• El conseller de Salut ha presidit aquest migdia la signatura de l’Acord entre el Departament de Salut, CatSalut i entitats proveïdores del projecte
  • Ruiz: "L’acord d’avui posa en solfa el reconeixement del programa"
Signatura de l'Acord Marc sobre el projecte COMSalut
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha destacat aquest migdia la importància de l’Acord Marc firmat avui entre el Departament de Salut, el Servei Català de la Salut (CatSalut) i entitats proveïdores del sistema públic de salut de Catalunya per desenvolupar el projecte COMSalut, comunitat i salut: atenció primària i comunitària. Es tracta d’un programa que té per objectiu oferir als ciutadans una atenció integral de la salut en tots els àmbits de la seva comunitat.
 
Boi Ruiz ha subratllat que COMSalut forma part de les polítiques sanitàries que impulsa el Departament de Salut per millorar la qualitat de vida de les persones i prevenir malalties. En aquest sentit, ha destacat que amb la signatura d’avui s’ha posat en solfa "el reconeixement d’aquest projecte" que incideix principalment en abordar des de la comunitat els factors que determinen la salut que es troben fora del sistema sanitari.
 
L’acord d’avui es proposa reorientar la cartera de serveis des de la perspectiva comunitària, potenciant la col·laboració de l’atenció primària amb les administracions i entitats d’un territori per poder oferir als pacients aquesta atenció integral.
 
El projecte COMSalut desenvolupa les línies estratègiques del Pla de Salut 2011-2015 i del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP). El programa s’ha començat a desenvolupar aquest mes de juliol en una primera fase en setze equips d’atenció primària de diferents entitats proveïdores del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya, el SISCAT, conjuntament amb els dispositius locals de salut pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. L’objectiu és arribar en un termini de tres o quatre anys a tots els equips i territoris de Catalunya.
 
Exemples d’èxit d’accions comunitàries
 
Entre les accions que es duen a terme, destaquen per exemple les sessions de tai-txi a l’ EAP Vallcarca Sant Gervasi de Barcelona. Arran d’un assaig clínic que demostrava que aquestes classes ajudaven a prevenir les caigudes, s’han instaurat amb èxit, com a prescripció social i terapèutica, sessions setmanals adreçades a persones de més de 80 anys.
 
També es porten a terme altres iniciatives com l’espai setmanal de tertúlia a l’EAP La Roca del Vallès per atendre les necessitats emocionals de dones d’entre 45 i 70 anys que tenen cura de néts i avis; els contes sobre "La Lita i els determinants socials de la salut" que s’expliquen a l’EAP Carmel de Barcelona; o un conjunt de xerrades de suport emocional als aturats de llarga durada a l'EAP Roquetes/Muntanya de Barcelona.
 
Altres accions les trobem per exemple a l’EAP Cervera, on la gent gran s’uneix per fer activitat física setmanal o a l’ EAP Can Bou de Castelldefels, on infermeres del centre, educadores de les escoles bressol municipals i les famílies amb els nens fan trobades quinzenals per compartir dubtes i inquietuds sobre la salut dels més petits, ja sigui de l’àmbit sanitari com les vacunes o altres qüestions com l’alimentació.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha explicat que el projecte COMSalut suposa una nova manera de fer les coses, i ha explicat que cada Equip d’Atenció Primària reorganitza els seus recursos en funció de les seves necessitats.
 
Equips d’atenció primària que desenvolupen el projecte COMSalut
 
Els setze EAP en què s’ha començat a desenvolupar COMSalut són els següents:
 
1. EAP Cervera; 2. EAP Reus-4; 3. EAP Salt; 4. EAP Pineda de Mar; 5. EAP Sallent; 6. EAP Casanova – Esquerra de l’Eixample (CAPSE) – Barcelona-2E; 7.EAP Carmel – Barcelona-7C; 8. EAP Chafarinas – Barcelona-81; 9. EAP Vallcarca Sant Gervasi – Barcelona 5E; 10. EAP Vallcarca Sant Gervasi– Barcelona 6D; 11.EAP Roquetes/Muntanya – Barcelona-8G; 12. EAP Nova Lloreda Montigalà – Badalona-10; 13. EAP La Roca del Vallès; 14. EAP Castellar del Vallès; 15. EAP Can Bou – Castelldefels-2; 16. EAP Barcelona 1A-Barceloneta.
 
Pel que fa a les entitats proveïdores d’activitat assistencial en el marc del sistema públic de salut que participen en el projecte són el Consorci de Salut i Social de Catalunya, l’Institut Català de la Salut, el Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample, l’Institut de Prestacions d’Assistència Mèdica al Personal Municipal, el Consorci Castelldefels Agents de Salut d’Atenció Primària, EBA Vallcarca SLP i Badalona Serveis Assistencials.
 
La importància d’una actuació global i territorial
 
S’estima que el 80% dels factors que determinen la salut es troben fora del sistema sanitari i, per tant, protegir i millorar la salut de la població reclama una acció intersectorial, que inclou tot el Govern i el conjunt de la societat.
 
El projecte COMSalut és una aposta del Govern per la salut comunitària, que busca el benefici global de la comunitat a partir del benestar de cadascuna de les persones que la integren.