- El secretari Roger Albinyana i el vicegovernador Li Yunfeng han signat un Acord de col·laboració per tal de donar un impuls institucional a les relacions entre tots dos territoris
- L’Acord permetrà consolidar relacions privilegiades en àmbits com ara la promoció de les inversions i les exportacions, el turisme, els intercanvis acadèmics i la protecció del medi ambient
- La Delegació xinesa s’ha reunit també amb representants de quatre departaments: Cultura, Empresa i Ocupació, Benestar i Família, i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
El secretari d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, i el vicegovernador de la província xinesa de Jiangsu, Li Yunfeng, han signat avui al Palau de la Generalitat un Acord de Col·laboració que formalitza un marc institucional de relacions entre els dos territoris. L’acord preveu treballar conjuntament en l’àmbit del desenvolupament econòmic, la promoció de les inversions i les exportacions, la recerca, els afers socials, l’educació, la cultura, la salut i la protecció del medi ambient, el desenvolupament sostenible, així com l’intercanvi de bones pràctiques en gestió pública.
El document s’ha signat amb la voluntat mútua de reforçar els lligams d’amistat que uneixen Catalunya i Jiangsu mitjançant l’enfortiment i l’augment de la cooperació ja iniciada en diversos àmbits. L’Acord, que té un període de vigència de 4 anys, substitueix l’anterior Conveni de Cooperació sectorial signat el 1998 específicament per l’àmbit empresarial. D’altra banda, el document també contempla la creació d’un Comitè Mixt de col·laboració entre tots dos territoris, format per representants d’ambdós governs, i que impulsarà projectes de col·laboració específics.
Durant la seva intervenció a l’acte de signatura, el secretari Albinyana ha destacat que es tracta d’un Acord “que feia molt de temps que volíem fer oficial perquè durant aquests últims anys ja hem mantingut una col·laboració fluida entre tots dos governs”. En aquest sentit, ha afegit que l’acord permetrà “reforçar els llaços institucionals i promoure els intercanvis d’experiències de gestió pública en àmbits tan diversos com el Medi ambient, l’Agricultura, l’Empresa o el Turisme”. El secretari també ha explicat que “Catalunya i Jiangsu compten amb un gran potencial de col·laboració com a motors econòmics dels respectius estats que cal impulsar al màxim. L’economia catalana segueix sent la que té major pes i la que més aporta al conjunt de l’Estat espanyol”.
Per la seva banda, el vicegovernador de la província xinesa de Jiangsu, Li Yunfeng ha encoratjat tots dos territoris a “treure el màxim profit d’aquest Acord per tal d’aprofundir en l’amistat compartida i desenvolupar projectes concrets que generin un benefici mutu”. Yunfeng ha afegit que “Jiangsu i Catalunya són dos líders en desenvolupament econòmic amb moltes similituds i amb un gran potencial de complementarietat que cal aprofitar”. Finalment, el vicegovernador ha volgut destacar el gran nombre d’empreses xineses que s’han establert a Catalunya i també ha donat la benvinguda a totes aquelles empreses catalanes que vulguin obrir mercats a Jiangsu.
Després de la signatura de l’acord bilateral, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha rebut el vicegovernador de Jiangsu, en una trobada a la qual també ha assistit el secretari Albinyana. En el marc d’aquest viatge, la delegació ha mantingut també reunions amb diferents departaments de la Generalitat, com ara l’Agència Catalana de Turisme (ACT) i l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ) del Departament d’Empresa i Ocupació, la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar i Família, el Departament d’Ensenyament, el Departament de Cultura i la Promotora d'Exportacions Catalanes (PRODECA) del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
La província xinesa de Jiangsu
Per la seva situació, al centre del país, entre la costa est de Xina i el delta del riu Yangtze, i al costat de Shanghai, i per la seva història com a zona de pas i d’intercanvis comercials, Jiangsu constitueix una de les principals bases industrials de la Xina i, malgrat la crisi, segueix essent una de les regions pioneres en el desenvolupament industrial xinès. Aquesta condició de regió motora de la Xina és la que ha originat l’arribada de les primeres empreses catalanes, moltes de les quals havien iniciat la seva implantació al país a la província de Guangdong.
Jiangsu és la segona província de la Xina més petita, però la cinquena més densament poblada del país. Es tracta d’un dels centres econòmics i comercials del país. La província compta amb seus de les principals companyies exportadores d’equipament electrònic, químic i tèxtil, i és el principal receptor d’inversió estrangera directa. A més, el seu PIB és el més alt de tota la Xina i el seu PIB per càpita es situa molt per damunt de la mitjana nacional. Els seus principals sectors econòmics són l’agricultura, l’extracció mineral, les indústries tèxtils i agroalimentàries, la maquinària, el sector químic, el de l’automòbil i l’energia solar. D’altra banda, es tracta d’una destinació turística important, i els ingressos generals per aquest sector representen també una de les principals fonts de riquesa de la província.
Amb aquest acord el govern català consolida encara més la xarxa de lligams institucionals amb la Xina, i s’afegeix a l’acord amb Guangdong (2003) i les bones relacions amb el govern de la Regió Administrativa Especial de Hong Kong, els altres hubs econòmics i comercials del país.
4