• En aquesta segona edició s’han rebut 1.344 instantànies, de 228 espais protegits i elements del patrimoni natural català
  • El Departament de Territori i Sostenibilitat inclourà part de les imatges a la web del Sistema d’Espais Protegits de Catalunya
  • A nivell internacional, els Països Catalans queden en la desena posició mundial de 23 països participants
  • Aquest any els premis han prioritzat les imatges dels elements naturals de tot l’àmbit català que encara no tenen fotografia en aquesta enciclopèdia de contingut lliure
Imatge Collsacabra
Imatge: Mikipons / Wikimedia Commons
 
El fotògraf de Cerdanyola Miquel Pons, àlies Mikipons, ha guanyat el primer premi absolut a la millor foto de Catalunya en la segona edició del concurs Wiki Loves Earth, amb una imatge del Collsacabra. Aquesta instantània és també la guanyadora del primer premi en la categoria de Comarques Centrals. De fet aquest concursant, guanyador també de la primera edició del concurs, ha presentat enguany una trentena de fotografies i s’ha endut un total de tres guardons en diferents categories.
 
En aquesta segona edició, s’han rebut 1.344 instantànies de 228 espais protegits i elements del patrimoni natural català enviades per 40 fotògrafs. El concursant que ha enviat imatges d’una varietat més gran de llocs ha estat Isidro Jabato amb 166 fotografies de 58 espais diferents. A més, aquest 2015 s’han aconseguit fotografies d’elements del patrimoni natural que no en tenien, fet que completa i amplia el catàleg d’imatges per la Viquipèdia i la seva reutilització oberta a tothom a través de Wikimedia Commons. Cal destacar les noves aportacions a 155 espais i elements naturals dels Països Catalans que no tenien cap fotografia. Enguany, l’espai natural dels Cingles de Bertí és l’indret del qual s’han rebut més imatges.
 
El concurs, ideat per millorar continguts sobre el patrimoni natural de la Viquipèdia, és fruit d’un projecte d’Amical Wikimedia amb la col·laboració del Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat, i ha comptat amb el suport de la Xarxa de Custòdia del Territori.
 
 
Els premis, per àmbit territorial
·       Alt Pirineu i Aran
o   1er: “Cadí Moixeró 5”, d’Aleixcarapeix 
o   2on: “Costa Cabirolera”, de Pasdeguia
o   3er: “Aigüestortes2012”, de MiraAlCel

 
·       Àmbit Metropolità de Barcelona
o   1er premi: “Salt d’aigua del Tenes, Sant Miquel del Fai”, d’Enfo 
o   2on: “Gallecs2”, de Mikipons
o   3er: “Montserrat atardecer”, d’MCantarero
 
·       Comarques centrals
o   1er premi: “Collsacabra1”, de Mikipons (primera imatge del document)
o   2on premi: “Foradada-Rupit”, d’Aleixcarapeix.
o   3er premi: “Mina petroli”, de Gmorenocollado.
 
·       Comarques gironines
o   1er: “Els Roures del Rei 01”, d’Isidro Jabato, que, a més, s'endú el Premi especial del Patronat de Turisme Costa Brava Girona.
o   2on: “Cala Roca del Paller”, de Mikipons.
o   3er: “La Platja de la Mar Menuda”, de Merdaseca.
 
·       Comarques lleidatanes
o   1er: “Congost de Monrebei”, de Jordi Montilla. 
o   2on: “Granyena - 70”, d’Angela Llop.
o   3er: “Corb maria al sol d’Ivars”, d’Ardet~commonswiki.
 
·       Comarques de Tarragona
o   1er: “Siurana posta de sol”, d’Aleixcarapeix. 
o   2on: “Platja de Tamarit”, d’Àngela Llop.
o   3er: “Pic de la Roca Corbatera”, d’Rbtom.
 
·       Terres de l’Ebre
o   1er: “Arnes”, de Pasdeguia. 
o   2on: “Platja del Trabucador”, d’Ardet~commonswiki.
o   3er: “Platja de Ribes Altes”, d’Àngela Llop.

El premi d’Amical se l’ha endut Isidro Jabato per la fotografia “Camí de pujada al Comapedrosa
 
El lliurament de premis, que s’ha fet al Museu Blau de Barcelona, ha estat a càrrec del secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot.
 
En aquest enllaç podeu consultar totes les imatges que han participat.
 
 
El concurs Wiki Loves Earth
 
La primera edició a Catalunya es va celebrar la primavera del 2014 i va ser tot un èxit. La foto guanyadora del WLE català va resultar també premiada en el concurs a nivell internacional, es tractava d’una imatge dels Aiguamolls de l’Empordà, de  Miquel Pons.
 
El concurs fotogràfic WLE es va iniciar l’any 2013 com una prova pilot  a Ucraïna i l’any passat es va exportar a nivell mundial. Està organitzat de forma federativa amb un nivell local i un d’internacional. Hi ha diferents categories de participació i premis, i un jurat escull els guanyadors del concurs local i també els seleccionats per participar en el concurs internacional. El jurat català està format per fotògrafs, professionals de medi ambient i usuaris experimentats de Wikimedia.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 286