | 29

Gràfic. Evolució sistema Siurana-Riudecanyes

Gràfic. Evolució sistema Siurana-Riudecanyes
PNG | 29